Keskiviikko, 20.06.2007

Blogi, keskiviikkona 20.06.2007

Tänään kokoonnumme eduskunnan kevään viimeiseen istuntoon. Aamun täysistunnossa äänestämme mm. lisäbudjetista ja vaalikauden talouslinjauksista. Istuntotauon jälkeen syksyllä työt jatkuvat sitten jälleen eduskunnassakin ja silloin täydellä tohinalla. Hallitus antaa heti esityksensä valtion ensi vuoden talousarvioksi. Myös muita lakiesityksiä on lupa odottaa syksyllä kevättä enemmän vaikka uusi hallitus onkin aloittanut erittäin hyvällä tahdilla jo nyt keväälläkin.

Ennen täysistuntoa kuitenkin menen vielä Riihimäelle. Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunta kokoontuu myös kevään viimeiseen kokoukseen. Esillä mm. elinkeinovoimavarojen yhteenkokoaminen ja tämän kautta Kehittämisyhtiön perustaminen. Näyttänee siltä, että hanke ei toteudu täydellisessä tehokkuudessaan josko ollenkaan. Valitettavasti neuvotellut mallit ovat kaatuneet erityisesti kahdessa kaupungissamme. Katsotaan mitä tänään tapahtuu. Esillä myös PARAS-hankeen ja kuntaliitosselvityksen asioita ja myös muita yhteistyöhankkeita. Nyt kuitenkin jo kiire töihin.

….

Aamulla todella tiukka ohjelma. Ensin tasan kahdeksalta aloitimme talousaluetoimikunnan kokouksen. Oikeastaan valmiiksi jo pureskeltu ja hyväksyttykin elinkeinopoliittisten voimavarojen uudistaminen ja yhdistämistyö otti tänään roiman taka-askeleen. Kaiken piti käytännössä olla valmista ns. Sveitsin sopimuksen mukaan. Neljän kunnan ykköspuheenjohtajat ja kuntajohtajat neuvottelivat sopimuksen ja mallin millä piti yhdistää nykyinen EKES ja Ako ja myös uudistaa toimintakulttuuria. Nyt esitys haudattiin ja asian valmistelua jatketaan. Pelistä jätettiin pois luottamushenkilöt. Saa nähdä tekeekö ”kolmen viisaan miehen ja naisen” -ryhmä sitten parempaa jälkeä keskenään. Olen pettynyt.

Esillä oli myös kuntaliitosselvityksen nykyvaihe mitä esittelemässä oli selvitysmiehistä Kauko Aronen. Epäilevä olen tässäkin asiassa. Niin ja epäilevä olen myös vanhustenhuollon ja terveyskeskuskuntayhtymäkin yhdistämishankkeessa. Selkeä hanke on saanut jälleen kapuloita rattaisiin ja mahdollisesti joudumme miettimään muita malleja ainakin maaseutukuntien osalta täyttääksemme Paras hankkeen puitelain hengen. Toivotaan kuitenkin vielä asia etenee niin, että saamme aikaa yhtenäisen kokonaisuuden seutukunnallemme. Sellaisen mallin missä palveluiden laatu ja saatavuus turvataan ja edetään lähidemokratia ehdoin.

Riihimäeltä sitten eduskuntaan kevään viimeiseen täysistuntoon. Viisi minuutti myöhästyi. Laskin aikataulun reiluksi, mutta moottorien remontti yllätti. Onneksi Radio Häme sattui juuri kertomaan asiasta ja osasin suunnistaa jo Riihimäeltä lähtien vanhalle kolmostielle. Vartti enemmän aikaa ja niukka ja tiukka sisääntulo. Vartin toleranssi läsnäolossa eli ei sinänsä mitään ongelmaa. Paikalla oltiin siis säädösten mukaan.

Täysistunnossa hyväksyimme tänään hallituksen lisätalousarvioesityksen. Kaikki opposition tekemät muutosehdotukset kaatuivat äänestyksissä selvin numeroin. Osa aivan järkeviä ja minustakin tulevaisuudessa toteuttamisen arvoisia, mutta monet aivan suunnattomia rahapusseja ja populistisia heittoja. Ehkä ne kuuluvat tähän peliin. Välillä tuli sellainen olo, että ensin kristillisdemokraatit esittivät esimerkiksi 25 miljoonaa ja seuraavaksi perussuomalaiset painivat paremmaksi 35 miljoonaa, sitten satojen miljoonien esitykset ja niin edespäin. Ei kai sentään yhtään miljardiesitystä tullut. Mutta niin kuin sanoin osa esityksistä hyviä ja kannatettavia. Toivotaan, että niiden eteen pystymme tekemään työtä.

Lisäksi hyväksyimme tänään myös hallituksen kehysselonteon. Tässä määriteltiin linja alkaneen vaalikauden budjettipolitiikalle. Kehys hyväksyttiin esityksen mukaan.

Kotimatkalla vielä nopea paluu neljän puhelun muodossa seutukuntamme asioihin ja sitten kahvit Kulmakonditoriassa. Nyt hetki aikaa hengähtää.

Kommentit