Keskiviikko, 30.01.2008

Blogi, keskiviikkona 30.01.2008

Viime keväänä jo melkein vuosi sitten hallitusneuvotteluissa sovittiin vaalijärjestelmäuudistuksesta, mutta asia etenee takkuisasti. Asiaa valmisteleva toimikunta on probleeman kanssa teyhnyt työtä, mutta laihoin tuloksin. Ymmärrän hyvin, että asia etenee verkkaisasti muun kunta- ja aluehallinnon uudistuksen kainalossa. On nimittäin äärimmäisen tärkeää, että nyt saadaan pakkaa selville tätä kautta niin, että uudet alueet on sitten kyse sairaanhoidosta, koulutuksesta esimerkiksi ammattikorkeista, käräjäoikeuksista jne. ratkotaan ensin sillä olisi vaikea tilanne jos eri toimijat tekisivät erilaisia alueita ja ”rajoja” maahamme. Siksi esimerkiksi valtion aluehallinnon uudistamisessa on tärkeintä edetä tehtävien arvioinnin, uudelleen organisoinnin ja kokoamisen kautta ja vasta tämän jälkeen katsoa millaisilla alueilla aluekehitysvastuu on tulevaisuudessa järkevää pitää. On ehdottoman tärkeää, että varsinainen alueiden uudelleen määrittely on tämänkin hankkeen viimeinen osio. Katsotaan ensin millaisia tehtäviä kullekin toimijalle tulisi ja sen mukaan sitten pohditaan alueita.

Olen edelleen sitä mieltä, että vaalipiirit muuttuvat myös tämän uudistuksen edetessä ja tällöin on syytä miettiä myös vaalilain suhteellisuuden parantamista. Nyt on esillä ollut uudistus jolla perustettaisiin erillisiä vaalialueita. Tämä tarkoittaisi vaalipiirien yhdistämistä ääntenlaskuvaiheessa. Hankkeessa on omat vaaransa ja siksi asiassa on edettävä maltillisesti. Emme saa vaarantaa myöskään sitä, että alueellinen laskutapa vaikuttaisi omien vaalipiirien tilanteisiin ilman että äänestäjillä on mahdollisuus äänestää. Voi olla, että aikataulu isolle remontille on liian tiukka, mutta uudistukselle on tarvetta ja uskon sen myös tapahtuvan. Keinotekoisesti ei kuitenkaan saa synnyttää tilanteita vasten asukasmääriämme ja niiden kehittymisiä. Se on meidän suomalaisten ja äänestäjien oikeus.

Kuohunta demarien sisällä näyttää jatkuvan. Netissä jo kerätään nettiadressia demarijohdon pakottamiseksi puolueen jäsenten ja kentän tahdon taakse. Kokeneita poliitikkoja asettuu koko ajan jäsenäänestyksen kannattajiksi ja ennen kaikkea demarien nuoret ja opiskelijat ovat aloittaneet hyvän työn jäsenäänestyksen sallimiseksi. Toivotaan, että nuortenkin ääni norsunluutorneissa kuullaan. Mielenkiintoista on nähdä kuinka kauan Heinäluoman joukot asiaa vastaan taistelee. Seurantamielessäkin mielenkiintoinen tilanne.

Nyt töiden pariin.

Näin jälleen yksi päivä takana. Töitä ja töitä, mutta myös fysioterapiassa ehdin piipahtaa. Aikanaan opettajana ajoin liitukäteni sellaiseen kuntoon, että edessä oli elämäni ainakin toistaiseksi ensimmäinen sairasloma jos ei opettajille aina pakollisia jokasyksyisiä flunssia lasketa. Opettajana ne tulivat aina kuin Manulle illallinen ja juuri tietämääni aikaan. Kolme päivää kestivät ja sairaslomalla malttoi olla yleensä maksimissaan kaksi päivää. Yhteen kun jätti niin sehän uusi ja saldona lopulta neljä päivää pedissä. Opettajaurani jälkeen en ole flunssaa sairastanut ja uskoisin, että osasyynä tai apuna vitamiinit. Mutta tuo liitukäsi ajoi silloin fysioterapiaan ja hiirenkäyttö sitä oli pahentanut ja erittäin kokenut ja arvostettu urheilijoidenkin parissa töitä tehnyt fysioterapeuttini totesi, että eipä ole tällaistakaan ennen nähnyt. Muutamassa viikossa hän kuitenkin laittoin paikat kuntoon ja oma venyttely mm. automatkoilla ja sängynlaidalla ja työpisteessä auttoivat ja sen jälkeen on mennyt kohtuu kivasti. Ratsastus on pitänyt selän ja kropan jossain kunnossa ja hieman sitä varten on joutunut treenaamaankin. Liian vähän tosin. Mutta tänään kävin naksauttelemassa paikkoja kuntoon ja hieman tuo rintaranka jälleen tiukka. Lupasin, että otetaan uusinta lähiviikkoina kunhan vaan kalenteri antaa periksi.

Töiden ja tämän jälkeen sitten illalla sitä ratsastusta. Taivaalta tuli upeasti lunta kun maneesille hevosemme veimme ja hieno tunti olikin. Räppy tiesi mitä tehdään tai ehkä minä en onnistunut sotkemaan hänen suunnitelmiaa. Ei vaan aivan vakavasti ottaen tänään yhteispeli luisti hyvin ja taisimme nauttia kumpikin. Tallilla hermotkin ja mieli saavat lepoa ja hoitoa.

Hevosväki on ottanut hyvin vastaan esitykseni ja toimenpidealoitteeni hevosenlannan polton sallimiseksi. Alan lehdet ovat uutisoineet aihetta hyvin ja palautetta ja toiveita asian suhteen on tullut ympäri maata. Toivotaan todella, että nyt sovitut päästösopimukset ja uusiutuvan energiankäytön lisääminen otetaan tässäkin mielessä vakavasti. Varaa tuhlaamiseen ei ole. Toivon todella, että nyt järki voittaa ja saamme asian kuntoon. Aiheesta täällä lisää Uutisosiossa, jossa myös hieman siitä mitä menetämme kun emme EU:n linjan mukaan anna lantaa kuivikkeen kanssa polttaa. Toinen mikä nyt on syytä nostaa esille oikein kunnolla on lämpöpumput – maa- sekä ilmalämpöpumput. Ehkä meidän on nyt syytä ottaa haaste tosissaan ja esimerkiksi jollain tuella (verohelpotuksella, kotitalousvähennyksellä) innostaa ihmisiä pumppujen pariin. Jokaiseen sähkölämmitteiseen taloon ilmalämpöpumppu ja öljytalot maalämmön tai pelletin pariin niin näyttäisi jo paljon paremmalta. Toisaalta voisi hyvin kysyä pitäisikö suoraan sähkölämmitykseen sidottuja taloja enää edes hyväksyä? Minusta niiden aika taitaa olla jo auttamattomasti mennyttä.

Kommentit