Keskiviikko, 13.07.2011

Blogi, keskiviikkona 13.07.2011

Elintarvikepesu! Aihe nousi jälleen esille ja sen rinnalle kytkeytyy myös laillista, mutta hengeltään hyvin samanlaista toimintaa. Olen aiheeseen yrittänyt puuttua jo edellisen maatalousministeri aikana, mutta hän ei siihen tarttunut ja toivotaan, että nyt saamme tässäkin askelia eteenpäin.

Varsinaisessa elintarvikepesussahan on kyse siitä, että Suomeen tuodaan ulkomaalaisia ruokatuotteita ja täällä ne pakataan uudestaan tai laitetaan myytipaikalle kyltti ja myydään ne tyytyväisenä suomalaisena, kotimaisena, asiakkaille. Siis tottakai paremmalla hinnalla ja tottakai aamulla kerättynä tai noukittuina. Niin kuin usein tapaan kuuluu. Alkuperäismerkinnät siis hukataan esimerkiksi puolalaisista marjoista matkalla ja pian tuote on myynnissä suomalaisena. Ja samaa tapahtuu monien eri elintarvikkeiden kohdalla ja jopa myös lihan.

Aihe nousi esille tällä viikolla jälleen SuomiAreenassakin Kokemäellä. Ja ymmärrän hyvin, että suomalaisia ruuantuottajia, maatalousväkeä, tilanne ärsyttää. 

Elintarvikepesun rinnalla ongelmia tai ainakin epäreiluutta aiheuttaa ihan lainsäädännönkin porsaanreiät. Kyse siis lihan alkuperämaan merkintöjen vaatimuksista. Peruslähtökohtahan on, että lihan alkuperämaa kerrotaan, mutta lain mukaan sitä ei tarvitsekaan kertoa, jos lihaa on käsitelty Suomessa eli esimerkiksi valmistettu siitä leikkelettä tai muuta vastaavaa. Jopa pelkkä marinaadi riittää siihen, että alkuperämaata ei enää tarvitsekaan kertoa. Ja tässä ei siis kyse ole huijaamisesta vaan ihan rehellisestä lain noudattamisesta.

Elintarvikkeiden pakkausmerkintäsäädöksissä siis määrätään, minkä tietojen tulee selvitä kuluttajan ostamasta pakkauksesta. Pakkausmerkintäsäädöksillähän pyritään takaamaan elintarvikeketjun jäljitettävyys ja kuluttajan tiedonsaantioikeus. Olikohan viime vuonna kun Evira asiaa selvitti ja silloin tutkimuksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista tarkistaa ruoan alkuperämaan ennen ostopäätöstä. Syy tähän on tavoite ja halu ostaa suomalaisia elintarvikkeita.

Kotimaisen ruoan turvallisuus perustuu luotettavaan ketjuun. Suomessa tuotetun ja valmistetun lihavalmisteen tuotantoketju pystytään jäljittämään aina pellolta ruokapöytään asti. Tällöin on selvää, että tuotteen alkuperämaa on Suomi. Myös ulkomailta tuotujen lihavalmisteiden alkuperämaa on säädösten mukaan ilmoitettava.

Mutta siis erikoinen tilanne on se, että ulkomailla tuotettu liha tuodaan Suomeen ja jalostetaan täällä edelleen. Tässä tapauksessa lihan alkuperämaata ei tarvitse kuluttajalle ilmoittaa, vaan tuotteessa lukee ainoastaan valmistusmaana Suomi. Eli upeasti valmistusmaana Suomi ja vaikkapa vielä hieman sinivalkoista väriä. Tämä on kuluttajan kannalta harhaanjohtavaa. Käytetyn raaka-aineen alkuperän ilmoitusvelvollisuus koskee lihajalosteita vain siinä tapauksessa, että valmistus on vähäistä tai ruokaa erityisesti markkinoidaan suomalaisena.

Me suomalaiset kuluttajat halumme Eviran tutkimuksen mukaan suosia suomalaisia elintarvikkeita. Tämä on tärkeä viesti niin suomalaisen ruoantuotannon kuin elintarviketurvallisuudenkin kannalta. Tämän vuoksi ainakin minusta meillä kuluttajilla on oltava oikeus tietää lihavalmisteen alkuperä myös siinä tapauksessa, että valmistus on tapahtunut Suomessa ulkomaisesta raaka-aineesta. Kuluttajalle ruoan valmistusaste tai markkinointi ei ole tärkeää, vaan aidosti suomalainen ruoka.

Toivon, että nyt tuore ja osaava hämäläinen maatalousministeri Jari Koskinen tarttuu näihin ongelmiin todenteolla. Jo eilen hän totesi elintarvikepesuun puututtavan, mutta itse toivon, että säädöksiä korjataan niin, että kaikissa tuotteissa pitää lukea selkeästi ja yksiselitteisesti se, mistä tuotteen raaka-aineet on tuotu. Tässähän parannusta tapahtui juuri näinä päivinä, kun vaatimuksia tiukennettiin, mutta ainakin minulle edelleen epäselvää koskeeko EU:n tiukennukset myös esimerkiksi makkaran raaka-aineena olevia lihoja, jos siinä nyt ylipäätään on lihaa kamaran ja muun seurana. Mutta se on tärkeää, että ruoka on tehty Suomessa, mutta vielä tärkeämpää on se, että ruoka on tehty suomalaisista raaka-aineista.

Tiedättekö muuten, mitkä merkit Suomessa käyttävät makkaroissaan ulkomaalaista lihaa? Ja mille taasen tärkeää on kotimaisuus?

Minä suuntaan nyt jälleen suomalaiselle ratsutilalle ratsastamaan. Ei sentään Suomen hevosella, mutta uljaalla Homeroksella.

….

Niin, palataanpa tuohon suomalaiseen ruokaan. Sen tiedän, että aina kun ostan Atria-tuotemerkin alta lihaa, makkaraa tai muuta, niin raaka-aineiden alkuperämaa on Suomi. Siihen voitte siis luottaa. Lisää muuten aiheesta ainakin minusta aika osuvassa kampanjassa: Älä osta sutta naudan vaatteissa.

Myös Snellman lupaa, että sian ja naudanliha on aina suomalaista. Heidän Lihan alkuperä -sivunsa kertoo aiheesta laajasti. Mutta sen sijaan siipikarjatuotteissa Snellman kertoo käyttävänsä myös brasilialaista lihaa. Myös Järvi-Suomen Portti käyttää saksalaista kalkkunaa (STT 29.8.2010). Järvi-Suomen Portti on lihan alkuperämaan kanssa hyvinkin epäluotettava, sillä he kertovat itse sivuillaan käyttävänsä ulkomaista lihaakin. Tässä Järvi-Suomen Portin Lihan käytön periaatteet. Myös HK kertoo käyttävänsä ulkomaalaista lihaa suomalaisen rinnalla.

Yritin kaivaa tietoa tuosta EU:n heinäkuun alkupäivinä hyväksymästä uudesta säännöstöstä elintarvikepakkausten sisältömerkinnöille. MEP:eistä Satu Hassi kuvasi uudistusta näin: ”Tieto, joka valmistajien pitää meille kuluttajille antaa, paranee jonkin verran”. Eli lihan alkuperämaan merkintä ei käsittääkseni edelleenkään tule koskemaan valmisruokia ja muutenkin vain ”pääraaka-ainetta”, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Itseasiassa tuo Satu Hassin blogi on niin hyvä, että linkkaan sen tähän kokonaisuutena. Kannattaa lukea, miten sotkuiseksi uudistus tämän ruuan alkuperämaan tietoonsaamisen edelleen jättään. Eli tässä: Satu Hassin Iltalehden blogi.

Minä itse kannatan sitä, että kaikkien raaka-aineiden alkuperämaa pitää jatkossa paketeissa kertoa. Kyllä siihen pakettiin mahtuu vaikkapa maiden lyhenteet lihan, jauhojen tai muiden perään. Ja toki hieman pienemmällä präntillä voi sitten vaikkapa laittaa sen suuren suuren tuotemerkin tai jonkun muun kuvan. Joiden niidenkin käyttöä nyt merkittävästi rajattiin.

Mutta lukekaa tuo Satu Hassin blogi ja liittykää kanssani suomalaisen ruuan puolestapuhujiin ja ennen muuta suomalaisen ruuan käyttäjiin. Niin ja se tuttu Joutsenmerkki on luotettava kaveri tuotteen kyljessä, jos haluat syödä vain suomalaista lihaa. Ja se merkki löytyy esimerkiksi Atrian kaikista leikkeleistä.

Tänään mukava lomapäivä hevosten kanssa aamulla ja hevosten kanssa illalla. Nyt vielä hieman Porin SuomiAreenan tunnelmiin ja huomenna sitten ratsastuskilpailujen rataharjoituksiin. Näin se kesäloma toimii.

 

 

 

 

 

Kommentit