Kokoomuksen Heinonen: Fossiilisesta tuontienergiasta eroon pikamarssilla

Uutiset, torstaina 16.10.2014

Kokoomuksen kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Timo Heinonen tahtoo eroon fossiilisesta tuontienergiasta nopeammin kuin Suomen tämänhetkiset viralliset tavoitteet. Kaikkien puolueiden parlamentaarinen energiakomitea julkaisi tänään Tiekartta 2050 -mietinnön, jossa hahmotellaan erilaisia reittejä kohti vähähiilistä yhteiskuntaa kilpailukykyä vaarantamatta.

”Elinkeinoministeri Vapaavuori on tehnyt lähes maineteon puristaessaan kaikilta eri puolueilta yhteisen kannanoton. Raportti sisältää paljon hyviä linjauksia. Hienoa, että puolueet yhdessä ovat etsineet keinoja tulevien vuosikymmenten energiantuotannolle”, Heinonen toteaa.

”Kokoomuksen tavoite on, että Suomi olisi maailman ensimmäinen hiilineutraali yhteiskunta. Tämä edellyttää kunnianhimoa. Se edellyttää niin lisää ydinvoimaa, lisää bioenergiaa ja lisää aurinkoenergiaa. Kotimaisella energialla on mahdollista parantaa kauppatasetta ja luoda kymmeniä tuhansia työpaikkoja tulevien vuosikymmenien kuluessa, ” Heinonen painottaa.

Heinonen vaatii, että fossiilisen tuontienergian riippuvuuden vähentämisessä otetaan nopea pyrähdys. Kriteerinä on oltava yhteiskunnan taloudellinen kokonaisetu ja päästöttömyys siten, että kivihiilestä voidaan luopua jo vuoteen 2025 mennessä.

”Energiaomavaraisuuden tavoittelussa ja fossiilisten tuontienergian vähentämiseen ei ole yksittäisiä keinoja. Hallituksen päätös laskea turpeen verotusta ja nostaa hakkeen tukea on hyvä alku tälle työlle. Turpeella ja hakkeella on korvattava jatkossa erityisesti kivihiiltä. Öljyä taas tulee korvata sähköllä ja biopolttonesteillä, maakaasua biokaasulla. Uusia ydinvoimahankkeita ei pidä sulkea pois kohti hiiletöntä yhteiskuntaa”, päättää Heinonen.

Kommentit