Kokoomuksen Jari Kinnunen ja Timo Heinonen: Venäläisten strategisesti merkittävät maa- ja kiinteistöomistukset jäädytettävä

Uutiset, perjantaina 25.02.2022

Kokoomuksen kansanedustajat Jari Kinnunen ja Timo Heinonen edellyttävät, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin aiemmin tehtyjen venäläisten maa- ja kiinteistökauppojen kumoamiseksi. Kokoomuslaiset listaavat joukon kohteita mm. Fingridin sähkön voimasiirtoverkon ja sotilaslentokenttien läheisyydestä.

-Venäläinen ”sijoitustoiminta” ei ole sattumaa. Ja se on saanut jatkua vapaasti vuosia. Nykyään näyttää jatkuvan ns. kultaisten passin omistajien kautta. Olisiko oikeasti ryhdyttävä toimiin? Miltä kaakonkulma venäläisomistuksineen teidän silmiinne näyttää?, kysyy Jari Kinnunen.

Kuvituskuva. Kuvan kiinteistöt eivät liitu tapauksiin.

Kinnunen ja Heinonen vaativat Marinin hallitusta etsimään keinot mm. Tikkakosken, Kauhavan, Kuoreveden ja Rissalan kaltaisten kohteiden läheisyydessä olevien kauppojen purkamiseksi ja vastaavia kohteita löytyy myös Saimaalta ja Itämeren saaristostakin.

-Ukrainan tapahtumien täytyy nyt avata silmät Suomessa. Jos ostettu kohde on asumiskelvoton ja ainoa ”maisema-arvo” on sotilaslentokentän läheisyys niin pitäähän siinä hälytyskellojen soida. Tällaiset maakaupat tulee nyt jäädyttää ja etsiä keinot niiden ottamiseksi takaisin vaikka sitten valtion hallintaan, toteaa Timo Heinonen.

Kokoomuksen kansanedustajat vetoavatkin kansalliseen turvallisuuteen, koska omistukset mm. kaakossa keskittyvät itä-länsi suuntaisten hyökkäysurien varteen ja muualla strategisesti tärkeiden kohteiden läheisyyteen.

-Lisäksi on syytä vaatia tarkempaa seulaa ns. kultaisen passin omistajien ostojen seurantaan ja kirjata lakiin ns. kolmansien maiden kansalaisten täysi osto- ja omistuskielto. Ja myös edelleen suomalaisten osalta – jos on yhteyksiä venäläisiin – olisi jatkossa vaadittava selvitys varojen lähteestä ja selvitys kiinteistön käyttötarkoituksesta. Kiinteistökauppojen kohdalla ongelmaksi onkin muodostunut myös erilaiset yhtiöjärjestelyt ja bulvaanien käyttö.

-Jos muuta ratkaisua ei ole niin sitten tällaiset kohteet pitää vain yksinkertaisesti pitää tai hankkia valtion omistukseen. Myös kaksoiskansalaisuusjärjestelmä Venäjän kanssa on syytä nyt arvioida uudelleen. Vastavuoroisuusperiaate on näissä toimiva ja jos sitä ei ole niin ei kaksoiskansalaisuuksia kannata meidänkään hyväksyä, linjaavat Heinonen ja Kinnunen ja alleviivaavat, että nämä toimet eivät kohdistuisi Suomessa pysyvästi asuvaan venäläisvähemmistöön.

Kansanedustaja Timo Heinonen on toiminut toistakymmentä vuotta mm. eduskunnan puolustusvaliokunnassa ja vaikuttaa myös valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaostossa. Jari Kinnunen on tehnyt pitkän työuran turvallisuuden parissa mm. rikosylikomisariona ja tällä hetkellä hän toimii eduskunnassa mm. liikenne- ja viestintävaliokunnassa sekä lakivaliokunnassa.

Kommentit