Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen: Hallituksen toteutettava terapiatakuu pelkkien puheiden sijaan

Uutiset, lauantaina 28.09.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen vaatii Antti Rinteen (sd.) hallitukselta toimia mielenterveysongelmiin puuttumiseksi. Kokoomus on esittänyt, että terapiatakuu toteutettaisiin välittömästi ja varmistettaisiin näin välitön hoitoonpääsy.

-Peruspalveluministeri Krista Kiuru kyllä puhuu kauniisti ja lupaa sitä sun tätä, mutta kaikki tuntuu olevan pelkkää puhetta. Vanhustenhoidon sitova hoitajamitoitus ei toteudu puhutusti yhden lauseen korjaamisella lakiin ja heti vuoden 2020 alusta vaan ehkä joskus vuosikausien odottelun jälkeen, jos silloinkaan. Nyt sama näyttää olevan myös nuorten mielenterveyspalveluiden kohdalla. Luvataan ja puhutaan ja mitään ei tapahdu, toteaa Timo Heinonen.

Ilta-Sanomat kertoi viikolla mielenterveysongelmista kärsivästä  ja itsetuhoisesta 14-vuotiaasta nuoresta, joka on odottanut jo kuukausia pääsyä nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon. Nuoren opettaja kertoi lehdessä, että nuorisopsykiatristen palvelujen lisäksi myös koulujen henkilöstö, sosiaalitoimi ja lastensuojelu ovat nuorten pahoinvoinnin vuoksi todella kuormittuneita.

-Lakisääteinen hoitotakuu ei enää toteudu ainakaan nuorisopsykiatriseen hoitoon jonottavien potilaiden kohdalla. Asiaan olisi edullinen ja valmis ratkaisu. Olemmekin edellyttäneet, että Rinteen hallitus toteuttaisi toimivan terapiatakuun jo ensi vuoden alusta lähtien. Terapiatakuun kustannus on vain noin 35 miljoonaa euroa. Se on pieni summa tässä tapauksessa ja jos hallituksella ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla on vain halua niin tämä on hoidettavissa kuntoon loppuvuoden aikana, muistuttaa Heinonen.

Mielenterveyden häiriöt Suomessa maksavat nimittäin OECD:n arvioiden mukaan vuositasolla noin 11 miljardia euroa.

-Kyse on aina inhimillisestä tragediasta, mutta tämä on myös todella merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Yksin yli 100 000 nuorta kärsii mielenterveyden häiriöistä ja nyt hoito ruuhkautuu koko ajan pahemmin.

Kokoomus on antanut tukensa myös asiaa ajavalle Terapiatakuu -kansalaisaloitteelle ja tulee esittämään terapiatakuuta myös eduskunnassa syksyn aikana hyväksyttäväksi.

-Nyt pelkät puheet saavat riittää. Pelkät kauniit sanat eivät näitä nuoria ja ihmisiä auta. Heitä auttaa se, että hoitoon pääsee heti kun tarve ilmenee.

Kommentit