Keskiviikko, 23.05.2007

Blogi, keskiviikkona 23.05.2007

EDUSKUNTA 100 VUOTTA!

Tänään keskiviikkona toukokuun 23. päivänä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Suomen yksikamarinen eduskunta piti ensimmäisen täysistuntonta. Tnään eduskunnan satavuotista taivalta juhlistetaan juhlaistunnolla ja saamme vieraaksemme kolmisen sataa entistä kansanedustajaa. Ohjelmaan kuuluu tänään puoliltapäivin juhlajumalanpalvelus Helsingin Tuomiokirkkossa ja sitten 100-vuotisjuhlaistunto ja tämän jälkeen juhlakahvit valtiosalissa. Juhlavapäivä kansanvallan kunniaksi siis tänään luvassa. Upeaa saada olla mukana.

Tänään myös maamme tuore hallitus kokoontuu ns. kehysriiheen. Riihessä on tarkoitus sopia valtiontalouden enimmäismenoista. Tämän tarkastelu ja päätös koskee itseasiassa koko nelivuotiskautta. Puheenjohtajamme ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen totesi aiemmin, että tuloverojen alennukset, mutta myös menojen lisäykset saattavat siirtyä hallituskauden loppupuolelle. Päätösten takana on Kataisen mukaan talouden ylikuumenemisen riski, mitä hän pitää nyt realistisena. Asiat tulevat julki lähiaikoina.

Nyt kuitenkin eduskuntaan – 100 vuotiaaseen eduskuntaan!

Tänään aloitin päivän eduskunnassa ensin töillä omassa hytissä. Sitten lounalle Iiro Viinasen kanssa. Kävimme läpi ajankohtaisia asioita ja kuulumisia ja sitten siirryimme juhlaistuntoon. Upea tunnelma salissa, joka vain hetkeksi synkkeni kun puhemies ilmaisi eduskunnan osanoton päivällä Afganistanissa kuolleen suomalaisen YK-sotilaan muistolle. Muuten suuressa salissa juhlava tunnelma ja teema ja päälimmäisenä puheissa tasa-arvo jonka ovia avattiin satavuotta uuden eduskunnan myötä minne valittiin myös naisia. Puheissa esille tuotiin Suomen edelläkäyntiä tasa-arvotyössä, mutta toisaalta myös huolta siitä, että työtä tasa-arvon eteen edelleen on tehtävänä. Toivotaan, että jossain vaiheessa yhteiskunta on puolin ja toisin tasapuolinen, oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen. Sellainen missä sukupuoli ei ole ratkaiseva vaan osaaminen yms. Tässä työtä edelleen riittää.

Bjarne Kallis jälleen kerran osoitti fiksuutensa ja älykkyytensä ja nosti esille myös sen, että miesten hyviä tapoja ei pidä tasa-arvon nimissä unohtaa. Hyvät tavat – herrasmiesten tavat – saisivat siis kokea oikeastaan renessanssin. Juuri niin.

Juhlaistunto päättyi kolminkertaiseen eläköön huutoon. Upea tunn. Ja tämän jälkeen nautimme valtiosalissa juhlakahvit ja oli hienoa olla samassa seurassa vuosikymmenten takaisten senioriedustajien kanssa. Mukana luonnollisesti Tasavallan presidentti, presidentti Mauno Koivisto, puhemiehiä Riitta Uosukaisesta lähtien, veteraaneja, lottia, mutta mikä hienoa myös nuorisojärjestöjen edustajia. Hieno juhla, missä oli kunnia ja ilo saada olla mukana. Kiitos teille.

….

Juhlallisuuksien jälkeen sitten Lopelle ja keskiviikon tavan mukaan ratsaille. Olikin upea keli ratsastaa ja ajoittain aika kivaakin menoa. Laukkaharjoituksia. Erilaisia. Ja niin erilaisia suorituksiakin. Itsekullakin. Se tämän lajin hienous.

Meillä on erittäin upea ryhmä. Mukavia kavereita mukana samalla tunnilla ja tunnelma rento – pientä huumoria, hymyä, nauruakin – tsemppaamista. Se tärkeä osa tätä hermolepoharrastusta. Myös opettajamme Jari on mahtava. Hieno ote hevosiin, ratsastukseen ja meihin oppilaisiin. En ilman häntä tässä olisikaan. En siis tarkoita tätä hidasta etenemistä vaan suurta intoa mikä minulla on hevosia ja ratsastusta kohtaan 🙂 Kiitos Jarille myös raskaalla hetkellä. Voimia. Tänään myös jo suunnittelimme tulevan kesän ratsastuskilpailuammekin. TH Derby siis lähestyy. 5. kerta.

Ratsastustunnin jälkeen iltaisen tavan mukaan Pekkalan mökille kastelemaan hieman taimia. Käärmekuuset, omenapuut, muhkuralepät, hevoskastanjat ja muut saivat vettä ja käkikin oli jälleen hommissa. Elämää riitti muutenkin. Joutsenpari huusi järvellä ja tuli aivan rantaamme ja sireenien juurelta syöksyi vesisuihkua pakoon pienen pieni jänöjussi. Ja lopuksi vielä mökkitiellä valkohäntäkauris katseli ihmeissään ja hukkui sitten metsän siimekseen. Voisiko parempaa paikkaa olla.

Kommentit