Kokoomuksen Jukka Kopra ja Timo Heinonen: Mihin unohtui sähköveron alennus?

Uutiset, keskiviikkona 23.02.2022

Kokoomuksen kansanedustajat Jukka Kopra ja Timo Heinonen ovat pettyneitä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimiin ihmisten arjen kohonneiden kustannusten suitsimiseksi. Kokoomuslaiset muistuttavat, että kotitalouksien tilanne on akuutti ja sitä ei korjata työryhmillä ja pitkillä selvittelyillä. Kokoomus esittikin nipun konkreettisia toimia, joiden vaikutus olisi ihmisten arkeen merkittävä ja myös nopea.

-Aivan keskeisin toimi olisi nyt puolittaa sähkövero tältä kylmältä lämmityskaudelta. Hallitus on tarjonnut lapsiperheiden ja eläkeläisten kohonneisiin sähkölaskuihin ratkaisuksi toimeentulotukea. Tällaiset puheet ja esitykset kyllä lähinnä loukkaavat ihmisiä. Sähköveron puolitus tai kokonaan poisto nyt talvikuukausilta helpottaisi ihmisten arkea välittömästi, toteaa Kokoomuksen Timo Heinonen, joka toimii myös mm. Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaostossa.

Jukka Kopra tukee sähköveron alennusta, mutta nostaa sen rinnalle myös kohtuuttomat sähkön siirtohinnat.

-Sähkönsiirtohintojen suitsimisesta on hallitus kyllä puhunut paljon, mutta toimet ovat olleet lähinnä kosmeettisia ja vain kauniita puheita. Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestmanin johdolla valmisteltu lakiesitys laittaisi nämä ryöstöhinnat kunnolla kuriin. Se pitäisi nyt laittaa täytäntöön, toteaa Jukka Kopra.

Kopra ja Heinonen epäilevät myös hallituksen toimia maatilojen kriisin helpottamiseksi ja myös kuljetusalan ammattidieselinkin osalta.

-Maatilojen kiinteistöveron poisto olisi toki hyvä ratkaisu, mutta heti, kun hallitus pääsi sen toteuttamisesta kertomasta, niin sivulauseessa jatkoivat, että asia pitää vielä viedä EU:n hyväksyttäväksi. Tätä EU:n pitkää käsittelyä ei suomalaiset maatilat enää kestä odottaa. Ja sama on ammattidieselin kanssa. Se viedään nyt kuulemma pitkään valmisteluprosessiin, vaikka monesta EU-maasta olisi saatavissa valmis lainsäädäntö meille kopioitavaksi. Me emme tällaista viivyttelyä hyväksy ja edellytämme, että nämä toimet tuodaan eduskunnan hyväksyttäväksi kevään 2022 aikana, kertovat Jukka Kopra ja Timo Heinonen

Kommentit