Kohti reilumpaa Suomea

Blogi, maanantaina 15.08.2016

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo piti tänään toisen linjapuheensa. Lappeenrannan puoluekokouksessa heti valinnan jälkeen oli ensimmäisen aika ja tänään ministeriryhmän kesäkokouksessa toisen. Puheessa jatkettiin samoilla aiheilla ja teemoilla kuin jo puheenjohtajakisassakin eli nykykokoomuksen tavoite on keskittyä rakentamaan reilumpaa yhteiskuntaa. Jyväskylässä Petteri totesi, että ”olemme maailman parhaita maita. Nykyinen talouskasvu ja työllisyysaste eivät kuitenkaan riitä sellaisen Suomen kustantamiseen kuin haluaisimme”. Tähän syynä on mm. se, että ”työttömyyttä on liikaa ja elintasoa on ylläpidetty velalla. Olemme yli tuplanneet valtionvelan kahdeksassa vuodessa. Nyt olemme jo tilanteessa, jossa luottoluokitukset ovat lähteneet laskuun ja leikkaukset kirpaisevat lähes kaikkia. Veroasteemme on läntisen maailman kärkeä. Tämän tien päässä on aivan erilainen Suomi kuin toivomme. Se ei ole reilu Suomi”.

Orpo totesi, että hyvinvointiyhteiskunnan loppu olisi jakautunut yhteiskunta, jossa mahdollisuuksien tasa-arvo on järkkynyt. Silloin emme enää pystyisi takaamaan kaikille taustoista riippumatta samoja mahdollisuuksia kouluttautua siihen ammattiin mihin itse haluaa. Emme myöskään takaamaan samanlaista hoitoa ja hoivaa kaikille.

”Minä en tahdo tuollaista Suomea. Tahdon, että kaikki pysyvät mukana”, Petteri totesi ja olen samaa mieltä.

Maamme lähiaikojen politiikan keskeisin kysymys liittyykin siihen, miten ratkomme vaimean kasvun, alijäämäisen julkisen sektorin ja korkean työttömyyden aiheuttamia ongelmia – ja samaan aikaan luomme kasvua ja
uutta osaamista sekä pidämme huolta heikompiosaisista. Vastaus on olemassa: korkeampi työllisyys.

”On yksinkertaisesti niin, että tasa-arvoinen hyvinvointiyhteiskunta ja korkea työllisyys ovat pari. Tämän takia lähiaikojen politiikan tärkeimmän tavoitteen pitää olla työllisyyden parantaminen. Edessä on valinta, jonka pitäisi olla helppo: joko parannamme työllisyyttä tai leikkaamme etuuksista ja palveluista. Kokoomuksen valinta on työn määrän lisääminen. Kyseessä on meille kaikille tärkeät asiat: toimeentulo, koulut, neuvolat, terveyskeskukset, eläkkeet. Uskon, että kaikki suomalaiset puolueet haluavat pelastaa tämän hyvän yhteiskuntamallimme”.

”Budjettiriihessä on tehtävä työllisyyttä lisääviä uudistuksia. Pitää purkaa kannustinloukkuja ja helpottaa työllistämistä. Työn tekemisen ja työn teettämisen pitää olla kannattavaa. Vain se, että suomalaiset saadaan töihin antaa edellytykset reilulle yhteiskunnalle”.

Orpon mukaan myös julkisen velkaantumisen taittamisessa, ympäristöstä huolehtimisessa ja hyvässä koulutuksessa on kyse reiluudesta. ”Velkaa ei saa jättää lapsillemme. Maailma pitää jättää tuleville polville paremmassa kunnossa kuin missä olemme sen itse saaneet. Mahdollisuuksien tasa-arvo lähtee varhaiskasvatuksesta ja peruskoulusta”.

Tässä vielä suora linkki toisen linjapuheen videointiin: https://www.youtube.com/watch?v=Rr6T2lJTTac.

Tänään työpäivä kotona ja tästä syksy alkaa todenteolla. Maakunnan asioita pöydällä ja hieman näitä tulevan budjetinkin juttuja. Syksyllä hieman uusia työtehtäviäkin luvassa ja kiirettä niidenkin parissa. Jos kuitenkin hieman vielä urheilisin – mutta nyt vain sohvalla – Suomi nappaa tänään ensimmäisen olympiamitalinsa!

Kello 22.28 ja hieno päivä. Se mitalikin tuli! Mira Potkonen iski itsensä välieriin voittaen lajin ykkösen Katie Taylorin (5. maailmanmestari). Semifinaalipaikka varmisti jo ainakin pronssimitalin sillä nyrkkeilyssä molemmassa semifinaalin hävinneetkin saavat mitalin. Mutta itse uskon vielä kirkkaamaan mitaliin ja kultaan asti. Tsemiä Mira!

Hieno päivä Riossa muutenkin ja huikeita esityksiä niin yleisurheilussa kuin voimistelussakin. Urheilu on kivaa kotisohvallakin.

Kiitokset myös useammasta kommentista liittyen aamuiseen blogiini. Hyviä vinkkejä ja ajatuksia kohti reilumpaa Suomea ja lupaan niitä viedä eteenpäin. Yksi iso juttu olisi päivähoitomaksujen alentaminen ainakin aktiivisimman varhaiskasvatuksen ajalta päivissä. Ehkä maksua voisi sitten kerätä jopa hieman enemmän taas aamuvarhaisella tai illansuussa. Malli ehkä löytyy ja tällä tavalla varhaiskasvatus voisi olla jopa maksutonta tulevaisuudessa.

Huomenna lääkäriin jalkaa näyttämään ja töitä. Siitä eteenpäin.

Kommentit