Tekipä eilisillan ratsastus Ypäjällä hyvää. Mielenkiintoinen vierailu sai upean päätöksen ja jälleen pattereissani kummasti lisävirtaa. Nyt siis jo uusi aamu ja pimeää. Lämmintä. Ei talvesta tietoakaan. Harmin paikka. Mutta nyt siis jo kohta kohti kaupunkia ja siellä aamutilaisuus ennen valiokuntia Ateneumissa. Eli toisen kerran jo Picasso-näyttelyyn ja nyt sivistysvaliokunnan taiteesta kiinnostuneiden kanssa aamutapaaminen siellä.
Olemme aktiivisesti nostaneet tässä viime aikoina esille nuorten ja lasten osallistumismahdollisuuksia kotikuntiensa päätöksentekoon. Uskallan vaan epäillä, että nuorisolakia ei kovin monessa kunnassa ole noudatettu nyt esimerkiksi koulupuolen säästöjä tehtäessä. Eli laki velvoittaa kunnat kuulemaan myös alaikäisiä ja myös pienempiä lapsia aina silloin kun päätöksenteko heitä koskee. Ei tämä sitä tarkoita tietenkään, että asiat pitäisi päättää lasten mielien mukaan, mutta laki velvoittaa heitä kuulemaan ja heillä oikeus lausua mielipiteensä tällaisista asioista. Yksi hyvä keino mielipiteiden esille saamiseen ovat olleet oppilaskunnat yläkouluissa ja lukioissa. Nyt olemme niitä vakinaistamassa eli tekemässä pakollisiksi kaikkiin kuntiin ja kaikkiin kouluihin. Tällä tavalla on tarkoitus turvata tuon nuorisolainkin toteutumista ja osaltaan kasvataa lapsia ja nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan. Nykyisinhän oppilaskunnat ovat pakollisia vain toisenasteen oppilaitoksissa eli siis lukioissa ja ammattikouluissa. Mutta jatkossa siis myös ylä- ja alakouluissa, jos tuo tavoite menee nyt halutulla tavalla eteenpäin. Itse toivon näin ja olemme aiheeseen paneutumassa myös sivistysvaliokunnassakin vielä ennen vuodenvaihdetta.
Mutta nyt siis kohti Ateneumia ja Picasso-näyttelyä. Aikainen startti siis tänään(kin).
….
Päivän sivistysvaliokunta oli peruttu aikataulutuksen johdosta ja näin nyt hetkeksi aikaa hengähtää erittäin mielenkiintoisen aamupäivän jälkeen. Aamu siis ensin Picasso-näyttelyn parissa joka jo avajaisista olikin tuttu. Mutta onhan se niin, että tämänluokan taiteilijat ja näyttelyt antavat aina jotain uutta ja lisää vaikka siellä kävisi joka aamu. Mutta kannattaa siis vielä tuo upea ja ainutlaatuinen mahdollisuus hyödyntää loppuvuoden tai tammikuun 2010 aikana. Tällaisia herkkuja harvoin meille tarjoillaan ja itseasiassa aiemmin siihen ei ollut edes mahdollisuuksia valtavien vakuusarvojen takia. Muistaakseni viime vuonna näin takuusummia korotimme ja se avasi aivan uudenlaiset mahdollisuudet tämänkin kokoluokan näyttelyiden tuomiselle Suomeen. Ja yksi esimerkki vakuutuksista ja niiden tarpeellisuuksista oli jo nytkin kun Helsingin metrovuoto laittoi myös Picasso-näyttelyn hälytystilaan vesijohtojen paineiden laskettua yllättäen. Paikkaa ja tauluja valvottiin tuo yö vielä normaaliakin turvaa ja valvontaa laajemmin. Valmius siis toimenpiteisiin oli suuri. Tällaisiakin yllättäviä uhkia saattaa miljoonanäyttelyt joskus kokea. Muutenhan meidän turvallisuus ja valvonta ovat erittäin korkeaa luokkaa kaikissa mm. Ateneumin näyttelyissä jos oman korkeatasoisen kokoelmamme takia.
Ympäristövaliokunnassa tänään siis myös erittäin mielenkiintoinen aamu. Itämeri-selonteko käsittelyssä ja kuultavana oli mm. ministerit Paula Lehtomäki ja Paavo Väyrynen, ministeriön väkeä ja sitten myös asiantuntijat Raimo Sailas ja Lauri Tarasti. Aivan erinomainen kuuleminen. Paljon jälleen sai. Ja paljon jäi mietityttämään. Mutta käsittely nyt jatkuu pitkään ja asiantuntijakuuleminen on jopa poikkeuksellisen laaja ja pitkä.
Eilen tuossa tutkailin myös kuntatalouden tilaa omassa kotikunnassani tämän vaikean vuoden tiimoilta. Näyttää siltä, että jo tasan vuosi sitten tehdyt ratkaisumme ovat olleet erittäin oikeita ja tulemme selviämään tästä vuodesta kohtuullisen hyvin. Palataan lukuihin myöhemmin. Positiivista on myös se, että koko talousalueemme työttömyys on pysynyt kohtuullisen hyvin kurissa. Alueellamme nyt työttömyys noin 7 prosentin luokkaa kun Hämeessä osassa alueita joihin täälläkin olen viitannut mennään reilusti yli 15 luvuissa ja lähestytään jopa 20 prosentin työttömyyttä. Ne alueet tarvitsevat Hämeen Kokoomuksen viime viikolla esillenostamia erityisiä toimenpiteitä ja pidempiaikaisia toimenpiteitä todella nopeasti. Toivotaan, että huutomme ja huolemme kuullaan.
Katselin myös väestönmuutostilastoja kotikuntani osalta. Upea oli huomata, että muuttovoitto on jatkunut ja tänä vuonna Lopen väkiluku on kasvanut 88 hengellä ja yksin lokakuussa 15. Ne ovat reilun 8000 asukkaan kunnalle hyviä lukuja. Varsinkin kun tiedämme tämän taloudellisenkin puolen. Toivotaan, että hyvä trendi jatkuu myös muissa Hämeen kunnissa ja myös nämä haasteellisemmat alueet saataisiin tässäkin mielessä nousuun. Toimia ja yhteistyötä tarvitaan.
Itse en ole mikään yli-innokas alueellistamisen kannattaja. En missään nimessä hyvöksy ”väkivallala” ja huonosti suunniteltuja alueellistamistoimia. Sellaisia ei enää saa tapahtua. Mutta sitten on myös olemassa toimia joita on helppo tukea. En näe nimittäin syytä luoda yhä suurempaa työpaikkapainetta kehä III:sen sisäpuolelle vaan tuon järkevän noin tunnin työmatkan voi tehdä ilman muuttoa myös toiseen suuntaan.
Yksi tällainen keskustelun paikka on nyt, kun pohditaan Rikosseuraamusviraston tulevaisuuden sijaintia. Asiaa on selvittänyt työryhmä, joka nyt kuitenkin on päätymässä jälleen kerran Helsinkiin ja Riihimäki on jäämässä kakkoseksi. Lopullisen ratkaisun asiassa tekee oikeusministeriö ja nyt alueemme vihreillä on tärkeä paikka tuoda esille omalle ministerilleen Hämeen vahvuudet. Asia on Tuija Braxin käsissä. Osa virastoahan on jo nytkin Hämeenlinnassa, jos oikein muistan niin vuoden 2006 päätöksellä. Nyt keskustelussa olevassa kokonaisuudessa on kyse noin 80 työpaikasta ja uudesta ensi vuoden alussa aloittavasta Rikosseuraamuslaitoksesta. Nyt siis periaatteessa enää kaksi vaihtoehtoa eli Helsinki ja Riihimäki jäljellä, kun muut selvitetyt paikat mm. Mikkeli ja Kuopio todettiin selkeästi heikommiksi sijoitusvaihtoehdoiksi. Yritetään tässäkin vielä parhaamme.
….
Nyt kello 20.08 ja hetki sitten täysistunto päätökseen. Orpon Petterin kanssa lopuksi istuttiin salissa enää kahden, mutta sellaista se joskus on. Monta mielenkiintoista aihetta kuitenkin tänäänkin keskustelussa esillä esimerkiksi hallituksemme kunnianhimoinen ja erityisen kannatettava tavoitte saada koko maa laajakaistayhteyksien piiriin vuoteen 2015 mennessä. Itse nostin esille keskustelussa vielä sen, että nyt tuettukin malli jättää noin 2 viimeistä kilometriä aina kiinteistön omistajan kustannettavaksi. Se tarkoittaa keskimäärin 3000 euroa ja itse pelkään, että se on osalle liikaa. Toivoinkin, että nyt voitaisiin vielä ainakin selvittää se, että voisiko kotitalousvähennystä laajentaa tähänkin jätevesijärjestelmien tapaan. Tuntuisi luontevalta ja järkevältä ja juuri oikean suuruiseltakin tuelta. Se on minusta nyt selvitettävä.
Hienoa tuossa lakiesityksessä on myös se, että esitys ei nojaa mihinkään yhteen teknologiaan. Eli kun kyse kuitenkin viiden vuoden projektista niin on todella järkevää luoda malli nyt niin, että kaikki erilaiset lähi vuosina tulevat teknisetkin ratkaisut voivat olla tuettavien piirissä. On nimittäin niin, että jos nyt olisimme päättäneet esimerkiksi nykyisin yleisimmistä laajakaistamalleista niin huomenna olisi ollut käytössä jo jokin parempi ja toimivampi ja usein myös edullisempi ja helpompi malli saada tietoliikenneyhteydet toimimaan. Tämä laki siis teknologiavapaana on hyvä esimerkki hallituksemme aivan uudenlaisesta tavasta toimia. Vielä viime hallituskaudella ja tämänkin kauden monissa puheissa kansanedustajat aina peräänkuuluttavat esimerkiksi autoihin joitakin tiettyjä teknisiä ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi pakollisiksi. Aivan järjetöntä. Tätä päivää on säätää lailla rajat sille mitä pakoputkesta saa tulla tai miten nopea tietoliikenneyhteys voidaan tuettuna rakentaa. Sitten aivan toisten on annettava ratkaista se miten tavoitteisiin päästään.
Mutta tänään siis iltapäivällä myös olin jälleen Valtion Liikuntaneuvoston kokouksessa. Tänään annoimme mm. lausuntomme liikuntalain uudistamisesta ja käsittelimme urheiluopistojen ensivuosien investointien valtionavut sekä hyväksyimme yhden uuden urheiluliiton valtionavun piiriin. Mielenkiintoinen kaksituntinen jälleen siis Korjuksen Tapsan johdolla. Arvostan Tapsan tosi korkealle tässäkin työssä ja tuo neuvostotyö on ollut erittäin mielenkiintoista ja antoisaa. Edessä vielä yksi kokous tänä vuonna ja sitten alkuvuodesta mm. päätökset kuntien liikuntapaikkarakentamisen valtionavuista.
Mutta nyt kello jo puoli yhdeksän. Ostin tuossa iltapäivälehtien kylkiäisenä Talvisota-juhlalehden ja jos vaikka sitä lukisin ja nauttisin kerrankin illasta ajoissa kotona.