Keskiviikko, 30.12.2009

Blogi, keskiviikkona 30.12.2009

Verenluovutuksesta on tullut minulle jo tapa. Aloitin joskus armeija-aikanani ja tavaksi se muodostui opiskellessani Hämeenlinnan OKL:ssä. Monta kertaa pakkasimme auton täyteen kavereita ja suuntasimme ruokatauolla vertaluovuttamaan Kanta-Hämeen keskussairaalan yhteydessä silloin toimineeseen Veripalveluun. Myöhemminhän Hämeenlinnan Veripalvelu löysi paikan Palokunnankadulta kaupungin keskustasta ihmisvirtojen keskeltä. Mutta itse siis olen tuon jälkeen pääsääntönä kahden kuukauden välein verta käynyt luovuttamassa ja jälleen 26. tätä kuuta 60 päivän karenssiaika täyttyi ja tänään tarkoitus yrittää ehtiä kättä ojentamaan. Tällä kertaa Helsingissä.

Tästä sainkin oivan aasinsillan uuteen suunnitelmaan joka tähtää kuolleen ihmisen elinsiirtojen helpottamiseen. Nythän meiltä luovuttajilta vaaditaan erillinen kortti ”Elinluovutustestamentti” tai poikkeustapauksissa omaisten suostumuskin on riittänyt, mutta jatkossa tilanne olisi tarkoitus heittää ympäri. Eli jos asia etenee nyt suunnitellulla tavalla niin jatkossa vainajan elimiä ja kudoksia voitaisiin käyttää elinsiirroissa aina jos ei vainaja erikseen eläessään olisi sitä kieltänyt. Nyt suunnitellulla lakimuutoksella on tarkoitus siis nimenomaan helpottaa elinsiirtoleikkauksien kroonista luovuttajapulaa. Meillähän tehdään Suomessa vuosittain noin nelisensataa elinsiirtoa. Mutta siis nyt uusi esitys on tarkoitus saada meille eduskuntaan käsittelyyn nyt helmikuussa.

Itse olen samaa esittänyt jo aiemmin ja pohtinut myös sitä miksi esimerkiksi luuydinluovuttajarekisterin rakentaminen on niin kovin hidasta ja työlästä. Ymmärrän hyvin, että rekisteriin tulevien näytteiden analysointi maksaa, mutta sitä en, miksi ei tässäkin rekisterissä pääsääntö voisi olla myönteinen. Itse ilmoittauduin rekisteriin vuosia sitten ja olen yhden kutsun saanut muistaakseni vuonna 2007 luuytimen luovutukseen. Oli löytynyt potilas jonka lähipiiristä ei löytynyt sopivaa luuydintä tai luovuttajaa ja rekkarissa minun tiedot täsmäsivät. Kävin jo lisätutkimuksissa ja valmistauduin luovutukseen, mutta sitten minulle kerrottamattomasta syystä luovutus peruttiin. Todennäköinen syy oli mahdollisesti leukemiaa sairastaneen ihmisen tilan heikkeneminen niin nopeasti, että vastaanottaminen tuli mahdottomaksi tai sitten toisena toivottavasti toteutunut vaihtoehto eli se, että hänelle löytyi kuitenkin vielä minuakin osuvampi luovuttaja. Mutta siis minun ajatus olisi se, että luuydinrekisteriin voitaisiin nostaa esimerkiksi meidät kaikki verenluovuttajat, jos emme sitä erikseen verenluovutuksessa kieltäisi. Lisäksi itse luuytimenluovutukseen voisi vielä varata takaportin kieltäytymiseen, mutta olen varma, että moni olisi valmis auttamaan kun tieto kuolemankourissa olevasta sairaasta ja hänen tarpeesta tulisi tietoon. Toivotaan, että tässäkin asiassa voisimme edetä yhteisvastuullisempaan suuntaan.

****

Savon Sanomien nettisivut kertoo tänään siitä mitä uusi laki ilotulitteiden luovuttamisesta lapselle merkitsee. Vakavien silmävammojen takia lakia jouduttiin tiukentamaan ja nyt uusi räjähdelaki on ilotulitteidenkin osalta erittäin tiukka. Myytävien ilotulitteiden määrää ja kokoa tullaan rajoittamaan ja nyt jo myös sitä kenelle ”pommeja” myydään. Ilotulitteita ei enää saa myydä eikä myöskään kotona tai muualla luovuttaa alaikäisen ammuttavaksi. Samalla myös kaikille ampujille tuli suojalasit pakollisiksi.

Savon Sanomat oli laskenut mitä uusien kirjausten rikkominen sitten tarkoittaa. Lehden haastattelema komisario kertoi, että ”jos 2055 euron tulot saava kahden lapsen huoltaja luovuttaa alle 18-vuotiaalle ilotulitteita, siitä seuraa päiväsakkoja 460 euroa”. Suojalasien käyttämättä jättämisestä seuraa kuuden päiväsakon verran rapsua eli keskimäärin opiskelijalle vain 36 euron lasku, mutta jo keskituloiselle reilun parin sadan euron sakko. Rikesakkoon ei poliisilla ole lainkaan mahdollisuutta ilotulirikkeiden kohdalla vaan asia hoidetaan aina ns. rangaistusvaatimuksena.

Tänä vuonna valvonta on tehostettua aina koko tammikuun ajan, mutta onhan se sanomattakin selvä, että emme yksin laintiukennuksilla vammautumisa pysty estämään. Kyllä tässäkin asiassa vastuu on vanhemmilla ja rakettien ampujilla. Toivotaan, että siis kaikki vanhemmat nyt toimivat vastuullisesti eivätkä enää anna alaikäisten ammuttavaksi uuden vuoden raketteja ja pommeja. Toivottavasti kaikki näemme uuden vuoden raketteja myös vuodenkin päästä.

****

Vuodenvaihteen asukukasluvut kertovat, että väkimäärä ei seutukunnallamme ole kasvanut toivotulla tavalla. Olemme tottuneet useamman sadan henkilön yhteiskasvuun kolmen kuntamme alueella, mutta nyt muuttovoitto näyttää jäävän lähes yksin Lopen harteille. Riihimäen usein jo yksin noin 300-400 asukkaan muuttovoitto on nyt hiipunut muutamaan kymmeneen ja myös Hausjärvellä päättyvä vuosi on ollut normaalia heikompi. Lopella kasvu on edelleen todella kovaa yli prosentin luokkaa ja talousalueellamme myös Hyvinkää pääsee noin 0,6 prosentin kasvuun. Mutta en itse näistä luvuista nyt ainakaan huolestuisi. Kuntamme sijaitsevat vahvan kasvun käytävällä ja olen vakuuttunut, että suunta on jälleen toinen jo varmasti ensi vuonnakin. Lisäksi näissä luvuissa on aina hetkittäistä muuntoa kun talojen rakentaminen edistyy ja valmistuu ja muuttovaiheessa aina hetken vanha asunto on ennen myyntiä tyhjillään. Eli ollaan huoleti. Uskon, että kasvua tullee taas ja toisaalta jossain raossa on hyvä aina hetki hengähtääkin. Palvelut pysyvät paremmin perässä.

Meillä Lopella myös muutamat kylät ovat nyt lähdössä erittäin aktiivisesti tonttimarkkinointiin mukaan. Esimerkiksi Pilpalassa talot ovat etsineet yhdessä mahdollisia omakotitontteja myyntiin koulun läheisyydestä ja toivotaan, että näitä haluttuja tontteja saadaan myös myyntiin mahdollisimman pian. Upeita rakennuspaikkoja on kylämme pullollaan ja nyt vain on tarkoitus saada niitä myyntiin. Keskustelin tuossa jokin aika sitten myös yhden Kormun maanomistajan kanssa ja sieltäkin tarkoitus tontteja saada lisää pian myyntiin ja toivotaan, että muualtakin. Myös taajamiemme tonttitilanne alkaa olla kohdallaan. Launosten uudet upeat Marjarinteen tontit tulevat myyntiin nyt ja siellä kuokkaa lyödään maahan jo pian ja myös Läyliäisissä on erinomaisia tontteja tarjolla ja kirkollakin varantoa on vielä ja uusia on tarkoitus ryhtyä kaavoittamaan ensi vuoden lopulla ns. Vanhakosken alueelle. Kasvulle tullee siis uutta tilaa.

Ja palveluitakin kehitetään koko ajan vaikka nyt taloustaantuma hieman kiusaa teettääkin ensi ja seuraavana vuonna. Uusi Launosten päiväkoti on nyt valmis ja ottaa lapset vastaansa ja koko kuntaa palveleva koulukeskuksen uusi B-rakennus on tarkoitus saada valmiiksi vielä ennen kesää ja kovaa vauhtia etenee myös neuvola-hammashoitolarakennuksemmekin. Eli eteenpäin menemme.

Mutta eteenpäin täytyy minunkin mennä. Tänään työpäivä Helsingissä ja auton nokka Eduskuntaa kohden.

*****

Päivö Helsingissä takana ja kello nyt jo puoli yhdeksän ja juuri vasta takaisin Lopelle. Tapasin tuossa töiden jälkeen vielä yhden ystävän kaupungilla ja kävin tuon verenluovutuksen hoitamassa. Itseasiassa ensimmäistä kertaa nyt Helsingissä Yrjönkadun Veripalvelutoimistossa ja kaiken kaikkiaan jo 66. kerta. Erittäin mukava paikka tämäkin ja hyvä palvelu – ihan kuin Hämeenlinnan tutussa Veripalvelussa.

Mutta päivä siis tänään eduskunnassa. Talo oli hiljainen. Ei kukaan häirinnyt ja paljon tässä aikaiseksi saikin. Nyt on kaikki työt tehty tämän vuoden osalta ja on mukava kääntää katse tulevaan vuoteen. Huomenna tarkoitus suunnatakin jo päivällä mökille ja siellä ystävien kanssa ensimmäistä kertaa nyt uutta vuotta vastaanottomassa.

Tänään saimme myös vahvistuksen tuohon Vancouverin Olympialaisten jääkiekkojoukkueeseen. Joukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen nimesi 23 pelaajan ryhmän ja ilman suurempia yllätyksiä. Valtaosa rivistä NHL:stä Saku Koivun johdolla ja Euroopan sajroista mukaan vain hyökkääjät Niko Kapanen ja Jarkko Immonen. Puolustajista Euroopasta Lasse Kukkonen sekä hienoisena yllätyksenä mukaan valittuna Ruotsista Janne Niskala. Ehkä isoin yllätys ei-valittujen joukossa on NHL:ssä kovalla sykkeellä ja tehoillakin pelaava Jussi Jokinen. Mutta itse luotan 110 prosenttisesti Riihimäen miehen ammattitaitoon ja harkintaan. Koossa on varmasti paras mahdollinen joukkue – Jalosten lainaten paino sanalla joukkue. Jalonenhan totesi tänään, että ”Nuoren Suomen motto oli aikoinaan ”Kaikki pelaa” ja paino oli sanalla kaikki. Meidän painomme on sanalla pelaa”. Tällä Jalonen perusteli yksilötason ratkaisuja ja mm. sitä, että nyt joukkueeseen ei rakennettu jarruketjua alivoimiin tai muihin vastaaviin tilanteisiin vaan tässä joukkueessa kaikki ketjut pelaa ja täysillä. Minusta mielenkiintoinen joukkue ja sellainen jolla mahdollisuudet supertulokseenkin.

Nyt kuitenkin jääkiekon pariin myös kotona. Nuorten MM-kisat jatkuu ja nyt edessä tärkeä peli junnuillamme. Uskotaan tässäkin voittoon.

Kommentit