Kokoomuksen kannatus nousussa – Kansa näyttää ymmärtävän poliitikkoja paremmin uudistusten tarpeen

Blogi, torstaina 29.03.2018

Maaliskuun Ylen puoluegallup kertoo Kokoomuksen palanneen ykköspaikalle. Kuukauden aikana Kokoomuksen kannatus on noussut peräti 1,5% ja ykköspaikka irtoaa nyt 21,5 prosentin kannatuksella. Samaan aikaan SDP on menettänyt kannatustaan lähes prosenttiyksikön, mutta pitää opposition kärkipaikkaa selvästi itsellään ja myös puoluekentän kakkospaikkaa. SDP:n kannatus on nyt 20,2 prosenttia.

Keskustan kannatus on jatkanut edelleen laskua. Nyt miinusta pääministeripuolueelle -0,7-prosenttiyksikköä ja kannatus vaatimattomissa 16,3:n luvuissa. Keskustan tilannetta helpottaa, jos helpottaa, se, että Vihreiden syöksykierre Touko Aallon johdolla on jatkunut ja nyt Vihreissä odotetaan jos sitä hetkeä kun kannatus valuu takaisin alle 14 prosentin rajan. Vihreät eivät siis enää kisaakaan isojen puolueiden kärkipaikoista vaan Aallon johdolla vahvasti vasemmalle siirtynyt puolue joutuu taistelemaan toisen vasemmistopuolueen Vasemmistoliiton kanssa sijoista 4-5. Kun Vasemmistoliitto on Vihreiden alamäen aikaan pystynyt jopa hieman kannatustaan petraamaan tullaankin vuoden aikana näkemään varmasti mielenkiintoinen vihervasemmiston kaksintaistelu.

Ylen kannatusmittauksessa Sote on kuulemma näkynyt ja itse en siitä ylläty. Suomalaisista valtaosa haluaa viedä soten maaliin ja parantaa näin lääkäripalveluita ja lääkärille pääsyä ja myös valtaosa kannattaa kokoomuksen tapaan valinnanvapautta eli oikeutta valita itse terveyskeskus ja lääkäri jolle hoitoon mennään. Isoille uudistuksille näyttää siis olevan vahva suomalaisten tuki ja heille myös selvää se, mikä puolueista uudistamista ajaa ja mitkä taasen sanovat kaikelle ei.

Itse uskon, että tilanne tulee tästä kehittymäänkin samansuuntaisesti. Valtiovarainministeri Petteri Orpon aikana maamme talous on saatu lopulta reilulle kasvu-uralle ja tämä näkyy myös siinä, että maahan syntyy uusia työpaikkoja ja työttömyys helpottaa.

Työllisyys on nyt korkeampi kuin kertaakaan 27 vuoteen.

Monen suomalaisen arki on siis helpottunut työnsaannin myötä merkittävästi. Samaan aikaan olemme pystyneet jo myös säästöjen sijaan lisäämään hieman kohdennettuja panostuksia sinne missä niitä eniten tarvitaan.

Vuodenvaihteessa lähes 7000 perhettä pääsi maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin ja kaikkien perheiden päivähoitomaksuja pystyttiin laskemaan. Ihan tavallisen kaksilapsisen perheen päivähoitomaksut putosivat jopa 1200 euroa edellisvuodesta. Samaan aikaan käynnistimme myös 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun ja paljon muuta.

Ja viimeksi eilen avattiin valtionavustushaku kunille koulutuksellisen tasa-arvon vahvistamiseksi esi- ja perusopetuksessa. Tätä nyt jaettavaa 30 miljoonan euron tasa-arvorahaa voidaan käyttää erityisopetuksen laadun kehittämiseen, opetusryhmien joustavaan muodostamiseen, opettajien ja avustajien palkkaamiseen sekä erityisopetuksen laadun kehittämiseen tarvittaviin materiaaleihin. Tasa-arvoraha siis peräti tuplattiin alkaneelle vuodelle. Ja samalla päätettiin kohdentaa erikseen 10 miljoonaa euroa uutta lisärahoitusta kouluille, jotka eri syistä ovat vaarassa jäädä kehittämistoiminnan ulkopuolelle tai joilla on hyvin vähäisesti resursseja siihen.

Tämän kaiken tavoitteena on nyt varmistaa jokaiselle oppilaalle opetuksen järjestämisen kannalta välttämätön ja riittävä varhainen tuki. Tavoitteenamme on oppimisen ja hyvinvoinnin sekä yhdenvertaisuuden, vuorovaikutuksen ja lähikouluperiaatteen vahvistaminen. Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen totesikin, että ”tasa-arvoisen peruskoulun vahvistamisen lähtökohtana on jokaisen oppilaan oikeus hyvään opetukseen ja onnistumiseen koulutyössä sekä yksilölliseen oppimisen tukeen. Vaikka suomalaisten osaamis- ja koulutustaso on noussut, tutkimukset koulutuksellisesta eriytymisestä kertovat kuitenkin, että yhteys oppilaan taustan ja oppimistulosten välillä näkyy jo perusasteella. Siksi meidän on kaikin käytössä olevin keinoin yhteistyössä varmistettava riittävä tuki oppimiselle.” En voisi olla kaiman kanssa enempää samaa mieltä.

Kunnat voivat hakea avustusta 25.4. asti. Kannattaa siis vinkata omaankin kotikuntaan, että avustushakemus tulee jätettyä!

Tänään vielä Helsingissä ja sitten huomenna kohti pohjoista. Yritän pääsiäisenä pitää myös muutaman vapaapäivän ja ehtiä hieman suksillekin. Juuri hain paikallisesta palvelevasta Erälopesta uudesta luistelusukset. Muistakaa tekin aina käyttää yrittäjien palveluita ja hyviä kivijalkakauppoja. Vain näin toimimalla kauppa kannattaa ja palvelut voivat säilyä lähellä.

….

Kello 22.30. Tänään eduskunnassa hiljainen päivä, mutta hyvin sai töitä tehtyä ja myös mukavat keskustelutuokiot Benin kanssa kevään politiikan väännöistä ja muustakin. Huomenna ei enää kuin hetki aamusta työjuttuja ja sitten pääsiäistä kohden.

Kommentit