Keskiviikko, 25.02.2009

Blogi, keskiviikkona 25.02.2009

Eilen saimme myös ratkaisun kuntien taloustilanteen suorasta tukemisesta mm. Kelan maksun poiston lisäksi. Eilisen päätöksen mukaisesti kuntien osuutta ns. yhteisöverosta nostetaan nyt väliaikaisesti ja samalla myös kuntien kiinteistöistä perimien verojen rajoja nostetaan. Samalla erittäin merkittävänä ja tarvittavana toimena tullaan korottamaan myös kuntien valtionapuja tilapäisesti – väliaikaisesti. Kunnissa tämä raha on enemmän kuin tarpeeseen ja olen iloinen, että nyt saimme tällaisen ratkaisun. Esimerkiksi meillä Lopella ja koko Riihimäen seudulla ja voisi sanoa, että läpi maan tämä on tervetullut ratkaisu. Näin saamme merkittävän lisätuen tähän vaikeaa tilanteeseen.

Myös kuntien Paras-hanke jatkuu painopistetta siirrämme nyt palveluiden kehittämiseen. Tässä käyttöön otetaan entistä laajemmin mm. palvelusetelien käyttö kautta maan. Mutta samaan aikaan kuntien, mutta myös kuntayhtymiemme tulee laatia suunnitelma tuottavuuden parantamiseen tähtäävistä toimenpiteistä. Näin voimme vastata parhaiten tulevaisuuden haasteisiin ja katsoa miten hartiamme kestävät tulevan ajan rasitukset. Kokonaisuus ja tulevaisuuden haaste pitäisi nyt viimeistään nähdä kaikissa kunnissa. Nykymallilla ei kaikki voi jatkua – valitettavasti. Siksi kannattaa toimia ja kehittää.

Myös työttömiä kannustetaan ja tuetaan nyt uusilla toimilla työhön ja koulutukseen. Käyttöön otamme nyt ns. aktiivikauden korotetun perusturvan, joka koskee nyt siis työmarkkinatuen ja peruspäivärahan saajia. Tästä korotetusta aktiivikauden tuesta kieltäytyminen johtaneen toisaalta aina aina tämän etuuden menetykseen. Toivotaan, että tämä toimii hyvällä tavalla tukien ja kannustaen kouluttautumaan ja takaisin työhön. Tällaisia toimia tarvitsemme jotka luovat uskoa ja luottamusta huomiseen.

Tänään aamulla ylimääräinen lakivaliokunnan ryhmätapaaminen mm. alkoholilainsäädännön tiimoilta. Sitten valiokunnat ja kolmekin eri tapaamista ennen täysistuntoa.

Päivä eduskunnassa venynyt. Tänään valiokuntien lisäksi olen tavannut mm. opiskelijajärjestöjen väkeä ja sitten salissa tietenkin nuo mielenkiintoiset äänestykset. Perussuomalaiset jäivät lopulta täysin yksin ulkomaalaislain kanssa. Ulkomaalaislaki hyväksyttiin lähes yksimielisesti luvuin 161-5. Itse asetuin tukemaan lakia hallintovalikunnan perusteellisen työn jälkeen. Nykymuodossa nyt hyväksytyllä lailla vahvistetaan maassamme EU:n lainsäädännön mukainen turvapaikkapolitiikka eikä laki siis muuta nykyistä oikeuskäytäntöä vaikka julkisuudessa on paljon muuta väitetty. Alkuperäinen Thors esitys olisi sitä tehnyt, mutta onneksi siis hallintovaliokunta korjaili ja hoiti työnsä hyvin. Sellainen muutos kuitenkin tulee, että tilapäisen B-luvan saanut turvapaikanhakija voi nyt hakeutua heti myös ansiotyöhön. Vanhan lain mukaan se ei ollut mahdollista ja tätä korjausta on pidettävä merkittävänä.

Toinen äänestys koski sähköisen viestinnän tietosuojalakia. Lain käsittely eteni tänään äänestyksiin jonka vaikutuksia tulemme varmasti lähipäivinä seuraamaan suurella mielenkiinnolla. Noin kolmasosa Vihreiden eduskuntaryhmästä lähti sooloilemaan omille teilleen. Lakiesitys hyväksyttiin lopulta kuitenkin sisällöltään hallituksen esityksen mukaisena. Voi vain kysyä mitä Vihreiden ministerin Braxin esityksille mm. sakonmuutolaille olisi tapahtunut jos tämä olisi hallituksen toimintatapa. Itse hämmästellen ja kummastelen ja jään odottamaan mitä tuleman pitää. Lopullinen äänestys on ensiviikolla ja se tullee kertomaan paljon siitä miten työ tästä voi jatkua. Vanhanen totesikin jo tänään, että tästä ei voi tulla yleistä tapaa ja olen Vanhasen kanssa täysin samaa mieltä.

Nyt käsittelyssä salissa vielä Kela-maksun poisto. Työtä siis tulee riittämään.

Kommentit