Keskiviikko, 15.07.2009

Blogi, keskiviikkona 15.07.2009

Toimihenkilöuninion tekemä työmarkkinatutkimus paljastaa, että edelleen työt’ä palkkatasa-arvon eteen jo jatkettava. On hyvä, että Jyrki Kataisen johdolla tämä asia on nostettu politiikan keskiöön ja asiaan on ryhdytty puuttumaan laajasti kaikin keinoin. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan nimenomaan yksityisen sektorin mies- ja naistoimihenkilöiden palkoissa on edelleen suuria eroja. Jopa 300 euron keskiarvoero eli noin 10 prosentin palkkaero voi olla arkipäivää nais- ja miestoimihenkilöiden välillä täysin vastaavissa töissä. Koko työuran aikana tämä tarkoittaa siis jopa 150 000 euron eroa ja palkkaerot syntyvät jo alle 30 vuotiaina ja ovat lopulta suurimmillaan juuri eläkeiän alla. Tällöin miehet tienaavat kuukaudessa keskimäärin jopa 1000 euroa naisia enemmän. TU:n mukaan palkkaeroa ei voi enää selittää pätevyydellä tai muilla työntekijöihin liittyvillä seikoilla. Tässä selvityksessä käytiin läpi peräti 17 000 toimihenkilön palkat eli kyseessä varsin laaja katsaus nykytilanteeseen eikä siis vain arvio.

Tämä selvitys osoittaa sen, että työtä palkkatasa-arvon eteen tulee edelleen jatkaa. Askelien pitää olla määrätietoisia vaikka tosiasia on sekin, että yhdellä rysäyksellä ei tällaisia eroja kiinni oteta. Tätä täysin perusteetonta palkkaerokysymystä on siis syytä pitää edelleen esillä ja luoda tätäkin kautta oikeudenmukaisempaa Suomea. Tässä voisi hyvin nostaa vielä esille vanhemmuuden kustannukset, jotka pitäisi myös käydä uudelleen läpi. Yksi asiaan erittäin vahvasti ja laajasti perehtynyt nuori ja menestyvä yrittäjä on helsinkiläinen Heidi Ekholm-Talas. Hän on kirjoittanut aiheesta usein ja todennut mm. ”Laskelmien mukaan äitiys kustantaa yli 9 000 euroa työnantajalle ja päälle tulee lisätyötä rekrytointien ja poissaolojen muodossa. Se on suuri summa pienyrittäjälle, joten onko ihme, että rekrytoinneissa mietitään äitiysasioita?” ”Äitiyden kustannusten kaatuminen työnantajan niskaan on yksi suuri syy nuorten naisten pätkätöille ja se on fakta. Moni pk-yrittäjä ei edes voi palkata nuorta naista, vaikka haluaisi juuri siitä syystä, että se voi kaataa koko yrityksen.”

Heidi Ekholm-Talas esitti minusta varsin toimivan ja tutkimisen ja pohtimisen arvoisen ratkaisumallinkin asiaan. Heidi Ekholm-Talas kirjoittaa: ”Näkökulmani rahoitusmalliin on se, että jokainen työnantaja osallistuu kustannusten kattamiseen sosiaaliturvamaksun kautta. Äitiydestä ja perhavapaista aiheutuvat kustannukset tulee korvata 100% valtion rahoista jo raskauden aikana aiheutuvista poissaoloista. Näin kohtelu on tasapuolista työnantajia kohtaan ja vähentää nuorten naisten epätasa-arvoa työmarkkinoilla.”

Loisiko tämä Ekholm-Talaksen esittämä malli oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa Suomea? Tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa niin naisten kuin miestenkin kesken, mutta myös erilaisten ja erialoilla toimivien yritysten kesken. Tätä kannattaa miettiä.

….

Eli nyt voin tuon viime viikkoisen lehtihaastattelun paljastaa. Huvudstadbladet teki siis laajan tutkimuksen sosiaalisen median ja erityisesti poliittisen bloggaamisen yleisyydestä. Nousin tuossa tutkimuksessa omaan luokkaani kansanedustajien aktiivisimmaksi blogin pitäjäksi ja toimittaja Rasmus Kyllönen teki viime viikolla aiheesta juttua. Laaja lehden ykkösjuttu – aukeaman kokoinen juttu- julkaistiin Höblässä sunnuntaina 12.7.2009 otsikolla ”Samlinspartit riksdagens mesta bloggare – De grönä bloggar aktivt, vänsterpolitikerma minst – ock riksdagsledamot Timo Heinonen allra mest. Han är riksdagens flitigaste bloggare. visar Hbl:s utredning”.

On totta, että pidän tätä blogiani varsin aktiivisesti ja syy siihen on yksiselitteinen – te sadat päivittäiset ja usemmat tuhannet kuukausittaiset eri lukijat ja blogiseuraajat. Tämä on äärimmäisen luonteva paikka kertoa periaatteessa aina päivän ajankohtaisesta aiheesta oma mielipide ja usein saankin teiltä palautetta – periaatteessa päivittäin – eri asioista ja mielipiteistäni ja myös niitä täällä sitten usein availen ja kommentoi luonnollisesti teidän kannalta anonyymisti. Tämä blogin pitäminen onkin muuttanut yhteydenpidon luonnetta minuun. Monesta asiasta ei minun mielipidettä tarvitse siis erikseen pyytää tai anella vaan yhteydenpidossa voi jo mennä pidemmälle eli kommentoida kantaani, esittää vasta-argumenttejä tai lisäkysymyksiä ja tätä kautta syventää ”keskusteluamme”.

Hyviä blogeja on paljon tai ainakin jonkin verran. Aktiivisesti itse seuraan muutamia hyviä politiikan blogeja, muutamia toimittajien blogeja ja sitten muutamia myönnän – kevyempiä blogeja mm. vaikkapa musiikista ja muodista. Myös ulkomaalaiset blogit ovat mielenkiintoisia ja avartavia. Mutta sen sijaan sellaisia uutishakuisia populimis-blogeja en viitsi seurata. Itseasiassa ne eivät ole edes blogeja vaan tiedotteita ja kannanottoja omilla kotisivuilla ja mitä räikeämmin ampuu niin sitä varmemmin ylittää uutiskynnyksen. Kun haukkuu pääministerin ja vaatii oman puolueen puheenjohtajan eroa niin voi olla varma, että huomenna on nimilehdessä ja kuvakin isolla. Myös muutama kirosana tai idiootiksi tai kökkötraktoriksi toisen nimittely on takuuvarmaa kamaa uutisotsikoihin. Puhumattakaan YouTuben -rakkausvideoista joilla polkee vielä tekijänoikeuksia mitä törkeimmällä tavalla ovat varmaa kauraa. Sellaiseen en itse viitsi alentua. Ehkä kukkakimppu tai kaunis sana kotona on aidompaa.

….

Niin siinä taas kävi, että kaksi päivää ratsastusaurinko hymyili ja tänään jälleen ”sadetta”. Kovin vaikeaa siis tänään Räpyn kanssa, mutta en aivan toivoa heittänyt. Tiedän, että hyvän alkuverkan jälkeen saan itse kisassa muutamat asiat kuntoon, mutta huolettaahan tässä vielä moni juttu. Katsotaan miten huomenna leiriviikon viimeistely ja rataharjoitukset menevät. Huominen kertoo hieman odotuksista lauantaille.

Kiitokset palautteesta liittyen tuohon Hbl:n juttuun nettibloggaamisesta. Ollaan jatkossakin aktiivisia täällä, mutta myös livenä. Eli kutsuja erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin otan mielelläni vastaan ja elokuulle olen jo myös sopinut useamman yritysvierailunkin eli niitäkin voi ehdotella. Syksyllä tarkoitus myös hieman tehdä kuntapuolen kierroksia lähinnä tällä kertaa kouluihin eli niiden suhteen palataan asiaan heti koulujen alettua. Ideoita ja ehdotuksia voi toki jo laittaa nytkin tulemaan.

Tänään ilta siis hyvien ystävien kanssa Riihimäellä ja tällä kertaa terassiteatteria. Varsin Iloinen Teatteri eli VIT Riihimäen parempi versio UIT:sta ei pettänyt tälläkään kertaa. Erittäin korkeatasoinen show ja aurinkoisessa säässä terassimyyty loppuun jo tuntia ennen showta ja aikamoinen tungos olikin. No se loi mitä parhaimman tunnelman ja täytyy kyllä todeta, että Riihimäellä osataan. Lahtisen Ninan kynä on ihastuttavan terävä ja älykäs ja kvartetti lavalla toimi saumattomasti ja saumatonta oli myös näyttelijöiden työ kapellimestari Katja Lapin kanssa. Helmiä oli useampia ja show eteni erinomaisesti, vaikka itse en aivan neljän kesän sarjassa tätä ykköseksi nostaisikaan. Suosikkini edelleen viime vuoden mahtava revittely. Mutta kannattaa ehdottomasti suunnata Riihimäelle ja yrittää saada vielä lippuja – suupielet ainakin kipeäksi saa.

Kommentit