Kokoomuksen Heinonen huolissaan velkaantumisesta – ”Keskusta takaa, vasemmisto jakaa”

Uutiset, torstaina 25.06.2020

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on huolissaan julkisen talouden velkaantumisesta. Eduskunta käsittelee tänään vuoden neljättä, historiallisen suurta lisätalousarviota. Kokoomus jätti lisätalousarvioon vastalauseen, jossa se esitti julkiselle velalle 80 prosentin kattoa ja työllisyystavoitteen nostamista 80 prosenttiin vuosikymmenen loppuun mennessä. Lisäksi puolue vaatii hallitukselta työmarkkinauudistuksia, joilla kasvatettaisiin työllisten määrää 100 000:lla jo kuluvan vaalikauden aikana.

-On sanomattakin selvää, että valtion velanottokykyä tulee kriisissä käyttää. Ihmiset ja yritykset on kannettava kriisin yli. Piikki ei voi kuitenkaan olla auki loputtomasti. Jos haluaa velkaantua, on oltava velanmaksukykyä, linjaa valtiovarainvaliokunnan kokoomusryhmää vetävä Timo Heinonen.

-Jos demarit olisivat aidosti huolissaan hyvinvointiyhteiskunnan palveluista, Keskusta vastuullisesta talouspolitiikasta ja Vihreät ylisukupolvisesta oikeudenmukaisuudesta, olisi työllisyysuudistuksista jo päätetty. Nyt päätökset työllisyydestä puuttuvat, mutta lainahanat on avattu. Keskusta takaa, vasemmisto jakaa, lisää Heinonen.

Lisätalousarvion noin neljän miljardin määrärahalisäyksistä 3,6 miljardia kuuluu hallituksen esityksen mukaan elvyttävään kokonaisuuteen. Arvioitu nettolainanotto on jopa lähes 20 miljardia euroa vuonna 2020. Hallituksen asettamat Hetemäen ja Vihriälän työryhmät sekä valtiovarainministeriö ovat kiirehtineet työllisyyttä parantavia uudistuksia. Kokoomus vaatii asiantuntijoiden tavoin, että työllisyysreformeista ja julkisen talouden kestävyyttä vahvistavista toimista päätetään elvytyspäätösten rinnalla.

-Velkaantuminen ei voi jatkua loputtomasti. Löperö suhtautuminen velkaantumiseen tarkoittaa väistämättä joko leikkauksia hyvinvointipalveluihin tai veronkiristyksiä viimeistään seuraavilla vaalikausilla, huomauttaa Heinonen.

-Talouskriisistä selviäminen edellyttäisi nyt uskottavaa ja vastuullista talouspolitiikkaa. Vain siten kestämme velan lisäyksen. Kun kriisi on takana päin, tarvitsemme uudistuksia, joilla työn vastaanottaminen ja tarjoaminen tehdään aina kannattavaksi. Tärkeintä olisi riskinottohaluiset ja riskinottokykyiset yritykset. Sellaisia syntyy vain tulevaisuuteen luottavien ihmisten omasta toimeliaisuudesta, ei verottamisesta ja velaksi elämisestä, Heinonen päättää.

Kommentit