Keskiviikko, 19.03.2008

Blogi, keskiviikkona 19.03.2008

Tänään liputamme ja juhlistamme niin tasa-arvoa. Vietetään siis Minna Canthin päivää. Nyt vasta toista kertaa vietettävä Minna Canthin päivä on 1800-luvulla elänelle kirjailijalle kunnianosoitus hänen työstään ja ennen muuta työstään tasa-arvon eteen. Siksi samalla päivä myös tasa-arvon päivä. Canth toi aikanaan ensimmäisenä keskusteluun mm naisasiakysymyksen, mutta myös köyhien aseman ja monia muitakin yhteiskunnallisia aiheita ja kysymyksiä. Canth oli muuten myös ensimmäinen suomenkielinen naistoimittaja.

Monessa asiassa olemme olleet maailmallakin edelläkävijöitä tasa-arvoasiassakin, mutta niin kuin hyvin tiedämme edelleen on paljon työtä näilläkin saroilla tehtävänä ja toivotaan, että tämäkin päivä osaltaan herättää meitä mm. tasa-arvoasian kanssa. Jotain varmasti kertoo sekin, että Canth on ainoa nainen, jonka kunniaksi Suomessa liputetaan. Niinpä.

Olipa eilen ilo nähdä jälleen tv:stä miten ulkoministerimme hoiti vaativaa tehtäväänsä maailmalla. Kuvat Ranskasta kertoivat siitä osaamisesta mitä Kanervalla tehtävässään on ja myös siitä arvostuksesta jota Kanerva ja maamme EU:ssakin nykyisin kantaa. Ulkoministerimmehän on alkuviikosta ollut virkamatkalla Pariisissa. Matkalla hän on mm. käynyt neuvotteluja maan ulkoministerin Bernard Kouchnerin kanssa ja uutisten mukaan esillä mm. Venäjä ja Tiibet-kysymys. Tänään taasen Ison-Britannian ulkoministeri David Miliband käy neuvotteluja Kanervan kanssa Helsingissä. On hyvä, että toimintakyky ei ole kärsinyt näinäkään päivinä.

Erittäin hienoa on myös se, että Kanerva esittelee Iso-Britannian kollegalleen myös uutta nuorten ulko- ja turvallisuuspoliittista ryhmäänsä. Kanervan johdolla nuorista koottu ryhmä pitää ensimmäisen tapaamisensa myös tänään keskiviikkona. Ryhmän työstä kiinnostuneita hakijoita oli yhteensä peräti 420. Ryhmään valittiin lopulta 28 nuorta.

Tänään itse Helsinkiin. Yksi tapaaminen ja muita työtehtäviä. Loppuviikosta sitten hieman lomaakin.

….

Tänään päivällä tutustuin Helsingissä Saija Grönholmin Sundetta – Liikelahja ja tekstiiliyritykseen. Hienot tilat ja paljon ”ei niin tavanomaisia liikelahjamerkkejä” esillä. Tarjolla mm. Peak ja Guess ja paljon muuta. Mielenkiintoinen vierailu ja samalla sovimme hieman uusia tuotteita myös tänne tarjolle. Niitä kevään aikana.

Päivällä myös muut työasiat työllistivät ja nyt illalla sitten se perinteinen ratsutunti. Ilta oli poikkeuksellisesti vapaa ja sain kaikessa rauhassa valmistautua tunnille ja nauttia sitten reilun pari tuntia hevosten kanssa. Hieman tänään vaikeampaa, mutta sekin kuuluu tähän harrastukseen.

Tänään Julkisen sanan neuvosto eli JNS antoi päätöksiä koskien useampaakin eri tapahtumaa ja niihin liittyvää uutisoitina. Aika mielenkiintoista se, että päätökset lehtien kannalta kahta lukuunottamatta tänään ns. langettavia. Esin tuli tieto, että Helsingin Sanomat sai Julkisen sanan neuvostolta peräti neljä langettavaa päätöstä koskien lehden juttua liittyen eduskuntaan seksuaaliseen häirintään. Neuvoston mielestä lehti rikkoi hyvää journalistista tapaa, kun se tammikuun lopussa julkaisi kansanedustajien nimiä lähteiden jäädessä pimentoon. Viisi kansanedustajaahan kanteli jutusta Julkisen sanan neuvostolle ja Hesari sai langettavan päätöksen langettavan päätöksen Mika Lintilän, Tapani Mäkisen, Esa Lahtelan ja Tero Rönnin tekemistä kanteluista. Mutta sen sijaan keskustan Pekka Vilkunan kantelusta päätös oli lehdelle vapauttava. Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen totesi, että Vilkuna oli itse kyseisessä lehtijutussa itse ”tavallaan vahvistanut siinä esitetyt väitteet”.

Mutta loputulemma on siis se, että Helsingin Sanomat neljän kansanedustajan kohdalla rikkoi Julkisen sanan neuvoston mukaan hyvää journalistista tapaa. Aika kova päätös. Ja yleisen linjan mukaan Helsingin Sanomien tulee julkaista nyt tämä päätös myös lehdessään.

Aikalailla mielenkiintoinen tuo JNS:n päätös. Se löytyy tuosta Helsingin Sanomien sivulta: JNS:n päätös

Tässä vielä linkki Helsingin Sanomien sivuilla: Mikä JNS on?

Mutta vielä saamme tosin odottaa mihin ratkaisuu poliisi asiassa päätyy. Kaksi ”puskasta syytettyä ja leimattua” eli Lyly Rajala ja Lauri Oinonenhan tekivät samasta lehtijutusta tutkintapyynnön poliisille. Tätä ratkaisua saamme edelleen odottaa.

Tänään myös Julkisen sanan neuvosto antoi Iltalehdelle ja 7 päivää -lehdelle myös langettavat päätökset. Näiden lehtien päätöksien taustalla oli Jokelan koulutragedian ampujan perheen yksityisyyden loukkaus. Minusta hyvä, että tällaisia rajojakin hieman tarkistetaan, kun kyse tavallisesta perheestä, jolle jo itse tapaus aiheutti aivan liiankin paljon kärsimystä. Puhumattakaan kaikesta muusta tuskasta ja surusta kymmenissä perheissä. Esimerkiksi Iltalehti oli esittänyt tapahtuman aikaan kotisivuillaan videon surmaajan kotitalon tuntumasta surmia seuranneena päivänä. Vaikea ymmärtää millä tavalla tämä liittyi itse tapahtuman uutisointiin ja siksi minusta päätös oikea. Kyllä aivan tavallisen ihmisen yksityisyyden suojan tulee olla varsin korkea. Jokelan tapauksen uutisoinnista tehdystä kantelusta Sanomalehti Kaleva sai sen sijaan vapauttavan päätöksen.

Mutta jos näitä tämän päivän JNS:n päätöksiä noin yleisesti tarkastelee niin ehkä tässä on pienen mietinnän paikka – monella.

Mutta nyt vielä hetkeksi koneen ääreen. Pääsiäisenä hieman vaapaatakin, mutta mm. lauantaina olen mukana Lopella Lankalauantain Markkinoilla. Tavan mukaan.

Kommentit