Keskiviikko, 29.10.2008

Blogi, keskiviikkona 29.10.2008

Keskiviikko ja uusi päivä käyntiin. Eilen illalla sain muutaman soiton missä viitattiin Radio Hämeen uutiseen, että Lopella kunnallisvaalien ääntenlaskennassa olisi edelleen jotain epäselvyyttä. Soittelin samantien hallintojohtajallemme ja hän totesi, että ei ymmärrä mistä uutinen on lähtenyt liikkeelle ja sillä ei ole mitään perää. Tarkistuslaskenta oli Lopella suoritettu jo maanantaina ja tuo yksi arvonta tasaäänitilanteessa. Tarkastuslaskennassa oli huomattu tuo äänivirhe Laukkasen Jarmon äänissä ja se uutisoitiin jo maanantaina. Eli muutoksia ei ole tulossa ja kaikki täsmäsivät. Eli uutisankasta oli kyse.

Tänään itse lähden Helsinkiin. Tarkoitus aamusta ensin mennä tv-studiolle ja sitten jatkaa päivää Helsingissä töiden parissa. Jos sitten illalla ehtisin vaikka ratsastustunnille.

….

Tänään päivällä kävin töissä eduskunnassa. Talossa olikin aika kuhina kun Pohjoismaiden Neuvosto hyödyntää tämän meidän istuntaukomme ja kokoustaa talossa. Kolimipäiväisen kokouksen pääaiheena on globalisaatio, talouskriisi ja myös mm. pohjoismainen hyvinvointimalli. Itseasiassa kyseessä PN:n 60. istunto. Mutta tästä huolimatta sain töitä tehtyä ja myös ehdin käydä MTV3:llekin tekemässä yhden juonnon. Päivä siis käytetty tehokkaasti. Onneksi sain kuitenkin kaiken purkkiin ajoissa ja yritän tästä ehtiä vielä ratsastustunnillekin.

….

Ehdin kuin ehdinkin hevostelemaan ja olikin oikein mukava iltahetki jälleen. Mukavaa seuraa – upea hevonen ja kaikki meni aikalailla niin kuin pitikin. Hieman huolestuneena katselin juuri A-Studiota ja keskustelua muulaisvihamielisyydestä. On yllättävää, että perussuomalaiset antavat Timo Soinin johdolla nyt kasvualustaa tällaiselle toiminnalle mitä mm. Suomen Sisu edustaa. Yhdityksen sivuilla juhlitaan vaalivoittoa. Tutkin tuossa juuri hieman kyseisen yhdistyksen, joka markkinoi itseään mm. näin ”Vastustaa kansojen sekoittamista luonnottomalla tavalla keskenään” -sivuja ja ei tuosta voi olla kuin huolissaan. Toivotaan, että Soini saa rivinsä suoriksi. Keskustelu varmasti asian ympärillä ja jatkuu ja toivotaan, että taustat selvitetään nyt huolella. Vaaran merkkejä on helpolla ilmassa.

Toinen asia mikä vaatii hieman kannanottoa on sähköisessä äänestyksessä ilmenneet pahat ongelmat. Kyse siis tapahtumista joissa äänioikeusrekisteriin kirjatui yhteensä 232 äänestystapahtumaa ilman, että lopullinen tieto äänensaajasta olisi jäänyt muistiin. Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että tässä tilanteessa ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin uusia vaalit. Äänikato on niin suuri, että sillä olisi helposti päässyt valtuustoon ja puhumattakaan näistä juuri rannalle jääneistä ehdokkaista. Epäilen vahvasti, että nykytulos ei ole äänestäjien tahdon mukainen. Ja toisaalta tätä epäilystä ei kukaan voi kumota. Itse olen vahva uusien mallien käyttööoton kannattaja mm. jo siksi, että on tärkeää, että tulevaisuudessa saamme yhä enemmän ihmisiä ja yhä helpommin kertomaan vaaleissa oman mielipiteensä. Sähköisessä äänestyksessä on kuitenkin suuria riskejä ja tämä tapahtumasarja osoittaa yhden jälleen todeksi. Tällaiset tapahtumasarjat eivät kuitenkaan ole oikeita lisäämään luottamusta sähköistä tai saatikka joskus mahdollista internetäänestystä kohtaan. Jo siksi epäkohta on syytä korjata. Huolestuttavaa on myös se, että järjestelmää ei oltu lainkaan testattu tavallisilla kuntalaisilla. Uskon, että tämä ongelma olisi ollut helppo havaita tällaisen testin kautta. Sähköistä äänestämistä käytettiin nyt vaaleissa kolmessa Uudenmaan vaalipiirin kunnassa Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä. Toivotaan, että tapahtumasarja aiheuttaa toimenpiteitä.

Kommentit