Keskiviikko, 23.02.2011

Blogi, keskiviikkona 23.02.2011

Libyan ja koko Pohjoisen-Afrikan tilanne pitää meitä kaikkia jännityksessä. Libyasta kantautuu koko ajan huolestuttavampia viestejä julmuuksista ja sairaasta väkivallasta mielenosoittajia ja demokratiaa vaativia kansalaisia kohtaan. Eilen illalla kun piipahdin NFG:n Tasoristeyksessä Myllypurossa niin paluumatkalla taksissa kävimme mielenkiintoisen keskustelun. Autossa pauhasi kovalla radio ja taksikuski ilmoitti suomeksi, että Gaddafi puhuu suorassa lähetyksessä. Sairas hurmos puhelimessa ja puheen loputtua taksikuski kertoi viestin. Se oli surullinen ja järkyttävä – omaa kansaa kohtaan. Vaihdoimme kieleksi englannin ja loppumatka meni puhuen Libyasta ja kuljettajan kotimaasta Senegalista ja myös siitä miten hän on perheensä ja lastensa kanssa kotoutunut Suomeen. Kertoi äänestäneensä aikanaan vihreitä ja sitten demareita, mutta totesi, että kyllä nyt kokoomus on paras puolue. Häneen vaikutuksen oli tehnyt puolueemme kansainvälisyys ja vaikutuskyky isoissakin kriireissä ulkoministeri Alexander Stubbin kanssa. Kun taksi lopulta pysähtyi – mies huikkasi jälleen sitten suomeksi – Kokoomus. Hauska matka surullisen ja vakavan asian parissa. Suomeen hän tyytyväinen ja totesi, että ei rasismia kun ihmiset kuulevat mistä hän tulee ja mitä hän työkseen tekee. Niinhän se usein menee.

Uusi aamu siis käyntiin ja katseet tiukasti edelleen Afrikan maissa. Toivotaan sinne malttia ja järkeä ja ennen muuta pian demokratiaa.

Nyt valiokuntien kokouksiin. Toivotaan, että saamme jälleen tänään muutamaan asiaa jumpattua eteenpäin.

Eduskuntapäivä päätökseen. Hieman myös vielä salaisia juttujakin työn alla. Siis vaaleihin liittyviä jymy-yllätyksiä ja niitä onkin kiva pian alkaa pudotella. Odottakaahan.

Mutta tänään myös hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta sopi yliopistojen ns. vastinrahoituksesta. Kyse siis rahasta mitä yliopistot ovat itse keränneet vahvistaakseen tutkimuksen ja opetuksen kehittämistä tai siis paremminkin nyt kyse siitä rahasta mitä hallituksemme lupasi valtiolta jokaista kerättyä euroa vastaan. Hyvä porkkana on siis todellakin toiminut. Julkisoikeudelliset yliopistot ovat keränneet valtion vastinrahaan oikeuttavia lahjoituksia vuoden 2010 loppuun mennessä 70 miljoonaa euroa. Valtio laittaa siis samaan kassaa lisää 2,5 euroa jokaista kerättyä euroa kohde eli yhteensä 175 miljoonaa euroa. 

Nyt kerätyllä rahalla kartutetaan siis yliopistojen peruspääomaa eli tästä yliopisto voi käyttää ainoastaan tuottoja toimintaansa. Tämä on unohtunut monta kertaa julkisessa keskustelussa. Eli rahaa on kerätty vaan ns takataskuun tuottamaan korkoa ja tuloja. Eli itse lahjoitusta ei ole voinut kukaan kohdentaan johonkin tiettyyn koulutukseen ja tutkimukseen. Näin ollen ei ole siis vaaraa siitä, että lahjoittajat liiaksi ohjaisivat yliopiston toimintaa. 

Muuten merkillepantavaa tässä lahjoittajien joukossa on sekin, että tukijoita on lähes 9500 euroa. Aivan valtava määrä ja valtaosa lähes 7400 lahjoituksista on alle 1000 euron summia. Yli 500 000 euron lahjoituksia on 28 ja 100 000 euroa tai enemmän lahjoittaneita on 181. Yliopistojen itselleen asettama varainhankinnan tavoite on kesään mennessä 84,5 miljoonaa euroa eli hyvin ollaa vauhdissa. Hieno juttu.

Alleviivataan nyt jälleen kerran tässäkin, että tämä ulkopuolinen raha tulee siis kaiken muun päälle. Eli uudesta yliopistojen itsensä ideasta ja toiveestä lähteneestä yliopistolaistakin ja vahvemmasta autonomiasta huolimatta yliopistojen perusrahoitus tulee nyt ja tulevaisuudessakin valtion kassasta. Ja tällä kaudella olemme tätäkin ns. perusrahoitusta lisänneet aivan eri tavalla kuin ennen. 

Näin se vaan on vaikka vasemmisto-oppositio yrittää tässäkin muuta visertää.

Valiokunnista ei tänään vielä mitään ulos, mutta kummassakin valiokunnistani muutamaa isoa asiaa eteenpäin. Kovaan on tämä vääntö ja kääntö. Katsotaan mitä tulee.
Mutta nyt kotiin ja vapaaillansuu ja sitten vielä vaalikampanjan tiimien vetäjien kokous Riihimäellä. Hienosti tiimien työskentely toiminut ja tänään hieman katsotaan johtoryhmän kanssa missä mennään. Ja kovaa mennäänkin.
Kello 22.35 ja iltatoimet tehty ja perhe jo nukkumassa. Jospa siis minäkin kohta. Ilta tänään Riihimäellä vaalitiimin johtoryhmän kanssa. Kalenteria järjestykseen ja muutenkin kampanjan askelmerkkejä. Viikonloppuna uudet eduskuntavaali 2011 -nettisivut auki ja tästä se lähtee ”työhönotto haastattelun” viimeinen vaihe. 
Upea juttu miten tänäänkin kampanjamme tukiryhmään on väkeä liittynyt. Viime vaaleissa ryhmän koko oli vaalipäivänä 501 ja näyttää kovaa vauhtia että rajoja rikotaan tällä kertaa. Olen todella otettu ja kiitollinen tästä julkisestakin tuesta. Se luo lisää uskoa kampanjaamme ja on minulle iso vahvistus sille että olen duunini tehnyt hyvin. Kiitos teille. 

 

 

Kommentit