Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -tempaus jo 10. kerran -Ukrainan sota muistuttaa jälleen oman ruuantuotannon tärkeydestä

Uutiset, perjantaina 04.03.2022

Maaliskuun alussa järjestettävä Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -tempaus haastaa jälleen kaikki suomalaiset syömään kotimaista ruokaa. Suomalainen ruuantuotanto oli jo ennen Ukrainan sotaa historiallisen pahassa kriisissä ja nyt sota haastaa ruuantuotantoa yhä pahemmin. Maailman poliittinen tilanne myös alleviivaa oman ruoantuotannon tärkeyttä myös huoltovarmuustekijänä. Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -tempaus järjestetään nyt jo 10 kerran.

-Näiden kymmenen vuoden aikana on tapahtunut paljon hyvääkin. Mutta nyt suomalainen maatalous ja ruuantuotanto on historiallisen vaikeassa kustannuskriisissä ja samaan aikaan Ukrainan sota myös haastaa ruoantuotantoa laajemminkin, toteaa kampanjan aikanaan liikkeelle laittanut kansanedustaja Timo Heinonen.

Aiempina vuosina kotimaiden ruoan kampanjassa on tuotu esille mm. ruuan alkuperämerkintöjen läpinäkyvyyttä, mutta myös ruuantuotannon työllisyysvaikutuksia. Myös kotimaisen ruuantuotannon ja maanviljelijöiden pärjäämisestä on kampanjalla haluttu kantaa huolta. Tänä vuonna katsetta on näiden lisäksi kohdistettu myös huoltovarmuuteen.

-Nyt kun Euroopan vilja-aittanakin tunnettu Ukraina on sodassa, niin koko Eurooppaa uhkaa pian viljapula ja laajemminkin ruokakriisi. Tilanne haastaa myös maataloutta kausityönkin näkökulmasta, sillä nyt Ukraina tarvitsee itse jokaisen maan puolustamiseen kykenevän oman maansa palvelukseen. Näihin kysymyksiin pitää nyt löytää vastauksia ja tämä korostaa ruuantuotannon huoltovarmuusnäkökulmaa entisestään, muistuttaa Heinonen.

Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -kampanja nyt maaliskuun alussa kannustaa kaikkia ostamaan suomalaista ruokaa ja tukemaan näin kotimaista maataloutta ja myös huoltovarmuutta.

 

Kommentit