Keskiviikko, 26.03.2008

Blogi, keskiviikkona 26.03.2008

Tänään eduskunnassa jatkuu työt. Ensin yksi tapaaminen sitten sivistysvaliokunta ja täysistunnon keskustelussa tänään ensin NRF ja sitten jatkamme talouden tulevaisuuden parissa. Menee siis yöhön tänäänkin.

Yle kertoi tänään, että Ruotsi on lykkäämässä päätöstään NRF:stä. Demarien vastustus siellä kuulemma niin kovaa ja lisäksi armeijalla rahapula. Tarkoitushan oli että maamme olisivat ensi viikolla yhtaikaa ilmoittautuneet Naton huippukokouksessa osallistumisestaan Naton nopeantoiminnan joukkoihin. Ruotsin sisäpolitiikka siis ajaa tilanteen siihen, että asiassa ei edetäkään yhteisten neuvottelujen pohjalta. Tämä valitettavaa. Meillähän joukkoihin osallistumisesta hyvin laaja yhteisymmärrys ja eduskunnassa kun asiasta viime viikolla keskusteltiin niin vain vasemmistoliitto haikaili toiseen suuntaan.

Mehän olemme kokoomuksessa jo pidemmän aikaa kannattaneet maamme osallistumista NRF-joukkojen toimintaan. Syy on ollut käytännönläheinen. Naton nopean toiminnan joukoistahan on muodostunut kaikkein kehittynein kriisinhallinnan standardi ja meidän mielestä maamme syytä pysyä mukana tässä joukossa, jos haluamme säilyttää maineemme kriisinhallinnan suurvaltana ja yhtenä tämän toiminnan kärkiosaajista. Minusta se on myös velvollisuutemme.

Mielenkiintoista oli myös se, että suurin oppositiopuolueemme SDP puheenjohtajansa Eero Heinäluoman johdolla asettui vahvasti tukemaan maamme osallistumista NRF-toimintaan. Tosin tämä oli hyvinkin luonnollista jatkoa SDP:n toiminnalle edellisessä hallituksessa. Silloinhan SDP:n ja keskustan johdolla maamme ilmoitti jo periaatteellisesta valmiudesta osallistua NRF-toimintaan.

Heinäluomahan totesi, että ”NRF-joukkoihin osallistuminen sopii hyvin aktiivisen kansainvälisen osallistumisemme linjaan”. Tämä linjaus merkitsisi ehkä yleisestikin SDP:n turvallisuuspoliittisen linjan selkiytymistä. Heinäluoma linjasi puoluettaan ehkä muutaman piirun takaisin Paavo Lipposen linjalle – kauemmaksi Tuomioja-Halosen linjasta. SDP:n pitkäaikainen puheenjohtaja ja viimeinen pääministeri Paavo Lipponenhan vaati jo vuosi sitten maatamme tekemään yhdessä Ruotsin kanssa myönteisen päätöksen osallistumisesta Naton nopean toiminnan joukkoihin. Toivotaan, että Ruotsi nyt aamun uutisista huolimatta löytää yhteisen tien.

On totta, että Euroopassa on laajemminkin nyt käynnissä liikehdintää, joilla on merkitystä maamme turvallisuuspoliittiseen asemaan. Nyt siis menen hieman sivuun tai enemmänkin sivuun itse NRF:stä. Varmasti esimerkiksi Ranskan mahdollisella paluulla Naton sotilaallisiin rakenteisiin olisi oma vaikutuksensa Euroopan unionin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tulevaan kehitykseen.

Ja samaan aikaan myös Pohjoismaat katselevat toisiaan. Taustalla varmasti omalta osaltaan Puolustusvoimain komentajan amiraali Juhani Kaskealan lausuma totuus: ”Yksikään länsieurooppalainen valtio ei enää kustannussyistä kykene ylläpitämään itsenäistä puolustusta.”

Nyt kun joudumme pohtimaan myös maamme puolustus- ja turvallisuuspolitiikan linjaa laajemminkin, niin on varmasti syytä muistaa, että NRF-joukkoihin osallistumisen myötä tiivistyvä kumppanuutemme Naton kanssa tai eurooppalaisen puolustuspolitiikan kehitys tai pohjoismaiden keskinäisen yhteistyön kehittäminen eivät ole vaihtoehtoja toisilleen, vaan itse asiassa ne ovat hyvin vahvassa keskinäisessä riippuvuussuhteessa. Esimerkiksi EU:n yhteisen turvallisuuspolitiikan näkyvin toimintamuoto eli EU:n omat nopean toiminnan joukot koulutetaan ja harjoitetaan Naton standardien mukaan NRF-harjoituksissa. Integroitu ilmavalvonta kolmen Pohjoismaan eli Ruotsin, Suomen ja Norjan kesken puolestaan vaatii toteutuessaan Ruotsin ja Suomen liittymistä Naton yhteiseen ilmavalvontajärjestelmään. Norjallahan ei nimittäin ole lainkaan omaa kansallista ilmavalvontaa. Naton puolelta tähän ei liene esteitä, sillä järjestelmään on Keski-Euroopassa Nato-maiden lisäksi liitetty myös sotilaallisesta liittoutumattomuudesta tarkat Sveitsi ja Itävalta. Eli asemamme ei tässäkään liikkeessä muuttuisi.

Olen varma, että tämä keskustelu jatkuu. Niin jo tänäänkin.

….

Kohta täysistunto jälleen käyntiin. Päivällä sivistysvaliokunta missä esillä pitkän aiheemme nuorten syrjäytymisen rinnalla myös uudistusvaiheessa oleva valmiuslaki. Lakiin ollaan nyt ensimmäistä kertaa kirjaamassa myös omaa pykälää kouluista poikkeusoloissa ja tämä hyvä lisäys, vaikka ehkä tilanteessa paljon suurempiakin kysymyksiä esillä jos lakia jos tarvitaan. Sivin jälkeen sain mielenkiintoisen vierasryhmän Luontaistuotealan keskusliitosta. Ehdin hieman taloakin vierasryhmä näyttämään ja vajaan tunnin keskustelu ja ajankohtaisinfo oli äärimmäisen mielenkiintoinen. Erikoista tässäkin asiassa se, että jälleen esille yksi aihealue, jossa maamme Eu-tulkinnat ovat poikkeuksellisia ja juuri suomalaiseen tyyliin tiukimpaa mahdollista. Samaan aiheeseen liittyen tänään Radio Vega oli yhteydessä tehdessään juttua hevosenlannanpolton sallimisesta jota olen nyt täälläkin talossa aktiivisesti eteenpäin vienyt ja esimerkkejä löytyy myös autopuolelta ja monesta muusta. Lupasikin asiaa hieman selvittää nimenomaan siinä hengessä, että onko oikein, että EU:n sisällä samoja säädöksiä tulkitaan totaallisen erilailla?? Tuntuu eriskummalliselta. Palataan näihin aiheisiin ensi viikolla.

Nyt kuitenkin istuntoon. Talvi ulkona niin hyvällä mielellä voi istua sisällä iltamyöhään. Jälleen.

……

Kello 20.25 ja juuri salista huoneeseen. Nyt sain puheenvuoroni talouden raameista tuleville vuosille ja hieman tässä on illanaikana vastauspuheenvuorojakin irronnut. Ollut mukava ilta. Itseasiassa hieman on ihmetyttänyt se, että ensin NRF-keskustelussa ei mukana nähty taisi olla yhtä lyhyttä vastauspuheenvuoroa lukuunottamatta lainkaan Tuomiojaa eikä Heinäluomaakaan ja ei Filatovkaan tärkeään ulkopoliittiseen keskusteluun osallistunut?? Olisin odottanut oppositiosta muitakin kantoja esille kuin äärivasemmiston Laakson ja Tennilän menneisyyspuheenvuoroja. Onneksi sentään Liisa Jaakonsaari oli mukana ja toi keskusteluun kokoomuksen ja keskustan rinnalla hyvää ulkopoliittista osaamistaan. Siitä kymmenen pistettä.

Samaa erikoista asetelmaa tarjoili tämän jälkeen käyty kehyskeskustelu. Ministeri Hyssälä esitteli omaa hallinnonalaa. Salissa ei silloin kuin yksi demari – siinä koko opposition voimat? Olisin odottanut tähän keskusteluun mukaan demareita myös siksi, että syytökset sosiaali- ja terveyspuolelle ovat olleet aika kovia. Nyt kun ministeri faktat esitteli niin ei ketään salissa. Valitettavaa.

No sellaista se on. Nyt kuitenkin kehyskeskustelu juuri lopuillaan ja tyytyväisyys salissa jäi päälimmäisenä mieleen. Itseasiassa vähäisen paikalla olleen opposition kritiikki oli yllättävänkin laimeaa. Ja tietysti oli mukana kuulla ministeri Hyssälältä se, että moni asia joka ei viime hallituksessa onnistunut eikä edennyt hoituu nyt. Kannattaa tuo Hyssälä esittelypuheenvuoro vaikka eduskunnan sivuiltakin kurkata. Nyt kuitenkin kiitän päivästä. Ratsastus jäi nyt välii – valtiontalous ajoi edelle 🙂 Nyt kohti kotia.

Kommentit