Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen: Suomi tarvitsee koko maan kattavat nopeat tietoliikenneyhteydet menestyäkseen

Uutiset, sunnuntaina 31.01.2021

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen haluaa vauhdittaa nopeiden tietoliikenneyhteyksien saamista koko maahan. Korona-ajan etätyöt ja etäopiskelu ovat nostaneet toimivat tietoliikenneyhteydet aiempaa suurempaan rooliin. Samalla ne alueet, joissa yhteydet ovat jo kunnossa ovat pärjänneet ja saaneet myös uusia asukkaita ja toisaalta ne missä yhteyksien kanssa on ongelmia ovat olleet entistä suuremmissa ongelmissa.

-Hyvät toimintatavat tästä korona-ajasta on syytä jättää tietysti käyttöön korona helpotettuakin otettaan. Itse uskon, että etätyö on yksi näistä ja myös etäopiskelu ja etäkoulu hyviltä puoliltaan ovat sitä. Olen varma, että toimistoja ja konttorituoleja eikä neuvotteluhuoneitakaan tarvita enää tämän jälkeen niin kuin ennen oli totuttu tarvitsemaan. Paikasta riippumaton työ ja työskentely tulee varmasti jäämään ja yleistymään. Tämä on iso voimavara maallemme ja ennen muuta sen pienemmille kaupungeille, seutukaupungeille, mutta myös maaseudulle, toteaa Timo Heinonen ja muistuttaa, että myös yritykset tarvitsevat koko ajan kasvavassa määrin nopeita nettiyhteyksiä.

Heinonen on itse toiminut vuodesta 1997 lähtien Lopen kunnanvaltuustossa ja pitkään valtuuston puheenjohtajana ja myös kunnanhallituksen puheenjohtajana. Maalaiskunnassa tiedetään mikä merkitys tietoliikenneyhteyksillä on.

-Koko ajan talokauppojen ja myös vapaa-ajanasuntojen kohdalla enemmän enemmän valtiksi nousee nopeat ja toimivat tietoliikenneyhteydet. Valokuitua on meillä täällä Lopellakin rakennettu mm. osuuskuntapohjalta, mutta myös kunnan toimesta. Lopen kunta on varannut jo pidempään omaa rahoitusta ja tukea myös tälle tekemiselle, toteaa Heinonen.

Kevään peruskoulujen etäopetusjaksot ja myös toisenasteen ja korkeakoulujenkin opiskelijoidenkin tilanne on nostanut yhteyksien tärkeyden esille.

-Itse kyllä toivon, että peruskoulu ja myös jatko-opinnot voitaisiin jatkossa toteuttaa tietenkin lähiopetuksena. Mutta antaa tietoliikenneyhteydet kuitenkin mahdollisuuksia opetukseen ja koulutukseenkin. Minusta esimerkiksi maalaiskuntien peruskoulujen kieltenopetuksen valikoimaa voidaan hyvin laajentaa etäopetusjärjestelmin ja myös lukioiden kursseja tarjota vapaammin ympäri maan valittavaksi, toteaa Heinonen, joka on itsekin koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja luokanopettaja.

Heinonen toivookin, että kevään 2021 kuntavaaleissa nopeat ja toimivat tietoliikenneyhteydet nousisivat aiempaa vahvemmin esille.

-Kunnissa ja kunnanvaltuustoissa kuitenkin tehdään sitten niitä paikallisia päätöksiä. Mutta totta kai tässä tarvittaisiin nyt myös maamme hallitukselta aktiivista otetta. Vetoakin pääministeri Sanna Marinin hallitukseen, että koko maan kattaviin tietoliikenne- ja laajakaistahankkeisiin panostettaisiin nyt kunnolla, toteaa Heinonen.

Kommentit