Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro Valtion 4. Lisätalousarvio 2020 – Terve julkinentalous on parempien peruspalveluiden ja hyvinvointiyhteiskunnan nurkkapultti – Kokoomus ei salli sen auki veivaamista

Kynästä, keskiviikkona 10.06.2020

Kokoomus
RYHMÄPUHEENVUORO

Kansanedustaja Timo Heinonen
Valtiovarainvaliokunnan vastaava

Lta 4/2020

Arvoisa Puhemies,

Sanna Marinin hallitus julkaisi historiallisen suuren lisätalousarvionsa. 5,5 miljardia. Totta kai menokohteet ovat sinänsä hyviä, kuten yleensä aina. Kuuluvatko ne sitten koronaelvytykseen onkin eri asia. Velkaa otetaan tänä vuonna nyt jo tehdyillä päätöksillä lähes 20 000 miljoonaa ja vuosi on vasta puolivälissä.

Koko vuoden menoista jo lähes kolmasosa rahoitetaan velalla.

Te saitte hyvän perinnön edelliseltä hallitukselta ja se on mahdollistanut elvyttämisen korona-kriisin iskiessä.

Mutta älkää tuhotko saamaanne perintöä. Nyt otettavat velat erääntyvät vielä maksettavaksi, ja silloin on oltava maksukykyä. Vaikeina aikoina nimittäin nähdään ja ymmärretään hyvän taloudenpidon merkitys.

Näin ei Etelä-Euroopan maat ole toimineet ja siksi Sanna Marinin hallitus onkin tukemassa EU:n jättimäistä 750 mrd elpymisrahastoa. Sitä tarvitaan nimenomaan Italian, Ranskan ja Espanjan vastuuttoman taloudenpidon pelastamiseksi.

Kokoomus kannustaakin Suomea pysymään erityisesti talouskysymyksissä ns. Hansa-ryhmän perusajattelussa. Viime kaudella valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla Suomi ja seitsemän muuta pienempää EU-maata liittoutuivat ajamaan pohjoisia etuja ja arvoja.

Kokoomus ei hyväksy Suomen siirtymistä hyvän taloudenpidon maiden ryhmästä kohti Etelä-Euroopan maita.

*****

Arvoisa puhemies –

On totta, että Kokoomus on esittänyt joihinkin tarkasti kohdennettuihin menoihin hallitusta suurempia hyvin perusteluja määrärahoja.

Yleensä ne ovat menneet niin, että me olemme korjanneet hallituksen esitystä. Ja hallitus on tullut meidän linjalle – usein kuitenkin myöhässä. Näin kävi esimerkiksi suojavarusteiden kohdalla.

(Kaikessa, ette ole meitä uskoneet. Olemme näistä teitä varoittaneet ja nyt te kannatte vastuun yritysten konkursseista ja työttömyydestä.)

Meidän esityksissä on aina ollut se ero, että me olemme esittäneet myös tuloja lisääviä toimia. Me emme olisi siis tyytyneet vain jakamaan lastemme velkarahoja vaan olemme samaan aikaan huolehtineet, että tulopuoli ei tyrehtyisi.

Asiantuntijat ovat suosittaneet hallitukselle työllisyystoimia samaan aikaan elvytyksen kanssa. Sopeuttamista tarvitaan. Olemme esittäneet toimenpiteet yli 60 000 uuden työpaikan luomiseksi. Me emme olisi tyytyneet vain velkamiljardien jakamiseen, vaan samalla olisimme tehneet päätöksiä työllisyyden kohentamiseksi ja velan vakauttamiseksi pidemmällä aikavälillä. Tämä erottaa meidät Marinin hallituksen politiikasta.

Keskustan Markus Lohi kuvasikin Marinin hallituksen toimintaa hyvin:

”Olo on hieman samanalainen kuin olisin käynyt luottokortilla ostoksilla. Kaikkea hyvää ja tarpeellista tuli hankittua. Lasku tulee kuitenkin varmuudella perässä.”

Suomi-äidin luottokorttia käytettiin hallituksen sisäisissä neuvotteluissa surutta. Jokaisen piti saada miljardi sinne ja toinen tänne muuten korttitalonne olisi romahtanut. Tätä menoa, te arvoisa hallitus, romahdutatte koko maamme.

Olisitte arvoisa keskusta ottaneet luottokortin ajoissa pois vasemmiston käsistä.

Teillä näyttää nyt olevan todellakin sama suunta uusien EU:n kumppanimaittenne kanssa.

Tuntuu, että Korona-kriisiä on käytetty häikäilemättömästi omien poliittisten tavoitteiden ja jopa vaalilupausten lunasteluun.

Myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti on puuttunut Marinin hallituksen toimintaan. Oikeuskansleri on vaatinut teitä pääministeri Marin palaamaan asioiden normaaliin valmisteluun, josta on siis säädetty perustuslaissa.

*****

Arvoisa puhemies,

Nyt jo eronnut valtiovarainministeri Katri Kulmuni on todennut, että hallituksen pitää päättää myös työllisyystoimista. Kyllä. Ongelma on vain se, että Kulmuni totesi näin jo viime kesänä, sitten elokuussa, sitten talvella ja nyt keväällä. Jälleen kerran hallitus ilmoitti päättävänsä näistä myöhemmin.

Keskusta on myös vasemmistohallituksen tukipuolueeksi lähdettyään toistellut, että ei pysyviä menoja ennen pysyviä tuloja. Mutta yhteenkään hallitusohjelman menolisäykseen ei puututa, eikä yhdestäkään työllisyystoimesta päätetä, vaikka tulot ovat romahtaneet ja maa velkaantuu ennätysvauhtia.

Toivon, että te arvoisa uusi valtiovarainministeri Matti Vanhanen ryhdytte olemaan valtiovarainministeri ja pitämään huolta veronmaksajien rahoista.

*****

Arvoisa puhemies –

Esityksessä on hyvääkin. Kiitämme esimerkiksi panostuksista koulutukseen ja siitä, että hyväksyitte esityksemme lisätä korkeakoulujen aloituspaikkoja. Yrityksiä ja työpaikkoja pitää auttaa yli koronakriisin. Tehkää se kuitenkin jatkossa läpinäkyvästi, reilusti ja oikea-aikaisesti.

Kiitämme myös panostuksista liikenneinfraan.

Lopulta hallituksen suurin virhe on tämä: julkisen talouden kestävyyden tavoittelusta on luovuttu.

Hallitus hyväksyy ajelehtimisen kohti miljarditason menoleikkauksia ja hyvinvointiyhteiskunnan pysyvää supistamista.

Vain tasapainoinen ja vahva julkinen talous pelastaa päivähoidon, peruskoulun, vanhustenhoidon ja terveydenhoidon. Terve julkinentalous on parempien peruspalveluiden ja hyvinvointiyhteiskunnan nurkkapultti – Kokoomus ei salli sen auki veivaamista.

Teidän velkarahalla rakennettu hyvinvointiyhteiskunta ei kestä kuin hetken.

****

Arvoisa hallitus,

Teidän valitsema politiikka – ylivarojen elämisen politiikka – varmistaa sen, että pian verot nousevat. Se jos mikä syö intoa tehdä työtä, palkata uusia työntekijöitä ja investoida – antielvystä kerrassaan.

Kommentit