Keskiviikko, 16.02.2011

Blogi, keskiviikkona 16.02.2011

Kiitos valtavasti kaikille eilisistä syntymäpäiväonnitteluista. Kortteja, tekstiviestejä ja sähköposteja ja jo yksin 702 onnitteluviestiä Facebookissa. Sillä onnella pitäisi pärjätä taas yksi vuosi. Ja pärjätäänkin.

Hämäläisten kokoomustapahtumien sarja jatkuu muuten jo tulevana sunnuntaina kun järjestämme Riihimäen Lasimuseolla uudenlaisen Naisten Illan. Liitän tähän viereen ilmoituksen tai mainoksen tilaisuudesta. Mukaan voi ilmoittautua suoraan minulle timo.heinonen (a) eduskunta.fi tai soittamalla. Paikkoja on siis rajoitetusti kun konsertti on jo varsin hyvin myynyt. Olkaapa siis nopeita.

Maanantaina sitten Vaalistartin vuoro Lahdessa ja niin poispäin. Itse kuitenkin olen ottanut ehdottoman tiukan linjan siinä, että markkinoiden tai vaalitapahtumien takia en eduskunnasta ole pois. Itse kunnioitan sitä valtakirjaa mikä minulle on teiltä annettu neljäksi vuodeksi ja hoidan ensin työni talossa ja teen sitten kampanjaani iltaisin ja viikonloppuisin ja kokopäiväisesti vasta sitten kun eduskunnassa työt loppuvat. Se on toki myönnettävä, että nyt jo kokouksiin vaikea syystä tai toisesta saada päätösvaltaa. Väki jossain muualla kiireissään. En kuitenkaan halua uskoa, että vaalikentillä sentään. Mutta minä ainakin teen työni ensin ja katsotaan kampanjaa sitten. 

Tänäänkin aamusta ympäristövaliokunnan kokous mihin odotamme jo 9.30 päätösvaltaa. Oma arvaukseni on että ei tänäänkään ihan helpolla sitä aikaan saada. Toivotaan, että edes saadaan. Mutta siitä työpäivä alkaa.

….

Viime viikolla MTV3:sen 45 minuuttia nosti lopultakin esille VR:n omistaman Transpointin palkat. Ohjelma kertoi, että yhtiön kuljettajien jopa useiden päivien mittaisten työmatkojen palkka on ollut vain 150–300 euroa ja tätä kautta tuntipalkaksi on tullut vain noin kolme euroa. Transpoint International kiemurteli ohjelmassa oikein kunnolla ja yritti perustella polkuhintapalkkojaan sillä, että heillä kuljettajille maksetaan suomalaisen työehtosopimuksen mukaista palkkaa Suomessa, mutta sitten Venäjällä kuljettajat saavat urakkapalkkaa. Olipa ehkäpä yksi härskiyden ja kiemurtelun huippuja. Harmitti kun toimittaja ei ohjelmassa sitten kertonut tai selvittänyt sitä millainen palkkaus on ollut kun kuljettaja on ajanut rekan Ruotsiin. Silloin kai tuolla logiikalla on työehtosopimus ollut Ruotsin mukainen? Tai sitä kun rekka on lähtenyt Baltianmaiden kautta kohti Eurooppaa. En edes uskalla miten vaikea laskutoimitus palkkojen suhteen on ollut kun viittä kuutta eri maan työehtosopimusta on muka sitten tuon logiikan mukaan noudatettu? 

No sitten lopulta 45 Minuuttia -ohjelman lopussa yhtiö myönsi härskiytensä ja virheensä ja lupasi sen korjata. Kuulin toki jo eilen huhun, että hieman erikoisella tavalla. Toivottavasti joku selvittää sitäkin. Sillä erikoiseksi tämän pelaamisen työehtosopimuksilla ja työntekijöiden eduilla tekee se, että Transpoint International kuuluu VR-konserniin, jonka hallituksessa vaikuttaa myös muuan Lauri Ihalainen. Näinkö sitä työntekijöiden etua valvotaan?

Oma casensä on sitten tämän epärehellisen ja epäterveen kilpailun aiheuttama haitta muille alan toimijoille ja rehellisille yrittäjille. Nyt jo kuulin, että selvityspyyntöjä Kilpailuvirastolle on tulossa. Ja toivotaan, että samalla tongitaan myös muu yhtiöiden muu kilpailuasetelma.

Netissä on mielenkiintoinen uusi sivu otsikolla Kyseenalaista.fi. Sivulla on käsitelty mediassa levitettyjä erilaisia väitteitä ja puolihuolimattomia uutisia. Eli kurkistettu hieman niiden sisälle syvemmällekin. Kannattaa katsoa.

 

Tunnelmia vielä hieman viime sunnuntain eduskuntavaalien Riihimäen Vaalistartista:

 

 

 

 

Kello 19.52 ja nyt iltaa sentään kotona. Pitkä päivä eduskunnassa ja tänään ympäristövaliokunnassa mm. kahta uutta kansallispuistohanketta eteenpäin. Sipoonkorpi on minusta erinomainen juttu pääkaupunkiseudulle kunhan nyt saadaan toimimaan sitten tulevaisuudessakin mm. hirvieläinkantojen kohtuullisena pitäminen näillä pirstaleisilla ja asutuksen ja liikenteen lähelläkin olevilla alueilla. Tästä minä eniten nyt huolta kannan. Selkämeren kansallispuistohanke on myös tärkeä juttu. Sen aluerajauksesta joudun ainakin itse vielä käymään jonkun verran pohdintaa. Katsotaan miten asian kanssa järkevintä edetä.

Ympäristövaliokunnassa edelleen työn alla myös jätelain uudistus. Siitä on kasvamassa hyvää vauhtia mehevä ympäristöministeri Paula Lehtomäen toinen jäteongelma jätevesisekoilun jälkeen. Itse en ole kannattamassa mallia joka veisi kunnilta ja kuntalaisilta päätösvaltaa jätehuollossa ja itse haluan edelleen korjata esitystä niin että myös suorasopiminen kiinteistökohtaisesti suoraan jätealan yrittäjien kanssa on mahdollista. Muussa tapauksessa minusta parempi antaa asian raueta ja palataan sitten asiaan uuden eduskunnan toimesta. Toinen asia mitä en itse voi hyväksyä on ns. pakkausjätteen täysi tuottajavastuu. Se tulee toimimaan täydellisen väärin jätteiden kunnallistamisinnon ohella vastoin mm. kierrätyksen ja päästöjen vähentämistavoitteita. Se on pystyttävä nyt korjaamaan. Järjen pitäisi lopultakin voittaa. Lasku täydestä pakkausjätteen tuottajavastuusta lankeaisi lopulta meille suomalaisille kuluttajille ja tiedämme sen miten superkalliiksi se pitkien etäisyyksien maassa koituisi ja lopulta monessa tapauksessa kaksi erillistä keräysautoa veisi lopulta niin kotitalousjätteet ja sieltä erilleen kerätyt likaiset pakkausjätteen samaan massapolttoon. Järki hoi.

Mutta vääntöä jatkan ja yritetään saada homma vielä kuntoon. Tai sitten palatkoon uusi eduskunta tähän.

Mutta nyt vapaailta sentään kahdeksasta eteenpäin. Se tekee hyvää. 

Kommentit