Keskiviikko, 14.07.2010

Blogi, keskiviikkona 14.07.2010

 Yhtä lämpimältä näyttää tämäkin aamu. Säätiedotus lupailee kuitenkin kesän kovinta ukkospäivää eli saas nähdä mitä tuleman pitää. Me aloitamme siis kuitenkin tänäänkin päivän ratsastustallilta ja aamupäivä mukavasti siellä. Aloitetaan….

…..

Kello 17.47 ja tässä hieman takana jo töitäkin ja tietenkin tuo aamun hevostelu. Siitä ehkä eniten kertoo nuo kuvat ja video Siron Veijarin eli Veikon helteiseltä treeniltä. Video löytyy tuolta timoheinonen.tv -sivun kautta. Kurkatkaapa.

Kiitokset muuten teille blogini kesäseuraajillekin. Palautetta mm. lehtikirjoituksistani on tullut mukavasti. Keskustelua ovat aiheuttaneet niin jätelain uudistaminen, verouudistus yrittäjyyden näkökulmasta kuin myös ammatillisen koulutuksen tuhannet lisäpaikat. Kummastakin aiheesta siis ollut kirjoitukseni lehdissä ja ne löytyvät siis nyt myös tuolta valikon Kynästä-sivulta. Mielelläni niistä otan edelleen kommentteja vastaan ja myös muut kynäilyni löytävät tuolta samalta sivulta. Yksi kirjoitus tässä paraikaa myös työnkin alla ja katsotaan jos vaikka heitettäisiin se liikkeelle heti kun helteet helpottaa.

Nyt laiturikin jo käsitelty puuöljyllä ja sauna viimeistelty kesäpesun jälkeen. Jos vaikka illalla jo lämmittämään taas. Tai ei taida. Helle taitaa riittää.

 

….

Hämmentävä uutinen kertoi itänaapurimme oikuudesta ja arvaamattomuudesta jälleen tänään paljon.Venäläiset viranomaiset olivat tarkastaneet – yli 20 – suomalaisia liha- ja maitotaloustuotteita tekeviä yrityksiä ja ylistäneet miten kaikki oli hyvin. Mutta vain hetki kun raja laitettiinkin kiinni ja kaikkien suomalaistekijöiden sekä liha- että maitotuotteiden vienti Suomesta Venäjälle estettiin. Rekat ovat helteessä monessakin mielessä nyt lasteissaan rajalla. Kyse kuulemma väliaikaisesta tuontirajoituksesta, jonka syynä, että meidän suomalaisten tuotantolaitosten tuotannossa on sellaisia puutteita, että ne eivät täytä Venäjän lainsäädännön asettamia vaatimuksia. Tuota – tekisi mieli sanoa, että haloo. Kummassakohan maassa nyt elintarvikkeet niiden tekeminen, kuljetus ja jälleenmyynti on paremalla tasolla? Uskaltaisin melkein sanoa, ilman tutkimuksiakin kummassa. Asian taustalta on siis löydyttävä jotain muuta?

 

 

Itse uskon, että taustalta löytyy merkittävä viennin kasvu. Alkuvuonna esimerkiksi vienti kasvoi Suomesta Venäjälle jopa 20 prosenttia parhaina aikoina ja voi vain kysyä miksi. Ehkäpä juuri siksi, että korkeatasoinen ja turvallisesti ja laadukkaasti tuotettu suomalainen ruoka lyö venäläisen venäläistenkin asiakkaiden mielestä 10-0. Tämän uskon olevan todellinen syy. Ymmärrän, että ison maan ego ei kestä tätä, mutta tällaista ei EU voi hyväksyä.

 

Eli hyvän ja laadukkaan ruuan tiet estetään ja yritetään näin pönkittää oman egon lisäksi myös omaa varsin heikkoa elintarviketuotantoa. Kyse siis protektionistisesta toiminnasta jota ei saa katsoa sormien läpi. Venäjän oikukkuus on nyt vakava isku maamme kaikelle elintarviketeollisuudelle. Kaiken kaikkiaan 14 yritystä on kieltolistalla eli käytännössä kaikki Venäjällekin toimivat Valion, Atrian ja HK:n johdolla. Meiltä Hämeestä kieltolistalla on ainakin siis HK Ruokatalo Forssasta, Suomen Nestlé Oy:n Turengin jäätelötehdas, Hämeenlinnan Osuusmeijeri ja myös Riihimäen Valio Oy:n Herajoen meijeri. Kaiken kaikkiaan puolet  laitoksista on Valion tehtaita tai meijereitä ympäri Suomen.  Jo yksin Valio siis vie 65 000 tonnia tuotteitaan vuodessa Venäjälle. 

 


Asia pitää nyt ottaa vakavasti ja nopeasti. Ulkomaankauppaministeri ja Maa- ja metsätalousministerin tulee asiaa ottaa kiireellisenä työpöydälle koko maamme hallituksen tuella. Mutta ei voi parempaa aikaa tulla myöskään Venäjän presidentti Dmitri Medvedev vierailu Suomeen. Tänään juuri sopivasti kerrottiin, että Medvedev tekee ensi viikolla työvierailun Suomeen. Kustujana kukapas muu kuin presidentti Tarja Halonen. Toivotaan, että presidentti viimeistään tämän asian ensi viikolla hyvillä suhteillaan ratkaisee. Toivottavasti ratkaisu kuitenkin jo ennen.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit