Keskiviikko, 22.08.2007

Blogi, keskiviikkona 22.08.2007

Aamu Lahden Seurahuoneella. Eilen illalla vielä Lahden kaupungin vastaanotolla ministeriryhmämme kanssa ja nyt aamusta sitten kesäkokous jatkuu ja kello 12 kokoonnumme torijuhlaan Lahden torille. Paikalla jälleen Laura Voutilainenkin ja uskon, että kun sää näyttää suosivan nytkin saamme paikalle jälleen upean väkijoukon. Ja onhan se aika hienoa, että samaan aikaan torilla lähes puolet kaikista maamme ministereistä Jyrki Kataisen johdolla ja lisäksi meitä kansanedustajiakin kymmenkunta.

Eilen uutisissa kerrottiin sitten, että hallituksen suunnittelemista energiaveron kiristyksistä lankeaisi suurin lisälasku meille diesel-autoilijoille. Ylen uutiset kertoivat lakselmista missä diesel nousisi yli kuusi senttiä litralta. Tämä korotus toisi valtiolle lisää verotuloja 124 miljoonaa euroa vuodessa. Täytyy painottaa, että tämä nyt uutisoitu laskelma on yksi laskelma ja vaihtoehto siitä miten kyseinen hallitusohjelman tavoite täytetään. Itse toivon, että vielä harkitaan erityisesti sitä miten korotus vaikuttaa raskaanliikenteen kilpailukykyymme ja myös muuhun vastaavaan liikenteeseen. Uskon, että tästä vielä keskustellaan.

Samassa alustavassa laskelmassa Ylen Uutiset kertoivat, että bensan hintaa veronkorotus nostaisi runsaat kolme senttiä litralta ja lämmityksessä käytettävä kevyt polttoöljy kallistuu puolitoista senttiä litralta. Sähkön hintaan on tulossa 0,14 sentin veronkiristys kilowattitunnilta. Tässä on jo huomioiu teolliosuutta mm. niin, että teollisuus ja kasvihuoneet selviävät pienemmillä sähköveronkiristyksillä. Yhteensä energiaveroja kiristetään 300 miljoonaa euroa nykyisestä ja tämä laskelma täyttäisi tuon tavoitteen.

Asiasta varmaan vielä keskustellaan ja uskon, että tuo laskelma ei ole lopullinen vaan todellakin vain yksi vaihtoehto.

….

Päivä Lahdessa sai sitten kuitenkin sadekuuron. Aamu lupaili vielä hyvää ja hyvässä kelissä saimme myös aloittaa vielä toritapahtuman, mutta sitten sade alkoi. Mutta näyttää siltä, että kelistä huolimatta väki liikkuu nyt hyvin kokoomuksen tilaisuuksissa. Lahden torillakin todella paljon väkeä ja sateesta huolimatta tyytyväinen ja kiittelevä tunnelma. Itseasiassa tänään ei yhtään negatiivista keskustelijaa. Vaikka nekin aina tervetulleita. On hyvä kuulla ajatuksia laidasta laitaan ja mietteitä ja toiveita, kunhan pysytään aina tosiasioissa ja ollaan arvostelussakin reiluja. Ei siis Heinäluoman tyyliin.

Tänään myös pääministeri laittoi hallituksiaan järjestykseen. Vanhanen totesi, että nykyinen sinivihreä hallitus on oikeudenmukaisempi kuin hänen ns. ensimmäinen hallituksensa, missä pääkumppanina oli demarit. Vanhanen totesi nykyisen hallituksensa harjoittavan selvästi sosiaalisempaa ja oikeudenmukaisempaa politiikkaa kuin sen edeltäjä. Vanhanen sanoi osoittavansa sanansa erityisesti SDP:n leiriin mistä hallitusta on arvosteltu viime aikoina mm. eriarvoistavasta talouspolitiikasta. Vanhanen listasikin tutun listan eläkeläisiä ja opiskelijoita koskevista päätöksistä.

Demareita taitaa yksinkertaisesti harmittaa se, että nyt hallituksemme pystyy korjaamaan opiskelijoiden opintorahan ja eläkeläisten veroepätasa-arvon. Niihin ei demarit hallituksessa pystyneet tai edes halunneet. Tuo vallasta luopuminen ei ole näköjään helppoa varsinkaan kun uusi hallitus tekee eikä meinaa.

Eilinen valtiovarainministeriön virkamiesten tekemä ja julkisuuteen tullut laskelma on aiheuttanut aikalailla keskustelua ja mielipahaakin. Katainen tänään painotti, että laskelma on vain yksi mahdollisuus ja se on nyt syytä muistaa. On myös syytä muistaa sekin, että jotain energia- ja ilmastokysymyksen eteen on tehtävä. En kuitenkaan itse näe hyväksi diesel-polttoaineen hinnan korotusta. On vaara tai tosiasia, että tämä korotus vaikuttaisi mm. bussilippuihin ja myös kuljetusalaan. Asia päätetään lopullisesti budjettiriihessä, mutta veikkaukseni on, että muutoksia virkamiespaperiin vielä tulee.

Tänään tapasin myös entisen OKL:n opiskeluystäväni. Miia on opettajana Lahden seudulla ja luvattoman kauan olikin edellisestä kahvikupista vierähtänyt. Nyt juteltavaa riittikin aina vaaleista, kampanjasta, koulusta ja ystäviin ja tuttaviin. Sitten Lahdesta Lopelle ja suoraan ratsastustunnille. Jatkoimme esteharjoituksia ja jos viime viikolla meni kivasti niin tänään meni hyvin. Hyvä mieli ja täydellinen nollaus ajatuksiin alkuviikon tiukan ohjelman jälkeen. Teki hyvää. Huomenna vapaapäivä ja sitten perjantaina Lopen Haapastensyrjän Metlan uuden toimitalon avajaiset ja tutustuminen yhdessä ministeri Sirkka-Liisa Anttilan kanssa.

Kommentit