Kokoomuksen johto kärjessä vankistui – ”Kannatus ansaittava kuitenkin joka päivä uudelleen”

Blogi, torstaina 03.11.2022

Ylen kannatusmittaus: SDP menettää suosiotaan…

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Näin Ylen aamun ykkösuutisen otsikko alkoi. SDP:n kannatus putoaa kuukaudessa puolueista eniten ja pääministeri Sanna Marinin johtamien demarien kannatusluku kirjoitetaan nyt luvuin 18,2%. Pudotusta kuukaudessa demareille peräti -1,1,%-yksikköä. Tämä tarkoittaa sitä, että Petteri Orpon johtaman kokoomuksen johtopaikka vankistuu. Kokoomusta kannattaa nyt 23,9 prosenttia suomalaisista. Kärkikaksikon välinen ero repeää siis nyt jo 5,7%-yksikköön.

Ero on mittava, mutta aina politiikassa pitää muistaa se, että gallupit mittaavat aina menneisyyttä (haastattelut tehtiin 10.10.–1.11.2022 välisenä aikana) ja tänään on jälleen kannatus ansaittava uudelleen. Ja pitää muistaa sekin, että vaaleihinkin on vielä pitkä matka ja tällä matkalla tulee aivan varmasti vielä tapahtumaan monenlaista.

Merkillepantavaa lokakuussa tehdyssä gallupissa oli myös se, että perussuomalaisten pitkään jatkunut hidas, mutta tasainen kannatuksen nousu kääntyi nyt laskuun. Toki PS:n ja myös meidän muutos niin pieni, että niillä ei juuri merkitystä ole, mutta tilannetta varmasti Purran joukoissa seurataan tarkasti, sillä puolueen noste oli jatkunut pitkään jo alkukesästä lähtien. Perussuomalaiset ovat nyt siis kolmantena 16,7 prosentin kannatuksellaan.

Kolmen kärki on selvä ja sitten kauempana takana tulevat käytännössä tasoissa keskusta ja vihreät ja samassa nipussa myös vasemmistoliitto. Annika Saarikon johdolla keskustan seura on siis muuttunut suurten puolueiden nelikosta pienten puolueiden sarjaan. Tilanne ei takuuvarmasti keskustaväkeä tyydytä vaikka nyt viisari hieman ylöspäin heilahtikin. Mutta samaan aikaan myös vihreät lisäävät kannatustaan ja kun he tekevät sen isommin, niin keskustan ja vihreiden välinen ero jatkaa pienenemistään.

Ylen toimeksiannosta Taloustutkimus haastatteli lokakuun jälkimmäisellä puoliskolla 2 502 ihmistä kysyen heiltä, minkä puolueen ehdokasta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Puoluekantansa kertoi 1 732 haastateltavaa ja tutkimuksen virhemarginaali on 2,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mutta tästä työtä jatketaan. Määrätietoisesti ja sivuille vilkuilematta. Oma peli, sanoisi eilen 60-vuotispäiviään viettänyt mestarivalmentaja Jukka Jalonenkin. Onnea siis Jukalle vielä täälläkin!

….

Eilen Valtiovarainministeriöstä kuultiin huolestuttavia ääniä. Näyttää VM:nkin talouden johtavat viranhaltijat pikkuhiljaa saavan tarpeekseen valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) ja koko tuhlailevan viisikon menosta. Eilen ministeriöstä todettiin, että Suomessa on tarpeen suitsia tulevien hallitusten velanottoa ja virkamiehet ehdottivatkin, että maamme valtionvelan koko lyötäisiin lukkoon useammille vaalikausille.  Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelän mukaan maamme velkaantuminen täytyy pysäyttää ja näyttää siltä, että hän joukkoineen on jo menettänyt uskonsa nykyhallituksen kykyyn toimia siinä. Virkamiehet varoittavatkin nykyhallutuksen hallitsemattoman talouspolitiikan vaaroista ja totesivat, että nyt nähty ”Sääntöjen rapautuminen on pysäytettävä”.

Niemelä itseasiassa esitti joukkoineen hyvinkin samaa mitä itse aiemmin Ylen A-Studiossa jo esitin. Puhuin silloin mallista 4+4 eli kahden vaalikauden mittaisesta sopeutuskokonaisuudesta missä olisi mukana kasvunkaava, mutta myös säästäväisyyttä. Niemelän johtaman asiantuntijatyöryhmän mukaan on tärkeää, että ”on olemassa johdonmukainen pidemmän aikavälin kestävyyttä sekä julkisten varojen tehokasta käyttöä tukeva julkisen talouden ohjauskehikko, jolle on myös vahva poliittinen tuki”.

Kannustan kyllä teitä kaikkia lukemaan tämän raportin: Työryhmä: Rahoitusasematavoite ja toimiva menokehysjärjestelmä tukemaan julkisen talouden kestävyyttä.

Olemme nimittäin jälleen siinä tilanteessa, että tekemättä ei voi jättää.

….

Ben mukaan. Nyt se on julkista.

Eilen Lahden torilla meni muuten jokunen kettukarkki vanhalta ketulta 🙂 Ja nyt menee lisää, kun kampanja-asentoon lähdemme.

Tänään sitten vieruskaverini ja ystäväni Ben myös ilmoittautui mukaan kevään eduskuntavaaleihin. Nyt tieto siis julkinen ja ei muuta kuin hommaa isolle. Jos kaikki menee hyvin ja elämä suo, niin Benistä tulee ensi kauden jälkeen kaikkien aikojen pitkäaikaisin kansanedustaja. Hän siis rikkoisi tällöin Ilkka Kanervan lähes rikkomattomana pidetyn ennätyksen. Ike oli kansanedustajana yli 46 vuotta ja olisi ollut pidempäänkin, mutta sitten kohtalo astui peliin.

Mutta Ben jatkaa. Se on iso juttu ja hieno uutinen myös meidän puolueellemme. Yhdessä tästä jatkamme eteenpäin.

Kommentit