Kiitos suomalaiset.

Blogi, perjantaina 01.06.2012

Helsingin Sanomien tuorein kuntavaalien ja eduskuntavaalien puoluegallup osoittaa sen, että me suomalaiset arvostamme vastuunkantoa. Ja myös sitä, että uskalletaan tehdä vaikeitakin ratkaisuja. Ja myös sitä, että uskalletaan tehdä pakollisiakin ratkaisuja. Ja ratkaisuja tehdään sosiaalisesti oikeudenmukaisesti ja taakkaa jaetaan jokaisen kantokyvyn mukaan. Nämä ovat olleet nykyhallituksen ohjenuorana taloustaantuman hoidossa ja talouden tasapainottamisessa ja se näyttää saavan erittäin vahvan tuen meiltä suomalaisilta.

Hesarin aamun gallup kertoo, että Kokoomuksen kuntavaalikannatus on nyt peräti 22,9 prosenttia. Demarit pääsee ainoa muuna puolueena yli kahdenkymmenen prosentin kannatukseen ja sekin vain kymmenyksien turvin. Keskusta sen sijaan rämpii edelleen pahasti ja tavanomaisen suuren kuntapuolueen kannatus on enää vain 17,2 prosenttia. Eikä perussuomalaisetkaan enää porskuta jytkyn luvuissa vaan puolueen kannatus on sulanut 11,5 prosenttiin lähes 20 prosentin parhaista ajoista.

Tämä antaa siis mielenkiintoisen lähtöasetelman tuleviin kuntavaaleihin. Ja uskon, että eilen kun saatii ratkaisuja aikaan myös terveydenhoidon parannuksista tulevaisuuteen niin nekin tulevat näkymään varmasti vielä kannatusluvuissa. Eiliset sote-puolen linjaukset lisäävät ja parantavat palveluita ja ennen muuta vähentävät älytöntä pompottelua monen luukuun ja vastaanoton välillä. Nyt vahvistetaan nimenomaan kuntatason perusterveydenhoitoa ja kuntien vastuulla olevaa hoitoa. Jyrkkä perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon rajamuuri murenee ainakin osin ja tavoitteena se, että jokainen pääsisi hoitoon heti kun tarvetta ilmenee ja oikeantasoiseen hoitoon. Nyt nimittäin usein käy niin että kun perusterveydenhoito ei esimerkiksi toimi kaikkialla niin lasku siirtyy sitten erikoissairaanhoitoon minne mennään joko liian aikaisin tai usein liian myöhään. Sinisenä lankana pitää olla riittävä ja oikea-aikainen ja oikeatasoinen hoito.

Mutta mielenkiinnolla jäädään katsomaan miten asiat etenevät. Tärkeintä nyt siis turvata laadukkaat peruspalvelut läpi Suomen asuinpaikasta välittämättä.

Nyt kello jo hieman yli seitsemän ja perjantai-aamua. Huomenna hieno päivä päästä katsomaan kun ”viimeinen omaluokkani” tai sieltä aikanaan lukioon ponnistaneet nuoret paivata valkolakit päähänsä. Ihana luokka jota entisenä opettajana olen muistellut usein ja tulen muistelemaan. Huomenna ihana päästä myös mukaan useampiin ylppärijuhliin näiden nuorten kanssa. Kiitos siis kutsuista. Maikka tulee.

Mutta nyt maikka menee. Aamulla isännöin Puurakentajien tapaamista eduskunnassa.

Kello 20.21 ja kotona Lopella. Niin ja minulle uuden autonkin omistajana. Kahden VW Passatin jälkeen päätin siirtyä Skoda-mieheksi ja Octavia nyt pihassa. Ensimmäinen Passattini oli loistava ja toinen kaikkea muuta ja kun minua niin koetellaan niin meneehän se merkki vaihtoon. Nyt alla siis sopivasti kalliit kilometrit pois ajettu Skoda Octavia Kamuxilta. Mainiota palvelua Hyvinkään Kamuxilla Ari Pihlajan johdolla ja ei ole ihme, että ketju on kasvanut muutamassa vuodessa maamme suurimmaksi käytettyjen autojen myyjäksi. Kannattaa siis ehdottomasti kurkata jos autoa etsitte.

Mutta mahtuihan sitä päivää siis paljon muutakin. Aamuinen Puurakentajien aamukahvitapaaminen oli anniltaan erinomainen. Harvoin kuulee miten vahvasti joku kehuu ministeriä, mutta tänään puurakentajat antoivat aivan valtavat kiitokset edellisen hallituksen asuntonministeri Jan Vapaavuorelle. Jannen johdollahan uudistettiin rakentamismääräyksiä moneltakin osin ja otettiin ns. järjen käyttö sallituksi. Nyt puurakentaminenkin on mahdollista ja tämän jälkeen mm. on tuo kuvissakin näkyvä 5-kerroksinen puukerrostalo Heinolassa nähnyt päivävalon ja moni muu ympäri Suomen. Ja olihan Jan Vapaavuoren ansiota myös mm. muutkin normitalkoot ja myös väestönsuojavaatimusten järkeistäminen ja moni muukin. Ministeri joka siis oikeasti teki ja näki kokonaisuuksia. Ja varmasti tulevakin ministeri vielä.

Tänään aamukahvilla kävimme läpi puurakentamisen nykytilannetta ja myös sitä mitä voisimme seuraavina askelina tehdä. Fakta on kuitenkin se, että maamme metsiin jää kestävälläkin käytöllä vuosittain miljardien edestä puuta ja se kannattaisi ottaa hyötykäyttöön niin ympäristön kuin suomalaisen työnkin puolesta. Puurakentaminen nimittäin siirtää tehokkaasti työpaikkoja itse rakennustyömailta metsiin ja puujalostukseen. Ja tarve siis itse rakennustyömailla on pienempi. Kokonaisuutena jo nyt puukerrostalo tulee hinnaltaa jopa edullisemmaksi kuin perinteinen betonielementtitalo ja kun kysyntä ja rakentaminen tästä kiihtyy niin varmasti hintakin vielä vahvistuu puu eduksi.

Aamun jälkeen sitten ympäristövaliokunnan toiseksi viimeinen kevään kokous ja sitten lyhyt täysistunto ja suunnaksi lounaan jälkeen koti. Niin ja kävinhän minä päivällä myös tuon upean Kampin Hiljaisuuden Kappelin avajaisissakin. Upeaa puurakentamista sekin ja aivan ruuhka-Suomen vilkkaimmassa sydämessä. Upea ja ainutlaatuinen ja täysin hiljainen paikka Narinkkatorilla Helsingissä. Kannattaa ehdottomasti poiketa ja hienoa sekin, että Helsingin seurakunnat ja kaupunki panostavat tällä tavalla ”katutyöhön”. Kappelilla oma täysipäiväinen pastori ja myös muuta seurakunnan ja kaupungin henkilökuntaa kohtaamassa ihmisiä kiireen ja vilskeen ja surujen ja ilojen keskellä.

Huomenna sitten sen oman ainakin toistaiseksi viimeisen luokan oppilaiden lakkiaisiin. Hieno päivä näille nuorille ja minullekin entisenä maikkana.

 

 

Kommentit