Keskiviikko, 14.12.2011

Blogi, keskiviikkona 14.12.2011

Keskiviikko painunut jo iltapäivään kun konelle ehdin. Tänään aamusta kaksi viimeistä valiokuntaa tältä vuodelta eli puolustusvaliokunta ja sitten ympäristövaliokunta. Ympäristövaliokunnasta tänään ulos lausuntomme Itämeren lohitilanteesta ja olen itse enemmän kuin tyytyväinen tiukkaan kannanottoomme. Se aikanaan eduskunnan sivuille luettavaksi ja mielelläni myös sitten kommenttejanne otan vastaan.

Nyt isossa salissa aloitimme ensi vuoden budjetin palautekeskustelun. Loppuviikko ja ensi viikko siis sen parissa eli pitkiä päiviä luvassa tästä aina jouluun asti.

Nyt ensimmäinen pitkä budjettipäivä takana. Kovin oli vaisua ja hiljaista jälleen talossa, mutta monia tärkeitä asioita nousi esille. Itseasiassa mielenkiintoista oli se, että nyt yleispuheenvuorot loppuivat päivässä kun normaalisti niitä on käsitelty läpi koko viikon. Se siis kertoo jotain nykyisen opposition vaisuudesta ja siitä, että ei niin keskustalla puhumattakaan perussuomalaisista ole vaihtoehtoa tarjottavana. Eikä siis sitä kautta haastamisenkaan paikkaa nykyhallituksellemme. Se on toki valitettava asia, mutta sen kanssa on nyt vain elettävä.

Päivän puheenvuorojen jälkeen illalla vielä osallistui ulkoministeriön hallinnonalan erikoiskeskusteluun ja nostin siellä esille jälleen kriisinhallintatehtäviin osallistuvien suomalaisten oikeusturvan ja hoitotakuun esimerkiksi loukkaantumistilanteissa tai vastuun ja tuen perheille jopa kuolentapauksissa. Nekin ovat aina näissä mahdollisia. Pidän tätä nyt esillä niin kauan eri foorumeissa, että asia saadaan kuntoon. 

Sitten puhuin EU:n vientipolitiikasta ja siitä, että ulkoministerin tulee huolehtia, että vientisäännöt ovat samat koko EU:ssa ja niitä myös noudatetaan. Nyt nykymeno tarkoittaa pian sitä, että esimerkiksi Italian Beretta siirtää omistamansa Sakon Suomesta pois. Syynä se, että Suomi ei vientilupia anna ja samaan aikaan Saksa ja Italia antavat. Laskekaapa yksi plus yksi mitä iso konserni siinä vaiheessa tekee kun kaupat menevät Suomen tehtaan siivun takia sivusuun. Huoli on iso ja aiheellinen. Toki hieman kyselin sitäkin, että milloin mikäkin maa katsotaan sellaiseksi, että sinne ei vientiä voi olla. Miettikääpä vaikkapa Libyaa miten EU oli Gaddafin edessä lähes polvillaan vielä hetki sitten ja meidän edellinen pääministerikin hänet tapasi. Niin ne intressit ja moraali muuttuvat pian. Sama pelko minusta Kiinan, Venäjän ja monen muun kanssa. Asiaa on syytä pohtia EU:ssa vakavasti vaikka en uskokaan, että kaksinaismoralismistä eroon päästäisiinkään. Mutta tärkeintä on että pelisäännöt ovat samat. Nykymalli on kohtuuton suomalaisille yrityksille niin aseteollisuudessa kuin siihen lähelle liittyvässä korkeassa teknologiassakin. Pidän tätäkin esillä.

Ja vielä sitten puhuin uudesta Suomen USA-toimintaohjelmasta ja sen vaikutuksesta maallemme. Ehkäpä siinä yhdeksi päiväksi urakkaa.

Huomenna jatkamme aamusta kello 9 pääministeri Jyrki Kataisen kuulemisella Eurooppa-kriisistä ulkoasiainvaliokunnassa ja sitten kympiltä jatkamme istunnossa. Seuraavat pääluokat käsittelyyn ja pitkä päivä luvassa.

 

Kommentit