Keskiviikko, 17.11.10

Blogi, keskiviikkona 17.11.2010

Eilen saimme jälleen vahvistustamme vaatimuksillemme haja-asutusalueen jätevesiasetuksen korjaamiseksi. TM-Rakennusmaailma julkaisi seuraavan vaiheen tulokset puhdistamoiden testistään ja yhtä surkeitä olivat tulokset.

Toivotaan, että keskustalainen ympäristöministeri Paula Lehtomäkikin tutustuisi nyt edes tähän tutkimukseen ja päättäisi lopultakin lopettaa tähän sekoilun ja hölmöilyn. Usko tosin uskoon tulemiseen alkaa pikkuhiljaa horjua. Näyttää siltä, että tämäkään asia ei korjaannu ennen ministerin vaihtumista.

TM-Rakennusmaailma testaa siis pidemmässä testauksessa yhteensä kahdeksaa pienpuhdistamoa. Tuoreimmat tulokset kertovat, että yksikään laitteista ei talven pakkasissa toiminut riittävän hyvin täyttääkseen jätevesiasetuksen vaatimukset. Siis ei yksikään täyttänyt asetuksen vaatimuksia.

Mitä tämä tarkoittaa siis arjessa?

Sitä, että tällaisen laitteen itselleen ottanut ja talonsa ja mökkinsä pihaan asennuttanut ei ole tehnyt riittäviä toimenpiteitä jätevesiasetuksen täyttämiseksi. Lehtomäen varjeleman jätevesiasetus lähtee tiukasti ja yksiselitteisesti siitä, että ravinnerajat puhdistuksessa tulee täyttää joka päivä ja siis jatkuvasti eikä poikkeuksia suvaita. Summa summarum – näillä taloilla ja mökeillä on siis edessä uusi remontti ennen siirtymäajan umpeutumista. Kalliit laitteet eivät siis täytä lain ja asetuksen vaatimuksia ja niin kuin jo kauan sitten ministeri Lehtomäelle eduskunnassa totesin niin ihmiset rahat ovat menneet viemäristä alas. Tämä välitulos siis vahvistaa tämän toteamukseni. Valitettavasti.

Tutkimuksen mukaan laitteet eivät pääse vaadittuihin tuloksiin ja mm. talviaikana laitteet eivät onnistuneet jätevesien typenpoistossa periaatteessa lainkaan.

Puhdistamovertailun MTT:n kanssa yhdessä toteuttanut TM-Rakennusmaailma joutuikin toteamaan tylysti, että ”yksikään puhdistamo ei ole tarjonnut katkeamatonta sarjaa tuloksia, jotka täyttäisivät jätevesiasetuksen ravinnerajat.”

Paljon puhuva on arvoisa ympäristöministeri Paula Lehtomäki lehden nettisivujen toteamus: ”Olisi varsin uskaliasta suositella yhtäkään vertailun puhdistamoista kenellekään, joka hankkii laitteen täyttääkseen jätevesiasetuksen vaatimukset”.

Testissä olleet laitteet ovat siis:

• Ecolator 5
• Jita Kemik
• Goodwell AG 1
• Green Rock Iisi
• KWH WehoPuts 5
• Labko Biokem 6
• Uponor Clean 1
• WatMan Bio 1

Pahaa pelkään, että me emme ympäristövaliokunnassa pysty surkeaa esitystä korjaamaan ja siksi vetoakin vielä kerran, että ministeri Lehtomäki kuuntelisi nyt suomalaisten hätää ja uskoisi tutkijoiden faktoja ja ryhtyisi itse toimeen.

Pienpuhdistamoja tutkitaan ja testataan ensi kesään saakka Loviisassa. Siihen on pitkä aika ja sitä ennen petetyksi ehtii tulla moni talonrakentaja. Nimittäin uuden talon rakentajaa ei siirtymäajat yms. helpota. Heidän tulee ratkaista jätevesiasiat rakennusluvan yhteydessä ja tämä testi osoittaa, että petetyksi tulee tässäkin kuussa jälleen moni ja pohjavesiämme sotkee moni taloa joiden vesiä nämä nyt innolla myytävät ja pakolla ostettavat laitteet eivät puhdista. Tulee sellainen olo, että tässä laillistetaan täysimääräinen huijaus ministerin toimesta?

Testi siis tukee erittäin vahvasti yhdessä Petteri Orpon ja Sampsa Katajan kanssa tekemääni lakialoitetta laitteiden testaamisen pakollisuudesta ja laitevalmistajien ja myyjien vastuusta. Toivotaan, että ministeri Lehtomäki tutustuu myös siihen.

Jatkamme siis työtä, että järki vielä voittaisi. Mutta niin kuin totesin usko tässä alkaa Lehtomäkeen jo pikkuhiljaa horjua joka puolella.

….

Kello nyt 7.09 ja aika suunnata autonnokka kohti Helsinkiä. Palaan päivän aiheisiin myöhemmin.

….

Pieni hetki taukoa. Juuri sain tiedon, että esitykseni Iitin Moottoriradan valtionavusta on saanut ministeriltä siunauksen ja raha saadaan nyt varattua hankkeen liikkeelle saamiseksi. Monen vuoden vääntö ja projekti näin tuon rahan osalta onnellisesti ruutulipulle ja hanke mahdollisesti jo ensi vuonna liikkeelle. Tähän uskoin vaikka kukaan ei valtionapuesitystäni Valtion Liikuntaneuvostossa kannattanutkaan. Sen jälkeen kävimme neuvotteluja ja lopputulos toivottu ja odotettu. Iso kiitos tässä urakassa kuuluu hankkeelle vahvasti sitoutuneelle ministerillemme Jyri Häkämiehelle ja alueen kansanedustajalle Jari Larikalle. Lopputulos on toivottu ja motorsportväki varmasti kiittää.

Viime päivinä olemme seuranneet huolestuina mm. Irlannin talouskehitystä. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on määrätietoisesti ajanut tiukkaa linjaa Irlannin mahdollisen EU-tuen suhteen ja vaatinut mahdollisille EU-lainoille takauksia Irlannin valtiolta. Tämä on minusta ainoa ja oikea tie jos lainoitukseen EU:ssa joudutaan ja ryhdytään. Rahaa ei minusta pidä missään tapauksessa lainata ilman vakuuksia ja nyt kun valmistelulle on ollut aikaa niin tämä pitää olla linja myös jatkossa jos vastaavia tapauksia ilmenee. Ilmaista rahaa ei ole eikä vakuutonta.

Katainen on neuvotellut tilanteesta tällä viikolla ja on hämmentävää, että mikään muu maa ei Euroopassa näytä vaativan lainoitukselle takauksia. Katainen kuitenkin ilmoitti, että vastustuksesta huolimatta hän jatkaa vakuuksien vaatimista ja minusta tämä on hyvä perusta edetä. Jos vakuuksia ei haluta ja Irlanti ei mahdollisen lainan edessä niihin suostu niin minusta silloin maamme jääköön lainaajien ulkopuolelle. Katainen totesikin, että meidän on arvioitava Irlannin mahdollista tukemista omista lähtökohdista. Jos muut maat haluavat edetä toisella tavalla niin se heille suotakoon, mutta minusta meillä ei ole varaa eikä valtakirjaakaan toimia toisin kun asian hoitamiseen on nyt hyvin aikaa. Seurataan tilannetta ja toivotaan parasta Irlanninkin suhteen.

Nyt välikysymyskeskusteluun. Mielenkiintoinen aihe, kun vasemmisto nostaa esille työttömyyden jonka torjumiseen ja alentamiseen on tehnyt valtavat toimenpiteet. Maamme talous on kasvanut onnistuneen elvytyksen ansiosta jo reilun 4 ja 5 prosentin tahtia kuukausitasolla ja työttömyys on supistunut jo kesän 2006 lukuihin. Juuri lisäsimme myös merkittävästi lisää rahaa nuorisotyöttömyyden hoitamiseen ja toimenpiteitä myös pitkäaikaistyöttömyyteen. No jotain täytyy oppositionkin yrittää, mutta uskoisin, että sama linja jatkuu kun koko ajan. Arvostellaan retoriikalla hallituksen työtä ja samaan aikaan podetaan huonoa omatuntoa kun itse ei asioita tehty. Vaihtoehtoja ei vasemmisto-oppositio ole vielä esittänyt.

Kello 23.43 ja juuri eduskunnasta takaisin kämpille. Illansuussa piipahdin nopeasti Lopella ja sitten takaisin keskustelemaan vielä työllisyydestä ja aivan lopuksi lähisuhdeväkivallasta. Palaan aiheeseen huomenna. Nyt aivan hirmuinen pääsärky ja pakko luovuttaa.

 

Kommentit