Keskiviikko, 28.10.2009

Blogi, keskiviikkona 28.10.2009

Olemme määrätietoisesti kokoomuksen toimesta olleet ajamassa päivähoitolakimme kokonaisuudistusta. Jo edellisen hallituksen aikana sitä sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä lupaili, mutta ainakin silloin puheet jäivät tyhjiksi lupauksiksi ja tuo jo pian 40 vuotta vanha ja todellakin eri maailmasta oleva päivähoitolaki saa vanhentua rauhassa. Puolueestamme mm. Sari Sarkomaa on ollut aktiivisia asian eteenpäin viejiä ja nyt tavoitteemme olisi, että Hyssälä hoitaisi asian kuntoon edes tällä hallituskaudella. Nykyinen vanha päivähoitolakimme ei todellakaan vastaa enää tämän päivän tarpeisiin ja kunnon remonttiin on siis tarvetta ja sillä olisi jo kiirekin. Toivotaan, että nyt meidän ministereistämme Paula Risikko saa uudistuksen eteenpäin niin, että uusi varhaiskasvatuslaki saataisiin eduskuntaan ja sitä kautta käyttöön vielä tämän kahden vuoden aikana. Sarkomaa nosti asian esille jälleen nyt yhdessä Raija Vahasalon kanssa ja he totesivatkin, että ”uuden varhaiskasvatuslain tulee tunnistaa varhaiskasvatuksen moninaiset muodot ja vaihtoehdot sekä selkiyttää kaikkien lasten oikeudet varhaiskasvatukseen” ja että ”varhaiskasvatuslain uudistaminen edellyttää päivähoidon hallinnoinnin siirtämistä opetustoimen alaiseksi”. Näistä suuntalinjoista ja tavoitteista on helppo olla samaamieltä ja toivotaan ja vaaditaan, että asia nyt hoidetaan vihdoin kuntoon.

Asiasta toiseen niin katselin tyytyväisyydellä, että tänään Iltalehti käy läpi hyviä vanhainkoteja. Eli tuo nyt julkista keskustelua värittävä ja jopa eduskunta keskustelua värittävä vanhustenhoivan syyllistävä puhe saa myös toisen puolen. Itse en tarkoita sitä, että epäkohtia pitäisi painaa villaisella. Ei missään tapauksessa, mutta emme niiden perusteella myöskään saa mustamaalata koko hoiva-alaa, jossa tehdään kovaa työtä ja erittäin arvokasta työtä ja usein kovin niukoin resurssein. Mutta syyllistämällä koko hoiva-alan emme todellakaan pääse tässä asiassa eteenpäin ja siksi on tärkeää kertoa myös niitä hyviä uutisia eli niistä paikoista joissa asiat ovat hyvin (mitä valtaosa on). Mutta tämä ei siis saa viedä taas huomiota ja keskustelua vääräänkään suuntaan. Ja en todellakaan pelkää, että niin edes kävisi, mutta tämän kiitoksen hoiva-alan työntekijät varmasti ansaitsevat näinä tiukkoina aikoina.

Juuri puhelimeni ilmoitti, että Afganistanissa on tapahtunut vakava usko YK:n rakennusta kohden. Kuolleista ei vielä tarkkaa tietoa, mutta viestit kertoivat kuudesta kuolleesta YK:n työntekijästä. YK:ta vastaan hyökkäsi uutisten mukaan ainakin kolme räjähtein ja asein varustautunutta miestä. Tieto kertoo, että hyökkääjät kuolivat taistelussa. Odotetaan uutisia ja toivotaan parasta.

Mutta nyt töiden pariin.

Istuntovapaan viikon tämäkin päivä meni noin 2/3 suhteessa töissä, mutta tuo yksi osa jälleen itselle ja hevosille. Tälläkin kertaa aamusta heti omatoimisesti ratsastustallille ja Dom Cafe satuloille ja aamukahvit tallin isännän kanssa ja sitten nautiskelemaan. Vedin jälleen itsenäisesti tuota tämän viikon treeniämme ja voi sanoa, että harjoitus tekee ainakin hieman paremman. Jälleen hyviä askelia niin hevosella kuin oppimisenkin suhteen. Täydellinen päivänavaus. Mutta sitten töihin ja niitä onkin riittänyt. Juuri vasta mainoskuvauksista kotiin ja huomenna sitten Helsinkiin kokouksiin. Eli vaikka lehdissä lomasta puhutaan niin kaikkea muuta se on.

Palautetta tuosta meidän Lopen sivistyslautakunnan kokouksen säästölistasta on tullut kiitettävästi. Olen teistä jo lähes kaikille henkilökohtaisesti vastannut ja osa kanssa myös puhelimessa puhunut, mutta niin kuin todennut nyt ei ole oikea aika lukita tilannetta ehdottomin mielipitein. Tämä siis tarkoittaa vain meitä luottamushenkilöitä – te kuntalaiset tottakai saatte ja teiltä toivonkin aktiivisuutta ja keskustelua nyt kun talouttamme yritetään laittaa kuosiin. Joudun kuitenkin toteamaan, että helpolla emme tule pääsemään ja tiukan euron aika tulee näkymään ensi vuonna kuntamme ja myös lähes kaikkien muidenkin kuntien palveluissa. Mutta yritetään tehdä paras mahdollinen kokonaisuus vaikka kipeä varmaan sekin on. Mutta siis nyt eri lautakunnilta tulee nämä budjettiesitykset ja kun se on saatu niin kunnanhallitus sitten jatkaa siitä ja käy kokonaisuuden läpi ja puntaroi jokaisen toimenpiteen vielä erikseen ja yhdessä. Sitten asia tulee vasta meille valtuustoon missä lopullinen päätös kaikista asioista tehdään.

Tänään Aamupostissa oli sivistyslautakunnan kokouksesta ja heidän säästöesityksistä juttua. Uutisessa väitettiin, että ”Juustohöylä on leikkaamassa paksua siivua Lopen koulujen toiminnasta. Myös kirjasto ja Lopen Opisto joutuvat mukaan talkoisiin. Sivistyslautakunta päätti leikata aiempaa esitystään ensi vuoden talousarvioksi rajulla tavalla”. Tämä on aivan totta, mutta seuraava lehden väite ei ainakaan ole täydellisen rehellinen. Lehden mukaan ”tähän pakotti valtuuston kouluverkkoasiassa tekemä päätös”. Tämä ei pidä paikkaansa ja ei ole koko totuus. Jos valtuusto olisi päättänyt lopettaa kolme kylä koulua eli Pilpalan, Vojakkalan ja Topenon niin säästö vuodelle 2010 olisi ollut 156 000 euroa. (Tämä siis fakta vaikka julkisuudessa on puhuttu 312 000 euron säästöstä. 312 000 euroa on laskennallinen säästö koko kalenterivuodeksi. Koulut kuitenkin olisivat loppuneet vasta syksystä 2010 alkaen eli säästö noin puolet itseasiassa alle) Ja tästä osa olisi varmasti vielä valunut kuljetuksiin ja myös kasvaviin päivähoitokustannuksiin mikä oli siis yksi painava peruste omalle ratkaisulleni ko. asiassa.

Nyt sivistyslautakunnan budjettiraamiin pääsy vaatii -452 000 euron säästöjä ensi vuodelle. Eli vaikka kolme koulua olisi lopetettu olisi säästettävää vielä ollut 296 000 ensi vuodelle. Nyt sivistyslautakunnan tekemä säästölista on noin 319 000 euroa mukaan lukien Länsi-Lopen koulu. Eli käytännössä aika lähelle juuri se sama summa mikä olisi pitänyt säästää koulujen lopettamisenkin jälkeen. Eli rehellistä on todeta, että tuo säästölista olisi pitänyt tehdä juuri näin rankkana (vuodelle 2010) senkin jälkeen vaikka kolme kyläkoulua olisi lopetettu. On totta rehellisyyden nimissä sekin, että 2011 säästö olisi ollut jo merkittävämpi. Mutta itse siis toivoisin, että kyläkoulujen syyllistäminen nyt lopetettaisiin ja kannettaisiin yhdessä vastuuta vaikeasta tulevaisuudesta. Joudumme tekemään erittäin vaikeita ja inhottavia ratkaisuja ensi vuodeksi ja niin se olisi ollut joka tapauksessa. Olen pahoillani.

Kommentit