Keskiviikko, 24.11.2010

Blogi, keskiviikkona 24.11.2010

Tuoreimmat tiedot kertovat, että työttömyys vähenee edelleen hyvää tahtia. Lokakuun tuorein tilastointi kertoo kuitenkin, että työttömyys on edelleen 7,4 prosenttia, mutta jälleen parannusta prosenttiyksikön verran eli noin 21 000 vähemmän. Nyt työttömiä on noin 195 000 ja sukupuolen mukaan jaettuna naisten työttömyysaste oli 7,0 ja miesten korkeampi 7,7 prosenttia.

Erittäin myönteistä oli kuitenkin myös se, että tuo yksi kipeimmistä pitkäaikaistyöttömyyden rinnalla eli nuorisotyöttömyys väheni myös hyvää vauhtia vaikka edelleen onkin todella korkealla. Tänne olemme lisänneet nyt merkittävästi lisää rahaa ja toimenpiteitä ja ne alkavat nyt siis tuottaa toivottua tulosta. Nuorisotyöttömyys vähenee ja tilanne paranee.

Uusia avoimia työpaikkoja Työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoitettiin lokakuussa 36 000 ja toivotaan, että tekijät ja työt saadaan myös kohtaamaan. Työtä siis on tarjolla aiempaa enemmän. Seurataan tilannetta ja ollaan valmiita jälleen uusiin täsmätoimiin jos kehitys muuttuu tästä myönteisestä trendistä jostain syystä toiseen. Työttömyyden hoitoon tarvitaan edelleen kaikki mahdolliset toimet ja voimavarat.

….

Tänään keskiviikkona luminen aamu. Pyryä ja tuiskua on riittänyt, mutta toivotaan, että lumi myös kestää maassa. Lapset jo innolla hiihtämään ja luistelemaan. Minä kohti työmaata. Töitä tässäkin päivässä kiitettävällä tavalla.

Tänään neljä vuotta Mestarin poismenosta. Oli minulle innoittaja nuorena ja on sitä tänäänkin. Suomen kieli.

 

……

Päivä jälleen pikku hiljaa pakettiin. Valiokunnissa jatkoimme kuulemisia mm. haja-asutusaluiden jätevesiasetuksen ympärillä. Toivottavasti huomenna perustuslakivaliokunta tekee maaseudun kannalta oikean ratkaisun ja saamme asian perusteelliseen valmisteluun takaisin ympäristövaliokuntaan. Tätä itse tulen joka tapauksessa ympäristövaliokunnassa esittämään. Ei tästä eduskunnassa saa enää hyvää ja siksi työ on tehtävä huolella. Ja täytyy muistaa, että lainvalmistelutehtävä on ministeri Paula Lehtomäellä ja ympäristöministeriöllä eikä hän tässä asiassa voi mennä valiokuntien seläntaakse. Ei.

Sivistysvaliokunnassa käsittelemme toista varsin vaikeaa lakikokonaisuutta, joka tulevaisuudessa toisi laittomasti mm. musiikkia netissä jakaville ”Ilmoitus”-kirjeitä laittomasta toiminnasta. Esitys on todella hankala vaikka kaikki kannatammekin sitä, että laiton nettijakelu ja tätä kautta tekijänoikeuksien polkeminen ja tekijänoikeuskorvauksien hukkuminen pitäisikin saada tilkittyä.

”Euroopan unionissa luovien toimialojen menetysten on vuonna 2008 arvioitu olleen vuositasolla yli 10 miljardia euroa ja työllisyysvaikutusten yli 185 000 työpaikkaa. Äänitealan kansainväliset arviot äänitteiden luvattomasta lataamisesta internetissä vuonna 2009 olivat 75 miljardia musiikkikappaletta. Suhdeluku laillisten ostojen ja laittomien latausten välillä oli 1:20. Suomessa on vuonna 2009 arvioitu olleen yli 100 000 aktiivista vertaisverkkokäyttäjää.”

Itse periaatteessa siis esitystä kannatan, mutta näyttää siltä, että kokonaisuudessa sellaisia ongelmia mm. rahoituksessa että asiaa on vaikea viedä eteenpäin. Palaan aiheeseen kun asia valmistuu meiltä. Ja katsotaan josko se vaatii vielä lisälausunnot perustuslakivaliokunnalta ja liikenne- ja viestintävaliokunnalta. Näin uskoisin. 

Tässä tuo koko esitys mistä siis kyse: http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE+235/2010&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD

Mutta nyt vielä jatkamaan…

….

No niin nyt jälleen kotona ja aika päätellä tätä päivää. Paperiliitossa on jälleen kuohunut. Pitkään mekkalaa pitänyt Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen onkin paljastumassa aivan muuksi kuin paperimiesten kovaksi puolustajaksi ja edunajaksi. Ahonen on kovasanaisesti nyt puolustanutkin eläkeyhtiöiden johtajien jättibonuksia joita hän on itse ay-kollegojensa kanssa ollut hyväksymässä. Samoja kohubonuksia on ollut hyväksymässä myös STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly. 

Syy ay-pomojen kovaan puolustusintoonkin selvisi tällä viikolla kun Kohubonuksien Helsingin Sanomat paljasti, että Mäenpää, Lyly ja Ahonen ovat saaneet ja saavat edelleen eläkeyhtiöiden hallitustyöskentelystä massiivisia lisäeläkkeitä. Eläkeyhtiöiden hallituksissa istuville ay-johtajille maksetaan siis koko ajan kokouspalkkioiden lisäksi siis tuhansien eurojen vapaaehtoisia eläkeitä. Eli ensi päätös ja kiitos eläkeyhtiöiden pomoille ja sitten pomoilta kiitos hallituksen jäsenille. Niin se hyvä veli -järjestelmä toimii.

Tapahtunut näyttää olevan viimeinen naula ainakin Ahosen pomouraan. Aiemmin ihmetystä on aiheuttanut Paperiliiton puheenjohtajan toimettomuus mm. Stora Enson tehtaiden sulkemisessa ja paperityöläisten irtisanomisessa. Ahonen nimittäin on istunut jo tuolloin samaisen eläkeyhtiö Varman hallituksessa ja Varma taasen on Stora Enson suuri omistaja. Toimenpiteitä ei paperipomo kuitenkaan tehnyt vaan siunasi hiljaa nuokin ratkaisut. Ymmärrän hyvin, että paperimiesten on ollut hyvinkin vaikea ymmärtää tällaista toimintaa omalta johtajaltaan ja toimintaa omistaja-roolissa metsäyhtiöissä, jotka ovat sulkeneet tehtaita ja lähettäneet paperimiehiä kilometritehtaalle.

Setä Arkadia nimesikin Ahosen jo toimintatapansa mukaan ”Paperiliito mässäileväksi Oiva Lothanderiksi”. Siis tuon surullisen kuuluisan SAK:n tv-mainoksen mukaan. Esikuva siis löytyikin ja siis useampikin ihan omasta johtajapiiristä. Setä Arkadia Timo Haapala kyselikin jo seuraavaksi SAK:n Lauri Lylyn mässäilyjen perään. ”Mutta nyt voi kysellä myös SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) sidonnaisuuksien ja ylimääräisten eläke-etuuksien perään…. Keskustelu jatkukoon…”, kirjoittaa Haapala. Kannattaa lukea koko Timo Haapalan blogi. Se kertoo paljon syitä ja taustoja: http://blogit.mtv3.fi/setaarkadia/2010/11/23/sdplle-taas-sakkin-enta-paperiliiton-massaileva-oiva-lohtander/

Mutta keskustelu varmasti jatkuu. Sidonnaisuuksista kuulen minäkin mielelläni lisää. Myös mm. sen miksi SDP on hiljaisella olollaan – vaikenemisellaan – siunannut ay-johtajiensa mässäilyt? Mikä on demari hiljentänyt?

……

Mutta me jatkamme huomenna. Aamusta valiokunnat, täysistunto, tapaaminen, ryhmäkokous ja kyselytunti. Ja sitten illaksi olen kutsunut Kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen -verkoston puheenjohtajana yhdessä opetusministeri Henna Virkkusen kanssa Helsinkiin kaikki maamme kokoomuslaiset sivistyslautakuntien ja koululautakuntien puheenjohtajat. Mielenkiintoista kuulla heidän mietteitä ja linjata ministerin ja kentän kanssa.

 

 

Kommentit