Kokoomuksen Heinonen: Hävikkiruoka saatava minimiin!

Uutiset, tiistaina 08.09.2015

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen haluaa kauppojen ravinnoksi kelpaavan ruokahävikin hyötykäyttöön. Suomessa kaupat heittävät merkittävän määrän ruokaa roskiin vuosittain. Heinosen mielestä nykyinen toimintamalli on niin eettisesti, kuin taloudellisestikin katsottuna järjetön. Ravinnoksi kelpaavia hävikkielintarvikkeita voisi esimerkiksi jakaa kansalaisille sen sijaan, että ruokaa heitetään pois ja kaupat jopa maksavat ruokahävikistä aiheutuvista jätteenkäsittelykuluista.

 

– Kokonaisuutena maamme ruokahävikki on noin 335-460 miljoonaa kiloa vuodessa ja kauppa tuottaa tästä jopa puolet – 12–14 kiloa suomalaista kohti. Ruuan kokonaishävikki on noin 10-15 prosenttia maamme kaikesta kulutetusta ruoasta. Meillä ei kuitenkaan ole ryhdytty konkreettisiin toimiin ruokahävikin minimoimiseksi. Kaupoilta ylimääräiseksi jäävät elintarvikkeet voisi hyödyntää esimerkiksi hyväntekeväisyyden kautta, toteaa kansanedustaja Heinonen.

 

Heinonen on valmis jopa lainsäädännöllä estämään ravinnoksi kelpaavien elintarvikkeiden roskiin heittämisen. Kannustavampi lainsäädäntö ja kattava ohjeistuspalvelu päivittäistavarakaupanalan toimijoille minimoisi syömäkelpoisten elintarvikkeiden joutumista kaatopaikalle.

 

– Ranskassa hyväksyttiin toukokuussa 2015 laki, jonka mukaan markettien on estettävä ruokahävikin syntyminen ja lahjoitettava kaikki myymättä jääneet syömäkelpoiset elintarvikkeet esimerkiksi hyväntekeväisyyteen. Se on malli jonka mukaan Suomessakin olisi hyvä toimia, Heinonen lisää.

 

Heinonen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen maamme hallitukselle niin, että jatkossa ruokaa ei heitettäisi enää roskiin, vaan pyrittäisiin hyödyntämään täysin kelvolliset elintarvikkeet jatkossa paremmin.

 

Kommentit