Keskiviikko, 14.01.2009

Blogi, keskiviikkona 14.01.2009

Tänään julkisuuteen tulee tieto siitä, että Fennovoima on hakemassa periaatepäätöstä uuden ydinvoimalan rakentamiseksi Suomeen. Tarkoitus on, että uusi voimala rakennettaisiin joko Simoon, Ruotsinpyhtäälle tai Pyhäjoelle. Asia on tänään etenemässä ja lisätietoa julkisuuteen saadaan vielä tämän päivän aikana. Itse pidän hakemusta tervetulleena. Nyt kun olemme seuranneet millaisia epävarmuustekijöitä on Venäjän energian varassa elämisessä niin ei ainakaan minulla ole kovinkaan suurta intoa sinne päin katsella. Toisaalta tarvitsemme ehdottomasti fossiilisten polttoaineiden tilalle korvaavia energialähteitä ja ydinvoima omassa maassa tuotettuna on yksi vahva osa tätä. Olemme myös saaneet koko ajan seurata miten sähkönhinta on noussut sähköpörssien usein varsin erikoisten perusteiden ja sellaisten perusteiden joihin meillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa mukaan niin silloin on syytä vahvistaa maamme omaa tuotantoa ja turvata maamme energiaomavaraisuutta paremmin.

Sähkökulutukseen ollaan muutenkin tarttumassa todenteolla. Uskon, että energiasäästölamput tulevat jollain aikajänteellä vielä ainoiksi mahdollisiksikin, mutta olen jo nyt itse vakuuttunut, että määrä tullee meidän käyttäjien omasta tahdosta ja valinnoilla kasvamaan lähiaikoina merkittävästi. Itse vaihdoin juuri viimeisen vanhan hehkulampun kotonamme energiasäästöön ja nyt kaikki valaiset ovat 2000-luvulla. Sähkönkulutukseen ollaan puuttumassa ja myös kannustamassa säästöihin muutenkin. Tänään asuntoministeri Jan Vapaavuori esitti kiinteistöverojen porrastusta energiatehokkuuden ja myös mahdollisesti lämmitystavan mukaan. Itseasiassa lämmitys aiheuttaakin erittäin merkittävän osan jokaisen kotitaloutemme energialaskusta ja siksi sen kurissa pitämiseen onkin syytä kannustaa. Moni meistä onkin jo tarttunut mm. lämpöpumppujen tuomiin mahdollisuuksiin ja nyt ilmalämpöpumppuja on maassamme jo noin 150 000 ja joka vuosi määrä kasvaa kiihtyvällä tahdilla ainakin noin 10 000 vuodessa. Ja miksi ei, sillä onhan ilmalämpöpumput erityisesti erittäin energiatehokas ja investoinneiltaan pieni ja tehokkuudeltaan suuri mahdollisuus puuttua mm. suoran sähkäölämmityksen aiheuttamiin kustannuksiin. Ja nyt kun vielä kotitalousvähennystäkin ollaan laajennettu ja käyttösummia korotettu niin tällaiset lisätyöt saadaan erittäin järkevään hintaan niin koteihin kuin mökeillekin. Ja se vanhan kikka – aste huonelämpötilaa alemmas – kannattaa myös muistaa. Säästö on merkittävä ja asumisviihtyvyyteen ei ainakaan negatiivista merkitystä – uneen jopa parantava.

Mutta työtä ja haastetta tälläkin saralla tai oikeastaan talouden kanssa erityisesti tällä saralla riittää. Olemme sitoutuneet EU:ssa erittäin koviin päästövähennystavoitteisiin. Osana EU:tä olemme luvanneet vähentää mm. hiilidioksidipäästöjä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Ja se vaatii toimia niin energiatuottamisessa kuin myös ennen muuta myös energian kulutuksessa. Rakennuskantamme nimittäin vastaa jopa 40 prosentista koko energiankulutuksestamme ja tuottaa noin 30 prosenttia kaikista päästöistämme.

Otetaan siis itsekukin tämäkin haastepallo vastaan ja vakavasti. Jokaisella on tässä hyvin paljon tehtävää ja mahdollisuuksia.

…..

Päivä tänään mennyt koneen ääressä aika tehokkaasti. Hämeen Sanomien kolumni tai kirjoittajavierasvuoro on ensi viikolla ja tänään tei lehdelle kirjoitukseni. Otin aiheeksi energiakysymykset ja ilmastonmuutoksen, jotka valitettavasti ovat nyt hieman ainakin keskustelussa jäämässä finanssikriisin varjoon. Nostetaan siis sitä jälleen tapetille.

Päivän tapasin myös yhden lehden väkeä ja hieman myös esillä kotikuntani ajankohtaiset asiat. Uusi kunnanhallitus aloittaa pian työnsä ja sen ja myös uuden valtuuston aiheiden ympärillä nyt hieman enemmän töitä. Myös eilinen luottamuspaikkatyö työllisti tänäänkin. Kävimme läpi vielä muutamia kysymysmerkkejä ja nyt näyttää siltä, että ensi viikolla saamme paketin kasaan. Loppuviikon ohjelma viekin sitten Helsinkiin ja Eduskuntaan. Olen lupautunut vieraaksi Matka-messuille myös ja sitten lauantaina suuri kokoomusvaltuutettujen Tuuletustunti Helsingin Messukeskuksessa. Varmaankin ensimmäinen kerta kun joku puolue kutsuu koko valtuustojoukkueensa ympärimaan samaan paikkaan. Itse pidän erityisen tärkeänä, että nyt vahvistamme entisestään paikallisyhdistysten ja kunnallisjärjestöjen ja valtuustoryhmien yhteistyötä. Se on menestyksemme avain tulevaisuudessa.

Kommentit