Kokoomuksen Heinonen: Kärkihankerahoista puolet sivistykseen, osaamiseen ja tutkimukseen

Uutiset, lauantaina 15.08.2015

Kokoomuksen kansanedustaja ja Osaamisen ja Sivistyksen politiikkaverkoston puheenjohtaja Timo Heinonen vaatii hallitusta ohjaamaan  puolet hallitusohjelman kärkihankerahoista koulutukseen, sivistykseen ja tutkimukseen. Heinonen pitää välttämättömänä, että talouden vaikeina aikoina osaamiseen satsataan.

– Kärkihankkeisiin, eli erilaisiin kehittämishankkeisiin, päätimme hallitusohjelmaneuvotteluissa suunnata yhteensä miljardi euroa 1,6 miljardin rahapotista. Tästä minusta 400-500 miljoonaa tulee suunnata koulutukseen ja osaamiseen, vaatii Timo Heinonen.

Heinonen on huolissaan sivistyssektorin leikkauksista. Hänen mukaansa näiden vastapainoksi tarvitaan lisäpanostuksia.

-Tämä maa ei selviä pelkällä säästämisellä vaan tarvitaan uudistuksia jotka tukevat osaamista ja sitä kautta myös kasvua. Vaikea tilanne on aina hyvä mahdollisuus uudistua ja tarkastella myös olemassa olevaa kriittisestikin, toteaa Heinonen.

Kärkihankkeiden panostuksia Heinonen suuntaisi niin varhaiskasvatukseen kuin perusopetukseen ja lukioonkin.

– On tärkeää, että jatkossakin kouluistamme tulee maailman osaavimmat tekijät. Se vaatii digitalisaation läpivientiä koko koulutuskenttään. Tämä tarkoittaa oppilaille uusia oppimisympäristöjä ja digitaalista opetusmateriaalia, mutta myös täydennyskoulutusta opettajille. Ja lisäksi tarvitaan myös panostuksia tutkimukseen ja korkeakouluihin.

Hallitus valmistelee kärkihankkeita loppukesän aikana eikä hankkeita ja niiden rahoitusta ole vielä julkistettu. Rahoitus ratkeaa viimeistään budjettiriihessä syyskuun alussa.

– Toivon, että tämä huoli tulevaisuuden osaamisesta otetaan nyt vakavasti ja saamme riittävästi panoksia koulutukseen ja osaamiseen, Heinonen toteaa.

 

Kommentit