Keskiviikko, 17.01.2007

Blogi, keskiviikkona 17.01.2007

Tänään osallistun paikalliseen Lopen lukion Vaikuttamisiltapäivään. On hyvä, että lukioissa vaikuttamisesta ja osallisuudesta puhutaan ja tässä tilaisuudessa erityisesti hienoa se, että asiaa ovat hoitaneet lukiolaiset itse. Paikalle on kutsuttu muutama meistä loppilaisista luottamushenkilöistä ensin puhumaan ja alustamaan nuorten ja yleensä kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksista kotikunnassa ja sitten vielä iltapäivällä on paneelikeskustelu ryhmiemme edustajien välillä. Kyse ei siis ole vaalitilaisuudesta vaan tänään keskitytään paikallisen vaikuttamisen ja osallistumisen aiheisiin.

Helsingin Sanomissa keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat syyttävät Sdp:tä ylireagoinnista ja äänestäjien pelottelusta viikonloppuna alkaneessa hallituspohjakeskustelussa. Kovimpia syytöksiä oli SDP:n Backmanin vihjailut sopimuksista yms. ja meidän puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jyri Häkämies vaatiikin nyt aiheellisesti demareilta todisteita porvarihallituksesta sopimisesta.

On todella törkeää heittää ilmaan tuollaisia vihjailuja ilman tosipohjaa ja tällaisten backmanismien tarkoitus on vain pelotella äänestäjiä ja saada hämmennystä aikaan.

Häkämiehen kanssa samalla linjalla oli myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli, joka arvelee SDP:n olevan nyt ”herkkä” ja turvautuvan vanhaan taktiikkaan eli porvarihallituksella pelotteluun.

Asiaan otti samalla kantaa myös meidän puheenjohtajamme Jyrki Katainen joka nimitti falskiksi Backmanin väitteitä. Erityisen pahana Katainen piti Backmanin syytettä, jonka mukaan keskusta ja kokoomus ”halventavat kansanvaltaa” muka sopimalla jostain etukäteen ja Katainen pyysikin nyt aamun Helsingin Sanomissa Sdp:tä tarkistamaan kantojaan. Tämä ei enää kuulu edes kiihkeään vaalikeskusteluun.

Minusta pääministeri Matti Vanhasen avustajan Mikko Alkion blogissaan kirjoittaman teksti on varsin hyvä jälleen kerran ja hyvin tilannetta kuvaava. Alkio kirjoittaa sivuillaan www.olmi.fi mm. näin: ”En tiedä, mitä kansanvallan kannalta kielteistä on siinä, että eri puolueiden ihmiset käyvät ohjelmakeskustelua keskeisistä seuraavan vaalikauden ja Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeistä haasteista. Avoimesti ja läpinäkyvästi. Vaaleja ei voi käydä ilman, että puhutaan myös sisällöstä, todellisista uudistuksista. Parlamentarismi suorastaan vaatii tätä keskustelua. Demareiden herkkähipiäisyys siitä, että keskusteluja käydään heidän ohitseen tai ilman heidän lupaansa on outoa ja erikoista.” Näin siis kirjoittaa Vanhasen avustaja kotisivuillaan internetpäiväkirjassa asiasta.

Pääministeri Matti Vanhanen korosti samalla aamulla MTV3:sen uutisissa, että hallituspohja on ensisijaisesti kiinni vaalituloksesta ja ohjelmakysymyksistä ja, että hän on eri vaihtoehdoille.

Tämä Alkion ja Vanhasen kanssa samansuuntainen linja on varmasti oikea. Eli nyt on aika käydä avointa ja rehellistä keskustelua puolueiden tavoitteista ja ohjelmista. Lopullisen hallituspohjan määrää sitten puolueiden kannatus vaaleissa yhdessä ohjelmakysymysten eli tavoitteiden kanssa. Tällaista avointa keskustelua minäkin toivoisin nyt ilman, että syyllistytään äänestäjien pelotteluun. Enää oikeastaan puuttuu se, että SAK käynnistää pelottelu ja uhkailukampanjansa. Ehkä sekin tulee vielä.

….

Eilen vahvistui sitten Hyvinkää-Riihimäen talousalueen neljän kunnan kuntaliitosselvityksen selvitysmiehetkin. Talousalueen johtoryhmä päätti tiistaina, että selvitystä tekee kaksi kuntapuolen ammattilaista. Kaupunkitutkimuspäällikkö Kauko Aronen on Suomen Kuntaliitosta ja toinen selvitysmies professori Pentti Mecklin Tampereen yliopistosta. Asia vielä etenee meidän seuraavaan talousaluetoimikunnan kokoukseen, mikä pidetään 5. helmikuuta.

Eli nyt tuo selvitystyö pääsee todenteolla käyntiin. Eli nyt on hyvä muistaa, että vasta tehdään selvitystä mitä etuja ja mitä haittoja kuntien yhteenliittyminen toisi. Tarkastelussa on mm. mahdollisen kuntaliitoksen vaikutukset palvelujärjestelmiin ja asukkaille sekä kuntien toiminnalle ja elinkeinoelämälle aiheutuvat edut ja haitat. Lisäksi selvitystoimeksiannossa on tuotu esille alueen alueen kaksinapaisuus Hyvinkään ja Riihimäen myötä, mutta myös maaseutu-ulottuvuus eli kahden maaseutukunnan Hausjärven ja Lopen erityisasema alueella. Tätä haluan vielä korostaa tulevissa kokouksissa, sillä nimittäin pelkkä taloustarkastelu ei anna oikeutta maaseutumaisille alueille koko talousalueen vetovoimatekijöinä ja siksi on tärkeää miettiä nyt myös mikä olisi näiden kuntien rooli mahdollisessa suurkunnassa.

Kun selvitys tämän vuoden – toivottavasti ensimmäisen puolikkaan – aikana valmistuu niin sitten on aika jatkaa keskustelua vielä jokaisessa kunnassa ja pohtia selvityksen tuloksia. Sitten vasta on aika tehdä ratkaisuja tulevaisuudestamme eli miten haluamme jatkaa. Miten vastaamme väestön ikärakenteen hurjaan muutokseen. Miten kuntamme haluavat kehittyä, kasvaa jne… Eli annetaan tässäkin aiheessa nyt aikaa selvitysmiehille tehdä työtä vaikka selvitystyönkin aikana on tärkeää, että työhön osallistuu meidän luottamushenkilöiden lisäksi myös kuntalaiset, yhdistykset ja muut toimijatahot.

Nyt nopeasti Riihimäelle ja puolilta päivin Lopelle lukion vaikuttamisiltapäivään.

….

Kello 17.00 ja juuri kotiin. Aamupäivällä kävin hoitamassa ihan tuollaisia arjen asioita Riihimäellä. Iltapäivä alkoi sitten Lopen Lukion vaikuttamistilaisuudella. Ensin pidimme neljä lyhyttä alustusta paikallistason vaikuttamisesta ja tämän jälkeen ohjelmassa oli tunnin tietoisku ilmastonmuutoksesta ja kolmas tunti oli varattu vaalipaneelille.

Omassa vaikuttamis- ja osallisuusalustuksessa pyrin tuomaan esille niitä perusasioita mistä tässä on kyse ja myös korostamaan sitä, että meillä kaikilla on oikeus osallistua, vaikuttaa ja nuorilla myös nuorisolain myötä oikeus tulla kuulluiksi. Näitä pyyntöjä lukio- ja oppilaitospuheenvuoroista tulee aina silloin tällöin ja nyt kun Lopelle tein uuden materiaalin niin jälleen on kiva käydä näistäkin asioista puhumassa. Koen tämän siksikin mielekkääksi ja tärkeäksi, että saisimme nuoria mukaan päätöksentekoon ja osallistumaan.

Kaiken kaikkiaan oikein onnistunut ja hyvä iltapäivä ja toivotaan, että lukiolaisetkin saivat meistä jotain irti ja ehkä jonkun kiinnostus yhteisiä asioita kohtaan heräsi tänään.

Nyt hetki aikaa kotona ja illalla hermolepoa ratsutallilla.

….

Ratsastustunti jälleen takana. Kovaa työtä tuokin, mutta todella mukavaa ja rentouttavaa. Tänään jatkoimme viime viikkojen tuttuja juttuja, missä tuttuudesta huolimatta riittää haastetta vielä pitkäksi aikaa. Oikeastaan se onkin tämän harrastuksen yksi hienous.

Nyt mukana hetki hengähtää rauhassa. Huomenna mm. Hämeen Kokoomuksen piirihallituksen järjestäytymiskokous. Huomenna siis alkaa myös varapuheenjohtajuuteni Hämeen Kokoomuksessa ja huomenna olen varannut aikaa myös lukuisille vaalikoneille.

Kommentit