Kokoomuksen Timo Heinonen: Ei perusteita enää rajoittaa kahviloita ja ravintoloita koko maassa

Uutiset, tiistaina 19.05.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen ei ymmärrä pääministeri Sanna Marinin hallituksen päätöstä jatkaa myös kesäkuussa ravintolatoiminnan rajoitteita koko maassa. Ravintoloiden aukioloa rajoitetaan myös kesällä ja myös asiakasmäärä rajataan puoleen normaalista. Monissa maakunnissa ei koronatartuntoja ole enää havaittu ja peräti 11 sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu toukokuussa kuun puoliväliin mennessä enimmillään viisi tartuntaa. Heinonen pitääkin välttämättömänä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta arvioi hallituksen esitystä alueellisesti.

-On vaikea ymmärtää, mikä on peruste määrätä edelleen kesällä mm. lounaspaikkojen ja kahviloiden asiakasmäärät puoleen esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, Itä-Savossa ja Ahvenanmaalla, missä ei ole enää edes toukokuussa ollut yhtään tartuntaa. Ja vastaavia alueita on muitakin. Tällaiset rajoitustoimet ovat kohtuuttomia alueilla, maakunnissa ja kunnissa, joissa tartuntoja ei ole juurikaan enää ollut. Ymmärrän, että pääkaupunkiseudulla rajoituksia edelleen pidetään yllä, mutta en sitä, että rajoituksia tehdään edelleen koko maahan todellisesta tartuntatilanteesta välittämättä, toteaa Timo Heinonen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta edellytti jo aiemmin keväällä tekemässään päätöksessä, että ravintoloiden rajoittamistoimia pitää tarkastella alueellisesti ja ajallisesti. Heinonen vaatikin nyt perustuslakivaliokunnalta perusteellista asian käsittelyä ja arviointia.

-Puoliksi avatulle kahvilalle ja ravintolalle tulee käytännössä lähes täydet kulut. Tilanne on myös mahdoton valvonnan suhteen. Kahviloissa ja lounaspaikoissa tarvitaan laskijoita ettei asiakasmäärä nouse yli puolen luvassa olevasta. Ja rikkeistä vielä uhataan kuukauden toimintakiellolla? Aikamoista holhoamista alueilla missä ei koronatartuntojakaan ole, ihmettelee Heinonen.

Heinonen toivoo, että ravintoloiden koronatuki saataisiin lopulta käyttöön ja samalla tulisi tehdä päätös arvolisäveron laskemisesta määräaikaisesti ravintola- ja kahvila-alalla ja sallia myös viinien ulosmyynti.

-Nyt Marinin hallituksen päättämät rajoitustoimet jatkuvat myös kesälle ja ne tulevat aiheuttamaan lisää vahinkoa ja työttömyyttä. Tilanne on erittäin huolestuttava. Päätös on myös erilaisia ravintoloita varsin erilailla kohteleva ja näin myös kilpailua vääristävä. Esitystä ei voi valitettavasti tukea ja uskon, että myöskään ihmiset eivät tällaista hyväksy. Kohtuuttomiksi koetut rajoitustoimet eivät lisää tarpeellisiksikaan koettujen rajoitusten noudattamista. Pitäisi tehdä vain välttämättömät ja vaikuttavat toimet.

Kommentit