Kokoomuksen Heinonen tyytyväinen sakonmuunnon palauttamiseen

Uutiset, tiistaina 09.12.2014

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on tyytyväinen sakonmuunnon palauttamiseen

-Edellinen hallitus muutti rangaistusmääräysmenettelyssä annetut sakot muuntokelvottomiksi. Näin monet taparikolliset ovat jääneet rangaistuksitta näpistyksistään. Nyt saamme tällä esityksellä muutoksen, kun toistuvat sakot voidaan muuttaa vankeudeksi, Heinonen kertoo.

Heinonen jätti asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen vuonna 2012. Siinä hän ehdotti, että sakon muuntorangaistus palautettaisiin ennalleen.

-Toivon, että tulevaisuudessa voimme siirtyä kokonaan vanhaan järjestelmään niin, että myös rangaistusmääräysmenettelyssä annetut kaikki sakot voitaisiin muuntaa vankeudeksi, Heinonen jatkaa.

Hallituksen esityksellä puututaan ongelmaan, jossa henkilöt ovat jääneet ilman tosiasiallista rangaistusta esimerkiksi näpistelyrikoksista, kun heiltä ei ole saatu perittyä sakkoja. Tavoitteena on, että toistuvasti samanlaisiin rikkomuksiin syyllistyneiden henkilöiden sakot voidaan jatkossa muuttaa vankeudeksi.

– Tämä on lisännyt merkittävästi näpistyksiä ja pikkuvarkauksia kaupoissa. Se on aiheuttanut kaupanalalle ja kauppiaille mittavat tappiot vuositasolla ja lopulta laskun maksaa rehelliset kaupan asiakkaat nousevissa hinnoissa. Tämä täytyy saada loppumaan ja jokaiselle kuuluu rangaistus tehdystä rikoksesta. Tästä muutoksesta kiitos maamme hallitukselle, Heinonen sanoo.

Kommentit