Uuden hallituksen hallitusohjelma on kerännyt oikeastaan yksinomaan kehuja ja kiitosta. Vain demarien leiristä ja SAK:n riveistä on aseman pakosta hieman yritetty etsiä moitteen paikkaa, mutta aikalailla laihoin tuloksin. Lueskelin tuossa juuri aamun Hämeen Sanomaa ja vaikka Tarja Filatov kuinka yritti ”etsiä aihetta uutiseen hallitusohjelman moittimisesta”, niin aika köyköiseksi uutinen jäi.
Toisaalta SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainenkin tyytyi oikeastaan vain kehumaan hallitusohjelmaa todeten mm. että hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste vaalikauden aikana 72 prosenttiin ja synnyttää 80 000-100 000 uutta työpaikkaa on asetettu oikein. Ihalainen oli tyytyväinn myös uuden hallituksen tavoitteeseen siitä, että pitkällä aikavälillä työllisyysaste on saatava nousemaan 75 prosenttiin. Lisäksi Ihalainen kiitteli sitäkin tuoreeltaan, että hallitusohjelmassa otetaan myönteinen kanta tulopoliittisen ratkaisun aikaansaamiseen työmarkkinajärjestöjen kanssa.
Muutenkin työmarkkinajärjestöt kiittelivät hallitusohjelmaa maanantain aikana. STTK: Tasapainoinen kokonaisuus, Energiateollisuus: Haastava mutta realistinen, MTK: Hallitusohjelma on hyvä pohja yhteistyölle jne…
Suomen Kaupan Liitto otti tyytyväisyydellä vastaan arvonlisäveron alennuksen, vakuutti että kauppa tulee omalta osaltaan siirtämään koko veronalennuksen hintoihin.
Myös Suomen ylioppilaskuntien liiton mukaan hallituspuolueet muistivat hyvin opiskelijoilleen antamat lupaukset. SYL oli maanantaina erityisen tyytyväinen opintotukilupausten kirjaamisesta hallitusohjelmaan. Liiton mukaan vaalilupausten lunastaminen lisää nuorten luottamusta politiikkaa ja sen tekijöitä kohtaan.
Itse eilen tuoreeltaan kahdelle lehden kirjoitin hallitusohjelman koulutusosiosta. Opettajana ja kasvattajana olin siihen itsekin enemmän kuin tyytyväinen ja kiitoksen sanat haluan tässä blogissanikin välittää keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n neuvottelijoille tämänkin osan kohdalta.
Eli palaute on ollut valtaisan hyvää ja usko vaalikampailuun ja lupauksiin on palautunut sinivihreän hallituksen toimesta. Toivotaan hallitukselle hyvää starttiakin.
Tänään minulla valiokuntia ja työtä eduskunnassa, täysistunto ja sitten Ylen Politiikan Puhemylly ja illalla vielä Hämeen kokoomuksen kevätkokous Hattulan Parolassa. Nyt töihin.
Niin sen verran vielä, että tänäänhän Keskusta päättää kahdeksan ministerisalkkuaan. Ministeriryhmään on luvattu ottaa yhtä paljon naisia ja miehiä. Huhut eilen veivät Paavo Väyrystäkin nyt kuitenkin hallituksen pöytää maatalousministeriksi. Saapa nähdä.
….
Mielenkiintoinen päivä takana. Eduskunnassa liikkui koko päivän toinen toistaan erikoisempia huhuja keskustan ministerivalinnoista ja jo kun aamulla taloon menin niin koko päivän niitä ehdin kuunnellakin käytävillä, kahvilassa, ruokalassa ja jopa työhuoneessakin. Aamupäivän tein tiukasti töitä omassa huoneessa. Lehtikirjoituksia, muutama puhe, taustatyötä muutamaan tulevaan asiaan ja luonnollisesti hallitusohjelman läpikäynti sektoreittain. Tyytyväinen täytyy siihen olla. Teinkin hallitusohjelman pohjalta erityisesti opettajana ja kasvattajana kolumnin muutamalla lehdelle koulutus ja sivistysnäkökulmasta. Toisaalta oli vaikea kirjoittaa vain yhtä hyvää asiaa ohjelmasta nostaen, mutta nyt toiveesta niin tein. Toisaalta siitä oli helppo kirjoittaa – uusi hallitusohjelma tuo valtavasti hyviä asioita kouluihin, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen yleensä. Tuo tekstini löytyy nyt myös tuolta Kynästä -osiosta.
Iltapäivällä oli kaksi lyhyttä täysistuntoa tärkeimpänä asiana uuden pääministerin valinta. Matti Vanhanen sai vahvan tuen hallituksen johtoon ja iltapäivästä saimme sitten mielenkiinnolla seurata miten Vanhasen esitykset ministereiksi omassa ryhmässä kestävät. No eipä kestäneet. En oikein tiedä mistä se sitten kertoo.
Iltapäivällä osallistuin täysistunnon jälkeen Ylen Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyyn. Oli mukava mennä Koskisen Jaria tuuraamaan radiotenttiin, kun kädessä oli loistava hallitusohjelma. Hieman hymyilytti kuinka nopeasti demarien Satu Taiveaho on oppinut opposition räksyttäjän roolin. Sellaista se on. Jokainen tyylillään. Toisaalta arvostin kyllä erittäin korkealle kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen asenteen ja esiintymisen uutta hallitusohjelmaa kohtaan. Kokeneena ja osaava poliitikkona hän osasi puntaroida ohjelmaa sen heikkouksia ja vahvuuksia, mutta myös antaa aiheista kehujakin ja itse tiesinkin, että ohjelmassa on valtavan paljon sellaista mistä Päivikin ääntä pitänyt. Itse asiassa olikin mielenkiintoista vaihtaa Päivin kanssa muutama sana ohjelmasta myös tentin jälkeenkin.
Tentin aikana saimme tietoa miten keskustan valinnat menivät. Paavo Väyrynen voitti äänestyksessä Antti Kaikkosen ja nousi jälleen ministeriksi. Selvä. Mutta tämä ei jäänyt ainoaksi äänestykseksi. Myös maatalousministeristä kepulaiset äänestivät. Valinta osui Sirkka-Liisa Anttilaan. Saimme kuitenkin siis Hämeeseen ministerin. Nyt tosin vain keskustasta.
Mielenkiintoista on myös se, että keskusta valitsi ministereikseen viisi naista ja kolme miestä. Kun vihreät valitsivat hallitukseen kahdelle paikalleen kaksi naista niin kokoomuksen ja RKP:n sukupuoltentasajaosta huolimatta uuden hallituksen tasapaino on kaksitoista naisministeriä ja kahdeksan miesministeriä. Minulle se sopii niin. Itse kannatan sitä, että valitaan aina osaavin ja pätevin tehtävään. Se on täydellistä tasa-arvoa. Tosin eduskunnan kahvilassa jo osa murise, että mikä mekkala olisikaan syntynyt jo jako olisi ollut toisinpäin. No mutta jos me joskus oppisimme.
Radiotentistä ajoin vielä Hattulan Parolaan Hämeen Kokoomuksen piirin kevätkokoukseen. Rutiini kevätkokousasiat, mutta tilaisuuden paras anti oli kansanedustajamme ja puolueemme varapuheenjohtajan Jari Koskisen loistava puheenvuoro. Jari kävi läpi mielenkiintoisesti hallitusneuvottelujen kulun, peilaili hieman vaalityötä ja vaalitulosta ja kannusti myös jo kunnallisvaalityöhön. Omaa ministerisivuutusta hän ei tyylilleen uskollisena kommentoinut. Järkevä linja sekin, vaikka salissa selkeästi pettymystä oli hämäläisittäin muuten kokoomusriemun seassa havaittavissa.
Nyt kello 22.15 ja juuri kotiin. Huomenna päivä hieman rennompi ja täysistunto vasta iltapäivällä. Päivällä ensin kotona töitä ja ajattelin nyt käydä entisellä koulullani kahviherkkujen kanssa. Läksiäiskahvit – vaikkapa niin.