Illalla saimme sitten tarkempaa tietoa 141-tukiasiasta. Ei tulosta voi eriomaisena eikä edes hyvänä pitää, mutta parempi tämäkin kuin se, että koko tuesta olisi luovuttu kertaheitolla. Huolestuttavaa on se, että tukea ajetaan nyt alas vuosittain ja sen pysyvyys jäi ratkaisematta. Voi kysyä syystäkin paraneeko viljelyolosuhteet nyt näin nopeasti Etelä-Suomessa, että tukea voidaan ajaa alas tällä tahdilla.
Ratkaisussa siis sovittiin siitä, että Etelä-Suomen 141-maataloustuki jatkuu nyt vuoteen 2013 asti. Suomea neuvotteluissa edustanut ja neuvotteluja hoitanut maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila totesi eilen, että tukiajan loppuaika oli neuvottelujen kipupiste. Lopulta asia ratkesi niin, että kuun ensi vuonna 2008 141:sen suuruus on 93,9 miljoonaa euroa niin nyt tehdyllä sopimuksella se nakertuu vuonna 2013 enää 62,9 miljoonaan. Hyvää sopimuksessa on se, että näin syntyvää tukivajetta kuitenkin korvataan LFA-luonnonhaittakorvauksilla. Saamieni tietojen mukaan tällä tuella on mahdollista kompensoida 141-tuen leikkauksia vähintään 15 – 20 miljoonalla eurolla vuodessa. Nykyistä 141-tukea maksetaan Etelä-Suomessa noin 7 000:lle tilalle, jotka tuottavat maitoa, munia ja sian- tai siipikarjalihaa.
Huolestuttavinta on ennen muuta se, että nyt tehty sopimus kohtelee rankimmalla kädellä sika- ja siipikarjatiloja. Saamieni tietojen mukaan niissä tuet pienenevät jopa 60 prosenttia sopimuskauden aikana. Sika- ja siipikarjatilojen tuki putoaa nykyisestä 48 miljoonasta eurosta 16 miljoonaan euroon. Nyt ehkä jatkonkannalta keskeisintä on hoitaa asiaa niin, että lihakarjatilojen investointeja varten rakennetaan jonkinlainen järjestelmä. Seurataan tilannetta, mutta toimia tämä vaatii kokonaisuutenakin.
Tässä vielä MTV3:sen tiivistelmä tuesta:
Kolmannes pois, korvausta etsitään:
– Etelä-Suomen 141-tuki on ensi vuonna noin 94 miljoonaa euroa, sama kuin tänä vuonna.
– Tuki laskee vuosina 2009-2011 noin kolme prosenttia vuodessa.
– Vuosina 2012-2013 tuki laskee jyrkemmin ja on lopulta 63 miljoonaa euroa. Kokonaislaskua on siten noin kolmannes.
– Leikkaus kohdistuu etenkin sika- ja siipikarjatilojen tukiin.
– Tuen pudotus pyritään korvaamaan luonnonhaittatuen korotuksella. Tuen mahdollisesta korotuksesta päätetään kuitenkin vasta vuonna 2009.
– Korvaus voi olla periaatteessa hyvin merkittävä, jolloin tuen pudotusta ei edes tulisi. Takeita tästä ei vielä ole.
– Suomi olisi alun perin halunnut lisätä 141-tukeen myös nykyisen ympäristötuen lisäosan, 35 miljoonaa euroa. Komissio torjui esityksen. On epävarmaa, miten tälle tuelle käy.
Lähde: www.mtv3.fi
….
Tänään aloitan päivän Lopen kunnan ensivuoden median budjetti-infolla. Sen jälkeen Helsinkiin sivistysvaliokuntaan ja muihin töihin. Pitkä päivä jälleen edessä.
….
Lehdistön Lopen kunnan budjetti-info meni odotetusti. Tutut asiat nousivat esille eli kouluverkkomme, Läyliäisten kirjaston kohtalo ja investoinnit yleisen taloustilanteen rinnalla. Kunnanjohtajamme laittoi vaalien läheisyyden piikkiin sen, että kaksiopettajaisia kouluja ei lopeta. Väite on täysin väärä. Ainakin meidän ryhmämme kesäkokouksessa esille nousi painavat tosiasiat joiden varassa me teimme päätöksemme. Ensiksikin olemme ainakaan yhdessä valtuustotasolla päättäneet koulun säilymiselle 20 oppilaan alarajan ja tätä rajaa ei yksikään koulumme lähesty. Päin vastoin. Toiseksi tiedossamme oli kesällä ja on nytkin nopeasti kasvaneet kuljetuskustannukset ja myös se, että usean pienen koululaisen koulupäivät venyvät helposti matkojen osalta yli lain salliman rajan jos kuljetukset tehdään kuntakeskukseen. Lisäksi juuri rakensimme Kirkonkylän koulukeskuksen ja sen päätöksen yhteydessä ”pelko” kyläkoulujen alasajosta nousi esille. Moni totesi, että nyt jos näin tehdään niin kaikki kyläkoulujen oppilaat mahtuvat Kirkonkylän kouluun. Se on totta ja silloin tämä uhka kumottiin. Lisäksi kuntamme kasvaa kovaa vauhtia ja tällaisella päätöksellä Kirkonkylän koulu olisi jälleen pariakymmentä lasta vaille täysi eli meidän mielestämme tämä olisi lyhytnäköistä toimintaa. Ja muuttovoittomme tulee myös haja-asutusalueille ja uskomme, että valtuutettu Eeva Pyhälammen kyläkeskusten rakennuspaikkojen lisäämiseen tähtäävä aloite tukee myös tätä kehitystä. Summasummarum – meidän ryhmämme päätös ei perustu lähestyviin vaaleihin vaan tosiasioihin jotka meidän mielestä tekee kyläkouluista kunnalle voimavaran. Vielä haluan painottaa, että ryhmämme ei ole koskaan – ei tässäkään asiassa – tehnyt ryhmäpäätöstä vaan jokainen kokoomuslainen tekee aina ratkaisunsa oman mielipiteensä ja pohdintansa jälkeen.
Itseasiassa sitä ihmettelin, että Loppi-lisä ei aiheuttanut kysymyksiä lehdistöinfossa. Asia noussee varmasti vielä esille valtuustossa. Loppi-lisä on saanut hyvän vastaanoton ja aidosti purkanut painetta kunnalliseen päivähoitoon. Valitettavasti laskennallisia faktoja asiasta ei meidän kunnan osalta ole – mutta netistä löytyy useiden kuntien laskelmat siitä miten lastenhoidon kuntalisä toimii. Ehkä saamme sellaisen joskus meiltäkin.
Talousarvion käsittely jatkuu seuraavaksi joulukuun alussa valtuustoryhmissä ja sitten valtuusto siunaa budjetin haluamillaan sormenjäljillä ennen joulua.
Nyt myös jo takana sivistysvaliokunta. Vain yksi mietinnön käsittely listalla ja nyt ollutkin hyvin aikaa työhuoneessa kirjoitella joulukortteja ja hoitaa puhe yms. asioita kuntoon. Kohta täysistuntoon.
….
Täysistunnossa sai kiitosta eilisistä puheistani salissa. Ne oli huomioitu myös ainakin Aamulehdessä. Tuntui hyvälle. Isoja asioita joiden eteen on tehty pitkään töitä ja nyt saimme ne hyvin päätökseen. Kiitos kiitoksista. Niitä vartenhan tätä työtä ei tehdä, mutta aina tietysti palaute tuntuu hyvälle. Varmasti itsekullekin. Nyt täysistunto takana ja jo kotonakin. Täysistunnossa tänään eduskunta hyväksyi polttoaineiden veronkiristykset. Nestemäisten polttoaineiden verotus kiristyy vuonna 2008 vajaat 10 prosenttia, dieselin verotus jopa 14 prosenttia. Tämä oli minulle vaikea paikka, mutta osana kokonaisuudistusta se oli hyväksyttävissä. Tulevaisuudessa dieselautot kuitenkin edelleen edullisempia, mutta asia vaatii mm. käyttövoimaverosta luopumista pidemmässä juoksussa ja painopisteen siirtämistä edelleen autonostosta ja vuosittaisista käyttömaksuista käytönverotukseen. Nyt tehtävä askel kuitenkin reipas ja oikean suuntainen, mutta paikalleen emme saa jäädä. Koomista äänestyksessä oli se, että SDP olisi hylännyt koko esityksen. Vielä hetki sitten Heinäluoman johdolla väki vannoi öljyttömän Suomen nimeen, mutta mitään ei kuitenkaan olla valmiita asian eteen tekemään. Valitettavasti. Nyt kello 21.28. Huomenna jatketaan…