Keskiviikko, 20.12.2006

Blogi, keskiviikkona 20.12.2006

Keskiviikkoaamu ja kello hieman yli seitsemän. Eilen saimme tietoa Valtiovarainministeriöltä talouskasvun ennusteista. VM ennustaa tämän vuoden talouskasvun nousevan ennätystasolle 5,9 eli lähes kuuteen prosenttiin. Syksyn kasvu on siis ollut vielä kesän odotuksiakin kovempaa. Samaan aikaan Valtiovarainministeriö uskoo, että ensi vuonna kokonaistuotannon kasvu hidastuu kolmeen prosenttiin kansainvälisen kysynnän vaimetessa.

Valtiovarainministeriön eilisen tiedotteen mukaan tämän vuoden kokonaistuotannon ripeää kasvua vauhdittavat satunnaistekijät kuten viime vuoden metsäseisokki mutta myös varsinkin alkuvuoden vahva ja laaja-alainen peruskasvu. Vauhti on samaa huippuluokkaa kuin vuosina 1997 – 98. Myös ulkomaankauppa on jatkunut vilkkaana ja viennin kasvu on tänä vuonna jopa 11 prosenttia. Sen sijaan tuonnin kasvu on painunut runsaaseen viiteen (5) prosenttiin. Talouskasvua on ylläpitänyt myös kotitalouksien vahva kysyntä. Kotimainen kulutus on kasvanut liki neljä prosenttia. Vuoden loppua kohden kokonaistuotannon kasvu on pikku hiljaa hidastumassa.

Mielenkiintoisia lukuja jotka tukevat sitä, että hallitut erityisesti tuloveronkevennykset, mutta myös muut työllisyyttääedistävät veronkevennykset ovat oikea kehityksen tie. Kuitenkin samaan aikaan työllisyyden kasvu on viime talvesta hidastunut mutta pysynyt 1,6 prosentin vuosiennusteen vauhdissa. Työvoiman kysyntä on ollut viime kuukausina vilkasta erityisesti yksityisissä palveluissa. Valtiovarainministeriön mukaan hallituskauden aikainen työpaikkojen lisääntyminen nousee tänä vuonna noin 80 000:een työpaikkaan eli maamme hallituksen lupaukset tälläkin saralla jäävät toteutumatta hyvästä yleisesti nosteesta huolimatta. Muuten tilanne näyttää hyvältä ja hallitukselle on syytä antaa kiitosta mm. veroratkaisuista.

Toivotaan, että kasvu jatkuu ja kestää ja sen eteen maassamme täytyy olla rohkeutta ja halua tehdä myös oikeansuuntaisia päätöksiä. Työllisyyttä tukevia ja edistäviä – siinä kiteytettynä tilanne. On nimittäin fakta, että työllisyys täytyy saada edelleen paranemaan, jos mielimme ylläpitää meillä totuttua palvelutarjontaan. Tässä siis työtä riittää.

Eilen illalla sain jo heti tuoreeltaan sitten tietoa Hausjärveltä. Hausjärvi piti valtuuston talousarviokokouksensa ja kokouksessa valittiin myös jatkaja kunnanjohtaja Hannu Mäkelälle. Valinta sujui odotetulla tavalla ja kunnanhallituksen esittämä Päivi Terävä valittiin yksimielisesti uudeksi kunnanjohtajaksi. Riihimäkeläinen Terävä on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri ja hän on toiminut nyt Efekon varatoimitusjohtajana. Riihimäen seutukunta on Terävälle varsin tuttu ja itse olen saanut häneen tutustua eri tilaisuuksissa ja uskon että Hausjärvi sai hyvän ja osaavan kunnanjohtajan.

Ensi vuoden talousarvion Hausjärven valtuusto hyväksyi yksimielisesti ilman muutoksia. Kuumimmaksi perunaksi noussut Hikiän sivukirjaston kohtalo kuitenkin ratkesi kuntalaisten toivomalla tavalla, kun kirjastolle myönnettiin ainakin ensi vuodeksi jatkoaikaa.

….

Tänään uutiset kertoivat myös, että uskomattomat mittasuhteet saanut ryöpytys entisen puoluesihteerimme Harri Jaskarin ympärillä alkaa pikkuhiljaa laantua. Alustavien tietojen mukan Jaskari vapautuu paritus- ja pahoinpitelyepäilyistä ja saa lehtitiedon mukaan syytteen vain laittomasta uhkauksesta. Eilisen Aamulehden mukaan Helsingin kihlakunnansyyttäjä Jouni Peräinen julkistaa tänään päätöksensä. Hän luopuu muista syytteistä.

Jaskari on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä rikoksiin ja itse hän uskoo, että syyte laittomasta uhkauksestakin osoittautuu aiheettomaksi. Hän kertoo aloittavansa kansanedustajan paikkaa tavoittelevan vaalikampanjan vuodenvaihteen jälkeen.

Toivotaan Harrille edelleen voimia.

….

Nyt aamunlehdet ja sitten Riihimäelle. Aamulla ensin muutama tärkeä yritystapaaminen seutukuntamme asioista ja sitten kello 12.00 Hyvinkään ja Riihimäen talousalueen puheenjohtajien työlounas. On ehkä pienen yhteenvedon aika kun valtuustokausi nyt puolivälinkrouviin ja sitten iltapäivällä vielä kunnanpuolesta käymme onnittelemassa pitkäaikaista valtuutettua Eeva Saharia hänen 60-vuotisvastaanotolla. Iltapäivällä hieman töitäkin ja sitten illalla Kirkonkylän koulun perinteiseen Kuusijuhlaan. Mukava ja vauhdikas päivä luvassa.

….

Kello 16.04 ja juuri takaisin kotiin. Aamulla ensin neuvottelu Riihimäellä kampanjaani ja seutukuntaa koskien. Sitten kello 12 aloitimme Hyvinkään ja Riihimäen talousalueen puheenjohtajien joulun työlounaan. Aiheena oli kuntaliitosselvityksen nykytilanne ja asian eteenpäinvieminen. Sovimme käytännön järjestelyistä ja pelisäännöistä ja heti ensi vuoden puolella asia menee päätöksin eteenpäin. Vielä tämän vuoden puolella muutamia taustatöitä.

Linneasta herkullisen joulupöydän äärestä sitten notkuvien pöytien ääreen Lopen Pilpalaan. Yhdessä kunnanjohtajan, hallintojohtajan ja hallituksen varapuheenjohtajan kanssa kävimme onnittelemassa Lopen keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajaa Eeva Saharia. Eeva on ollut mukana Lopen politiikassa jo parisenkymmentä vuotta 1989 vuodesta lähtien valtuutettuna ja sen jälkeen oikeastaan kokemusta on kertynyt jokaiselta hallinnonalalta kunnanhallitusta ja valtuustonpuheenjohtajuuksia myöten ja merkittäviä tehtäviä myös maakunnan ja seutukunnankin tasolla niin Ammattioppilaitoksella kuin Hämeen liitossakin. Itse olen Eevaan näissä tehtävissä tutustunut viimeisen kymmenen vuoden aikana paremmin ja yhteistyö on ollut aina rakentavaa. Eeva on sellainen yhteistyönrakentaja ollut aina ja sellainen luottamushenkilö jonka kanssa on ollut helppo puhua helpoista asioista, mutta ennen muuta niistä vaikeistakin asioista. Hänenlaisensa luottamushenkilöt kunnalle tärkeimpiä ja toivotaan, että mukana jatkaa vielä ensi vaalikaudellakin. Annettavaa on.

Nyt kotona hetki. Ajattelin lueskella joulukorttipinoa ja maksaa urheiluautoilun lisenssin. Tammikuussa heti seuraava ralli – silloin mielenkiintoinen haaste edessä. Kerrotaan siitä lähipäivinä lisää. Niin ja sitten tänään illalla kummipojan joulujuhlaan. Mukana mennä oman koulun perinteiseen joulujuhlaan mukaan. Se viimeistään tuo joulun tunnelman, jos sitä ei vielä viime yön pieni lumisade tuonut.

….

Hieno perinteinen joulujuhla Lopen Kirkonkylän koululla. Yli kaksisataa oppilasta ja heidän vanhempansa. Tiivis tunnelma, mutta jouluinen. Pienten jumppa ja lausuntaesitykset olivat jälleen parasta antia ja hauskat olivat myös koulumme suurpien eli kuudesluokkalaisten itse käsikirjoittamat ja näyttelemät pienosnäytelmät. Kyllä tämä sen joulun jälleen kerran toi ainakin mieleen ja ajatuksiin. Kiitos siitä koulumme väelle. Paljon oli vaivaa nähty ja hienoa aikaiseksi saatu.

Huomenna aamulla kunnan tämän vuoden viimeinen puheenjohtajisto ja sitten viimeiset joululahjaostokset ja joulumuistamiset Helsinkiin yritykseni puolesta. Päivällä lisäksi talousalueen neuvonpito eduskuntavaaliehdokkaiden asioista. Katsotaan mitä voisimme yhdessä tehdä. Siitä sitten kohti joulua rauhoittuen.

Kommentit