Keskiviikko, 17.03.2010

Blogi, keskiviikkona 17.03.2010

Poliitikan Hall of Fame?

Jäin tässä yksi päivä miettimään ketkä olisivat kymmenen merkittävintä politiikkoa maailman historiassa ja kymmenen merkittävintä maamme historiassa. Jos siis perustaisi Politiikan Hall of Famen Tähtien tai Kunniagallerian. Sellaisiahan on urheilussa jääkiekkoilijoille omansa, yleisesti urheilijoille omansa, moottoriurheilijoille nyt myös omansa ja Rock and Rollille omansa. Mutta jos siis joku perustaisi Poliitikkojen Hall of Famenin niin ketäs sinne kutsuttaisiin?

Mietipä hetki?

Heitin saman kysymyksen myös Facebookissa kavereideni pohdittavaksi. Hetkessä keskusteluketju sai joukon ehdokkaita ja hyviä perusteluja. Ensimmäinen totesi, että ”maailman politiikasta mä en mitään tiiä, mut eiköhän täällä kotimaassa alotettais Paasikivestä ja Kekkosesta”. Sai tukea monilta. Sitten Risto Ryti. Sitten aukesi jo peli maailmaltakin. Ensimmäinen ehdotus oli John F Kennedy ja perusteluna hänen aikanaan aivan uusi katsanto. Sitten puoltoaani Svinhufvudille. Ja seuraavalta Stålberg, Ryti ja Mannerheim ja toteamus perään ”sitten voitais pitää kannet kiinni”

Seuraavaksi pohditutti jo se miten homma organisoidaan ja pelisäännöt. ”Molemmille listoille voisi määritellä jonkinlaisen aloituskaton. Eli esim. 10 nimeä molemmille. Samalla tulisi miettiä millaisella aikajaksolla valintaa tehdään. Lasketaanko EAA-henkilöt mukaan, vai vasta sellaiset joiden elämäntyöstä pystytään luotettavasti keskustelemaan ja arvioimaan? Pitäisin sopivana aloitusajankohtana vuotta 1900”, totesi yksi FB-kavereistani ja heitti listaan tai itseasiassa sekä Suomen että Maailman Poliitikkojen Hall of Fameen presidentti Martti Ahtisaaren. ”Syitä tuskin tarvitsee sen ihmeemmin kerrata”.

Sitten tukea Paasikivelle jälleen ja sekä Ståhlbergille, Svinhufvudille, Rytille ja Kekkoselle ”tunnetuista syistä”.

Sitten listalle nostettiin Rytin seuraksi Tanner ”demareiden ehdottomasti merkittävimpänä poliitikkona itsenäisyyden säilyttämisessä”. Ja perään seuraava tuli jo 90-luvulle ja nosti listalle vaikeiden aikojen valtiovarainministerin Iiro Viinasen ja seuraava palasi taaksepäin vuosissa ja tarjosi Hertta Kuusista.

Maailman Poliitikkojen HOF oli pitkään aika hiljainen, mutta sitten lista alkoi kasvaa ”Nelson Mandela ja Dalai Lama, sitten JFK ja pisteenä iin päällä oma ulkolainen pohjolan suosikkini Anders Fogh Rasmussen ja prinssi Albert jos rojaaliset lasketaan”. Tarjosi yksi.

Länismaisten demokratioiden pitkäaikaisn poliitikko, pääministeri ruotsalainen Tage Erlander nousi myös listalle ja sai seurakseen yhden pääministeriseuraajistaan eli Olof Palmen. Sitten chileläinen Salvador Aliende, Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatsov ja Etelä-Afrikan Nelson Mandela. Kaikki varmasti paikkansa ansainneita ja osoittivat samalla HOF:n haasteellisuuden ja sen, että kymmenen hengen galleria on ainakin maailmalle liian pieni.

Niin ja sai pisteen keskustelun jatkuessa myös Väyrysen Patekin. Minkä kokoiseen suomalaiseen Poliitikkojen Kunniagalleriaan hän sitten mahtuisi? Kymmenen kärkeen vai ei?

Kova porukka. Vai pitäisikö todeta: Aika velikultia.

Mutta voisiko vaikkapa Suomen Kuvalehti tai Uusi Suomi ottaa tästä kopin ja ryhtyä isännöimään Politiikan Hall of Famea? Ja kaippa me Suomessa voimme hoitaa tuon Maailmankin HOF:n hallinnon.

Ketä Sinun listallesi Poliitikkojen Hall of Fameen kuuluisi?

…..

Tänään jälleen jatkuvat satamalakon sovittelut. Mukaan on kutsuttu nyt myös keskusjärjestöt ja edelleen suurimpana kivenä kengässä vaadittu ns. muutosturva. Tämä asia on nyt kuitenkin tänään sivussa ja tarkoitus löytää ratkaisu muihin kiistakysymyksiin esimerkiksi työaikojen joustoihin ja töiden ulkoistamiseen. Pariviikkoiseksi jo kohta venynyt lakko on aiheuttanut monille ihmisille jo kovia murheita ja tuhansien täysin ulkopuolisten ja syyttömien perheiden palkanmaksu on myös loppunut paperitehtaiden toimintojen loputtua. Paperitehtaat siis joutuivat laittamaan koneet kiinni kun satamat eivät vedä ja paperille ei ole varastointitiloja. Surkea tilanne siis täysin syyttömille perheille ja työntekijöille joiden eduista tai edes palkankorotuksista ei tässä kiistassa edes neuvotella. Kärsijöitä siis on paljon ja voi olla, että voittajia ei lopulta yhtään. YLE Uutiset kertoi, että lakko voi aiheuttaa jopa pysyvää haittaa maamme teollisuudelle.

Nyt jo osa etsii korvaavia reittejä tavaroille. Tavaraa tuodaan pian maantiekuljetuksina Suomeen ja erilaisia ratkaisuja on kehitteillä. Tähän on pakko mennä sillä lakon venyessä tavarat alkavat loppua kaupan hyllyiltä.

Seurataan tilannetta ja katsotaan miten asia etenee. Toivotaan, että riitakumppanit joustavat tänään puolin ja toisin ja sopu työnantajien ja työntekijöiden kesken löytyisi.

……

Kohta Helsinkiä kohden. Uusi päivä siellä ja kiitettävästi töitä. Katsotaan ja seuraillaan.

……

Kello 21.13 ja juuri vasta kirjastoltamme kotiin. Tai ehdinhän tuossa illansuussa toki aikaa täälläkin jo viettämään, mutta sitten sydänilta Fallesmannin salissa kunnan, kyläyhdistysten ja eri hankkeiden parissa. Toimeliaat Kylät -hankkeen puuhanainen ja tekijä Anneli Vähätalo oli rakentanut hienon illan jossa erittäin hyvää keskustelua, ideoita ja paljon infoa erilaisista kyläasioista ja mahdollisuuksista ja mm. Emo ry:n Esko Pietari kertoi hankerahoitusmahdollisuuksista tällä ohjelmakaudella. Ilta siis osa Toimeliaat kylät -hankkeen Kylät, yhdistykset ja kunta – yhteistyöiltoja, joista seuraava sitten huomenna Hausjärven Oitissa. Tavoitteena siis nimenomaan keskustella ja etsiä ratkaisumalleja yhteistyön ja tiedonkulun kehittämiseksi ja myös erilaisten toimivien juttujen lehittämiseksi. Tänäänkin esillä monta erinomaista kylätoimintamallia ympäri Hämeen Hämeen Kylät ry:n esittelemänä ja omiakin ajatuksia paljon ryhmätöiden kanssa. Nyt toivon, että jo vuosia sitten esittämäni Kunta-Kylä -kehityskeskustelutkin saataisiin käyntiin. Ainakin nyt ideani sai erinomaisen vastaanoton ja olen itse tässä enemmän kuin käytettävissä.

Mutta nyt siis jo iltamyöhä ja kello tikittää ja puuhaa täällä kotonakin. Yle asia ei tänään sitten edennyt mihinkään ja en jaksa uskoa, että ratkaisua löytyy huomennakaan eduskuntaryhmien kierrokselta. En usko, että SDP hyväksyy hallinnonuudistamista ja me emme tule hyväksymään mediamaksua ilman kompensaatiota mm. pienituloisille esimerkiksi opiskelijoille ja työttömille ja minusta pitää myös löytyä ratkaisumalli siihenkin miten yritykset tätä maksavat ja miten ne ihmiset jotka eivät tv:tä ja nettiä käytä. No ehkä radiota, mutta… Huomenna keskustelu jatkuu ja itse uskon, että ratkaisua ei löydy ja asia siirtyy perustellusti jatkovalmisteluun. Katsotaan.

……

Viikonloppuna nuo videot eivät vielä olleet kaikille toimineet, mutta nyt Youtuben työt kunnossa ja tässä uudestaan:

….

Kommentit