Keskiviikko, 18.04.2007

Blogi, keskiviikkona 18.04.2007

Maamme sinivihreä hallitus tekee myös maailmanlaajuista historiaa. Uuden hallituksemme naisministerien 60 prosentin osuus on Parlamenttien liiton IPU:n tilaston mukaan maailmanennätys. Keskustan, kokoomuksen, RKP:n ja Vihreiden varaan rakentuva hallituksemme on siis maailman naisvaltaisin ja samalla maamme ensimmäinen naisenemmistöinen hallitus. Eilenhän varmistui, että hallitukseen tulee 12 naisministeriä ja kahdeksan miesministeriä.

Itseasiassa aika hieno juttu. Sata vuotta sitten Suomi teki historiaa ja naiset saivat ensimmisinä maailmassa täydet äänioikeudet ja vaalioikeudet ja nyt 100-vuotisjuhlavuonna tehdään toinen ennätys. Tasa-arvo on ottanut askelia siis eteenpäin, mutta ei kuitenkaan todellaakaan vielä toteudu mm. palkka-asioissa ja eikä usein aina muutenkaan.

Toivotaan, että nämä esimerkit auttavat myös tilannetta muuten. Tärkeintä olisi aito tasa-arvo missä samasta työstä maksetaan sama palkka, tehtäviin valitaan aina osaavin henkilö jne.

Tänään aamupäivä kotona kirjoitustöitä. Pyyntöjä on monesta suunnasta ja niitä tarpeen nyt purkaa. Sitten puoliltapäivin vanhalle koululleni kahville ja kello 15.00 eduskunnassa täysistunto.

….

Tänään päivä hyvin pitkään valmistelevien asioiden parissa. Aamupäivä ensin Lopella ja puoliltapäivin omalle koululleme. Olin päättänyt tänään yllättää koulunväen kakuin ja herkuin. Hieman läksiäistunnelmaa. Itsehän päätin irtisanoutua nyt eduskuntaan valintani jälkeen. Ajattelin niin, että kun neljä vuotta joka tapauksessa pois olen niin on kouluamme, lapsiamme, nuoriamme ja työkavereita kohtaan reilumpaa kun irtisanoudun. Näin virkaani saadaan parhaiten pätevä ja pysyvä opettaja. Se on minusta kaikkein paras ratkaisu. Kaikin puolin. No herkut kelpasivat ja oli muva nähdä rakkaita työkavereita. Vein koulullemme läksiäislahjaa kolme omenapuuta. Tai siis toiveen että saisin toimittaa nyt kun istutuskausi alkaa. Oman omenapuun aina kunkin vuoden ykköskakkosten hoidettavaksi, oman kolmenelosille ja oman viiskutosille. Mielihyvin ottivat vastaan ja sovimme, että sopivassa raossa istutuspuuhat hoidamme.

Koululta sitten ajoi Helsinkiin. Olin sopinut ensimmäisen eduskuntavierailun. Hyvä ystäväni Sanna Liljamo tuli tutustumaan taloon ja lounaalle ja tämän jälkeen jatkoin työpäivää työhuoneessa ja kello 15 sitten täysistunnossa.

No ei Satu Taiveaho ainoa näytä olevan joka ennätysvauhtia on oppositioräksytyksen oppinut. Vaikka tämän päivän aiheet täysistunnossa käsittelivät aivan muuta kuin uutta hallitusohjelmaa niin kyllä ansiokkaasti demarit yrittivät levittää täysin perätöntä tietoa puolueemme vaalilupauksista ja puhuivat aivan muusta kuin käsittelyssä olevista asioista. Uudelle hallitusohjelmakäsittelylle on varattu ensi viikolla useampi päivä eduskunnassa. Niin näistä tehokkaista väärän tiedon levityksistä, joiden ainoa tavoite on saada tilanne näyttämään siltä, että kokoomus olisi pettänyt lupauksensa. Loistava hallitusohjelma kun ei anna siihen tilaa, niin on mielenkiintoista miten iltapäivälehden kysymys ”Pitäisikö hoitajien palkkoja nostaa 500 eurolla” on nyt kääntymässä taitavasti tai tökerösti demarien puheissa niin, että ”pitäisi” on synonyymi sanalle ”lupaamme”. Jos oikein muistan niin taisi oikeastaan kaikki merkittävät puolueet pitää tavoitetta hyvänä ja tarvittavana, mutta ei kukaan sitä minusta luvannut äkkiratkaisuna. Kokoomus vie tilannetta siihen suuntaan. Tasa-arvo tupon me lupasimme, mutta summista siinä ei ole puhuttu. Olisi mukava, kun pysyttäisiin faktoissa ja tosiasioissa.

No pääasia on se, että me tiedämme että asia menee eteenpäin. Hallitusohjelmassa on sellainen kirjaus mikä vie tasa-arvo tupoa eteenpäin ja fiksut ihmiset sen ymmärtävät. Se on kirjaus mikä jättää piikin varsin avoimeksi, mutta vaatii palkkaratkaisultakin paljon.

Kohtahan kuuluu näin: ” Hallitus tukee osaltaan työmarkkinajärjestöjen keskinäisiä toimia sukupuolten tasa-arvon ja samapalkkaisuuden edistämiseksi. Hallitus on valmis tukemaan korotetulla valtionosuudella sellaista kuntasektorille syntyvää palkkaratkaisua, joka edistää naisvaltaisten alojen palkkojen kilpailukykyä. Korotetun valtionosuuden suuruus riippuu siitä kuinka selkeästi kuntasektorilla tehtävää palkkaratkaisua onnistutaan kohdentamaan koulutetuille, naisvaltaisille aloille, joiden palkkaus ei vastaa työn vaativuutta.”

Tämä ajatus ei tahdosta riippuen – toivottavasti vain siitä syystä – aukea demareille. Erikoista toimintaa suuressa salissa. No Ben ja Kimmo muun muassa toivat tosiasiat hyvin esille.

Niin tuosta oppositioroolin oppimisesta on mukava huomata, kuin vielä muutama kuukausi sitten demarit ja myös demarien nuoret kansanedustajat pitivät ääntä opintotuen korottamisesta, muutama päivä myöhemmin samat nuoret äänestivät korotusta vastaan, nyt sitten vaalien jälkeen taas sama meuhkaaminen jatkuu. No kokoomus tuli keskustan, RKP:n ja vihreiden kanssa hallitukseen ja asia laitetaan kuntoon. Annetaan siis tekojen ratkaista. SDP:llä olisi ollut neljä vuotta hyvää aikaa laittaa kuntoon sairaanhoitajien asioita, hoiva-alan asioita yleensä, opintotukiasioita, mutta ei… Mutta katsotaan me nyt eteenpäin.

Täysistunnon jälkeen vielä muutama palaveri huomisista ryhmäkokousasioista. Huomenna valitsemme eduskuntaryhmällemme puheenjohtajat ja tämä vaatii nyt vielä hieman taustatyötä. Muutama hyvä ehdokas käytettävissä ja myös varapuheenjohtajiksi osaavia henkilöitä tulossa. Huomenna niistä lisää. Omat mielipiteeni valinnoista selvät.

Sen verran on pakko vielä kirjoittaa. Aiemmin kirjoitin täällä tämän kuun alussa Katso lehden soitosta, missä väitettiin minun tv-lupamaksuni olevan hoitamatta. Toimitin tällöin lehdelle puhelimella ja sähköpostilla tiedon miksi heidän tietonsa oli näin. Kyse oli siitä, että lehti oli kysynyt tietyn päivän tämän hetkistä tietoa ja yhdestä määrätystä osoitteesta. Tv-maksuhallinto kysymyksen mukaan vastasi, että ”Tässä osoitteessa ei ole Timo Heinosella tv-lupaa”. Ei olekaan, sillä kyseisessä asunnossa en enää asu. Toimitin tiedon lehdelle, että kysytyssä asunnossa lupa oli nimelläni 3.11.1998 lähtien aina 24.7.2006 asti. Tällöin muutimme avovaimoni kanssa uuteen osoitteeseen ja siellä tv-lupa on ollut tästä päivästä (24.7.2007) lähtien ja oli voimassa 3.4.2007 kun sitä kysyin ja on voimassa edelleen. Niin ja nyt uusi lasku eräpäivällä 3.5.2007 odottaa maksua ja se on lupamaksu ajalle 3.5-2.8.2007.

Tästä tiedosta huolimatta toimittaja kirjoittaa Katson numerossa 18.-24.4.2007, että ”Seuraavien kansanedustajien mukaan heidän puolisonsa on hoitanut tv-maksun”. Minut on kirjattu tähän listaan. En yksinkertaisesti ymmärrä mistä toimittaja on tämän lauseen keksinyt. Avovaimoni ei ole koskaan tv-maksua maksanut vaan se on aina meillä ollut minun nimelläni. En ymmärrä miksi toimittaja ei totuutta voinut lehdessään kertoa. No laitoin asiasta tänään viestiä lehden vastaavalle päätoimittajalle ja olin myös yhteydessä toimittajaan. Toivoisin, että uutisoinnissa pysyttäisiin tosiasioissa.

Tässä vielä uudestaan tuo minun tv-lupahistoriani. Sama löytyy blogistani 3.4.2007 ja saman tiedon tällöin myös Katso lehden toimittajalle toimitin. ”Timo Heinosen tv-maksutilanne: Tv-lupa hankittu 3.11.1998 hankittu, siirretty uuteen osoitteeseen 24.7.2006. Tv-lupa voimassa ja maksettu 3.4.2007 ja lupa jatkuu. TIETO: TV-Maksuhallinto 3.4.2007 puhelimitse.”
Nyt tämä asia on minun kohdaltani loppuun käsitelty ja toivon, että saamme keskittyä olennaisiin työtehtäviin.

Kommentit