Keskiviikko, 20.09.2006

Blogi, keskiviikkona 20.09.2006

Keskiviikko aamu ja kovaa usvaa. Pekka Pouta lupaili jo pohjoiseen luntakin ja kyllä täällä etelässäkin alkaa syksy tehdä tuloaan niin kuin eilen jo kirjoitinkin. Kello nyt tasan seitsemän ja parin tunnin päästä pitäisi olla Helsingissä töissä koostamassa ja selostamassa ensi viikonlopun Motorforumin extraa SRC:n SM-sarjan päätösosakilpailusta.

Maailmalta kantautui eilen illalla uutinen Thaimaan vallankaappauksesta. Tilanne Bangkokissa on aamun tiedän mukaan rauhallinen, vaikka sotilasjohto on hajoittanut hallituksen ja parlamentin. Täksi päiväksi maahan on julistettu yleinen vapaapäivä. En tunne Thaimaan tilanteen taustoja kovinkaan hyvin, mutta minusta on aina valitettavaa, että ajaudutaan tilanteeseen missä demokratiaa ei kunnioiteta. Näin voi tapahtua hallinnon toimiessa, mutta myös vallankaappaus on tällaista vallankäyttöä. Aina olisi suotavaa ja toivottavaa, että valta vaihtuisi vain demokraattisten vaalien kautta. Toivotaan, että tilanne Thaimaassa normalisoituu nopeasti, verettömästi ja uudet vapaat vaalit saadaan aikaan mahdollisimman pian. Tilanne huolestuttava.

Kotimaan uutisissa eilen oppositio vaatii kansaneläkkeisiin pikaista tasokorotusta. Eduskunnan eläkekeskustelussa vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit ovat esittäneet tänään 20 euron korotusta kuukausieläkkeisiin jo ensi vuoden alusta lukien. Vihreiden toiveena oli 40 euron korotus kaikille täyden kansaneläkkeen varassa eläville. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa esitettiin, että tasokorotuksiin palataan seuraavalla vaalikaudella.

Oppositio painotti ja muistutti keskustelussa ahkerasti keskustan eläkkeisiin liittyvistä lupauksista, joita johtava hallituspuolue teki oppositioaikanaan. Nyt olisi näiden lupausten lunastamisen aika, mutta näyttää siltä, että keskusta ei tee mitään sanojensa mukaan.

Opposition yhteinen vaatimus oli lisäksi eläkkeiden korotuksissa käytettävän indeksin korjaaminen siten, että eläkeläisten ostovoima turvataan nykyistä paremmin.

Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen tyrmäsi tylysti opposition yritykset helpottaa eläkeläisten tilannetta. Haatainen totesi eilen eduskunnassa, että vanhustalouksien tulokehitys 1990-luvun alusta kestää hyvin keskimääräisen vertailun muiden perhetyyppien ja ikäluokkien kesken.

Mutta minusta tilanne on kuitenkin edelleen eläkeläisten osalta varsinkin pienimmillä eläkkeillä toimeentulevien osalta tukala ja tähän pitäisi nyt keskustan hallituksen ykköspuolueena puuttua. Asian käsittely siis jatkuu.

Päivä meni kyllä nyt aikalailla säätämiseksi. Anetten kanssa saimme Motoforumin alkuun hyvin kasaan ja kaikki näytti lounaalla helpolta, mutta sitten loppupäivään mahtuikin paljon ja kaikkea. Oli vaikeaa ensin äänien kanssa, sitten muutama juontovirhe, korjaus, nauhalle laitto jne. No mukavan tuntuinen paketti siitä tuli ja puurtaminen kannatti. Lounaalla AKK:lla näin myös kampanjapäällikköni Bitterin Rikun. Muutama sana nopeasti asioiden vaiheista ja sovimme, että palaamme astialle mahdollisimman pian muutamista lähinnä sisältöön liittyvistä kampanjakysymyksistä.

Tänään saatiin tietä, että maamme hallitus on antamassa eduskunnalle esityksensä hieman kaksipiippuisesta ryhmäkanteen käyttöönotosta. Asian pitäisi tulla käsittelyy lähiviikkoina. Esitys odotetaan ensi viikon perjantaina.

Keskustan ja demarien välillä on tässäkin asiassa ollut näkemyseroja mm. siitä kuuluvatko arvopaperiasiat ryhmäkanteen soveltamisalaan vai eivät. Nyt näyttää siltä, että ne ovat mukana osittain. Ulkopuolelle on jäämässä osakekauppa, mutta mukaan lain piiriin on tulossa mm. eläkevakuutukset, säästöhenkivakuutukset, rahasto-osuudet sekä muiden vastaavien sijoitustuotteiden myynti ja markkinointi.

Alunperinhän oli myös tarkoitus, että ryhmäkanteen olisi voinut nostaa myös laajoja ihmisryhmiä koskettavista kuluttaja-asioista sekä suurista ympäristövahingoista. Nyt laki ei tule pitämään sisällään ympäristökysymyksiä ja aiheita. Laki pitäisi näillä näkymin tulla voimaan ensi vuoden syyskuussa yli 10 vuoden vahvan väännön jälkeen..

Laki on varsin kaksi piippuinen ja eniten tässä pelottaa erilaiset väärinkäytökset, joilla voidaan haitata yrittämistä. Ruotsissahan laki on jo voimassa. Toivotaan, että jos laki nyt voimaan saadaan niin, että se toimisi lain hengen mukaisesti. Uskon, että hanke tulee vielä aiheuttamaan kovaa keskustelua ja sen vaikutukset yrittäjyyteen tulee selvittää huolellisesti. Ryhmä kanteellahan tarkoitetaan kannetta, jota ajetaan yleisissä tuomioistuimissa käsiteltävissä riidoissa isomman väestöryhmän puolesta samaa vastaajaa vastaan.

Hyvä asia lakiesityksessä on se, että ryhmäkanteen voisi nostaa tulevaisuudessa vain kuluttaja-asiamies, joka toimisi myös ryhmän edustajana. Voisiko se toimia suodattimena? Toivottavasti. Itse vielä vähän epäluuloinen erityisesti yrittäjyyden näkökulmasta.

Nyt kello jo 18.00 ja kotona. Tunnin päästä ratsastustunti. Hermolepo tekeekin hyvää.

Ratsastustunti jälleen takana ja kello 21.18. Olemme ratsastaneet nyt viimeiset viikot ulkona kun säät ovat olleet hyviä ja tänäänki piti, mutta juuri ennen tunnin alkua alkoi tihuttaa ja sitten sataa kunnolla. Maneesi kutsui. Jatkoimme tuttuja esteiden lähestymisharjoituksia ja juuri 9-vuotta täyttänyt Thelma oli jälleen mukana Rambon kanssa. Thelma oli saanut syntymäpäivälahjaksi oman kännykän ja tänään sainkin tekstiviestin Thelmurilta: ”Tulen tunnille. Rambo näyttää miten hypätään.” Hymyilytti ja siinä Thelman yksi hurmaava piirre onkin aina aurinkoinen hymy. Nytkin tunnilla Thelma teki kaiken hienosti ja me aikuiset Paula, Helena, Saija ja Minna olimme tiukoilla pikkuratsastajan kanssa. Kuulemma Timo oli ainoa joka pudotti esteen 🙂

Nyt jälleen kotona ja päivän postia tutkimassa. Tänään sain postia Hakalan Arjalta Ikäistituutista. Arja on mukana tukiryhmässäni ja toimii instituutissa erikoissuunnittelijana. Kirjeessä tuli kutsu Helsingin Messukeskukseen Hyvä Ikä 2006 -messuille. Messut jo huomenna ja tulevana viikonloppuna. Viikonloppu jo ihan täynnä eli huomenna täytyy yrittää ehtiä messuille. Mielenkiintoisia aiheita tietoiskuissakin ja ajattelin tähdätä kello 14 hoitosuunnitelma luennolle. Aiheessa käsitellään hoitosuunnitelmaa asukkaan ja hoitajan näkökulmasta. Itseasiassa hieman hamittaa, kun perjantaina vasta käsitellään Tanskan mallia vanhustenhuollossa. Se olisi ollut mielenkiintoinen, mutta nyt näin. Kiitos Arjalle kutsusta! Tulen.

Tänään sovin myös tapaamisesta Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja kansanedustaja Jan Vapaavuoren kanssa. Tapasin Jannen yhteisten ystäviemme rapujuhlissa ja sovimme neuvonpidosta. Janne tulee myös mukaan kampanjani tapahtumiin. Tärkeää veto- tai työntöapua – miten vaan.

Huomenna illalla Hämeenlinnan Pallokerho kohtaa kotihallissa Turun Palloseuran. Jännittävä peli tulossa! Kaksi suosikkiani jäällä.

Nyt päivän lehdet ja sitten se Big Brother. Olen koukussa entistä pahemmin. Hävettää myöntää 🙂 Mutta myönnän!

Kommentit