Keskiviikko, 11.11.2009

Blogi, keskiviikkona 11.11.2009

Tämä uusi suunniteltu surullisen kuuluisa Ylen mediamaksu on saanut osakseen ansaitsemaansa arvostelua. Itse olen hyvinkin kriittisesti esitykseen suhtautunut ja varsinkin siihen, että mitään haluja Ylen toimintojen ja julkisenpalvelun tehtävän tarkisteluun ei näytä olevan. Tämä haluttomuus tarkoittaa sitä, että Yle-veron suuruus kasvaa varmasti kovaa vauhtia ja nyt puhuttu suuruusluokka (175e) ei varmastikaan pidä paikkaansa kun aikanaan tuo maksu sitten käyttöön otetaan 2012. Itse uskon mediamaksun olevan silloin jo hyvinkin lähellä nykyisen tv-maksun kokoluokkaa eli 220 euron paikkeilla. Mutta tämä kritiikki on myös tuottamassa osittain tulostakin tai ainakin siitä on pieniä toiveita. Yksi ongelmahan tässä tasamaksussa on se, että se on yhtä suuri pienituloisille opiskelijoille ja yksinasujille, ikäihmisille, perheille jne riippumatta siitä mitä palveluita käytetään vai käytetäänkö. Nyt ollaan myös Sosiaali- ja terveysministeriössä myöntämässä tämä haaste ja se, että suunniteltu mediamaksu voi oikeasti olla ongelma pienituloisille. Uusi maksu siis on kohdistumassa myös heiille joilla ei nykyisin ole ollut varaa tv:tä pitää. Nykymallissahan tv-maksuahan ei tarvitse maksaa jos kodissa ei ole tv:tä tai tv:n katselua mahdollistavaa muuta laitetta. Eli mediamaksu olisi siis pakkomaksu, josta ei voisi päästä eroon edes silloin kun siihen ei rahaa olisi.

Nyt STM:ssä on sitten jo asetetty työryhmä pohtimaan tätä problematiikkaa. Tavoitteena löytää malli, jolla mahdollinen Ylemaksu voitaisiin korvata pienituloisille esimerkiksi jonkin etuuden todennäköisesti toimeentulotuen osana. Täytyy pitää huoli, että erityisryhmä esille otetaan myös opiskelijat. Vien tästä terveisiä jo tänään. Työryhmän esityksiä on lupa odottaa ensi vuoden keväällä ja suunniteltu mediamaksu sitten tulisi voimaan 2012, jos järki ei siihen mennessä voita.

Tänään uutiset kertoivat myös mielenkiintoisen uutisen. Vihreiden toiminta on hajottamassa itse puoluettakin ja Vihreään liittoon tyytymättömät vihreät ovat perustamassa nyt lehtien mukaan maahamme uutta puoluetta Vihreää Puoluetta. Kritiikki Sinnemäen nykyvihreitä kohtaa on tuolla ryhmällä kovaa ja he pitävät nykypuoluetta jopa haitallisempana ympäristölle kuin perinteiset vasemmistopuolueet. Uuden hankkeen tiedottajan Ville Rantasen mukaan ”Vihreiden toiminta on hirveää katsottavaa” ja uuden puolueen tavoitteena olisi ympäristövallankumous jossa luovuttaisiin yksityisautoilusta ja leikattaisiin rajusti energiankulutusta. Mielenkiintoinen uutinen kovaa kasvavan vihreiden keskeltä. Katsotaan miten asia kehittyy.

Mutta nyt siis jo eduskunnassa pienessä työhuonehytissä. Aamun ympäristövaliokunta kohta alkamassa ja sitten puoluehallitus ja sivistysvaliokunta ennen täysistuntoa ja esillä myös lounastapaamisessa Hyvinkää-Riihimäen talousalueen ajankohtaiset ja tulevat asiat. Ja tuo uutinen jonka eilen lupailin. Niin sekin tulee tänään ja paljastan se täällä.

…..

Tänään ympäristövaliokunnassa käytimme koko koukousajan uuden asunto-osakeyhtiölain käsittelyyn. Työ ei vielä aivan valmis, mutta valmistavakeskustelu tänään ja ensi viikolla pitäisi homma saada kuntoon. Pieniä tarkennuksia vielä halusimme, mutta palaan niihin vasta sitten kun asia meiltä ulos ja sitä kautta myös julkiseksi. Sitten ennen sivistysvaliokuntaa vielä Kokoomuksen puoluehallituksen kokous missä esillä laajasti maamme nykytilanne ja myös ykköstehtävämme eli varmistaa se, että maamme on myös tämän taantuman jälkeenkin hyvinvointivaltio. Puheenjohtajamme Jyrki Katainen käytti aiheesta hyvän ja perusteellisen linjapuheenvuoron ja kuudella teemalla tätä työtä nyt jatkamme. Kohti tätä tai olevaa turvaamaan lähdemme ja jatkamme panostamalla oikeaoppiseen elvytykseen. Kun vienti ei ulkomaille vedä niin silloin on syytä elvyttää ja pitää huolta kotimarkkinoista. Esimerkiksi elvytystoimet rakentamiseen ovat olleet erittäin kovia ja myös todella tuloksekkaita ja myös tuloveron maltillisilla kevennyksillä olemme pystyneet ylläpitää meidän suomalaisten ostovoimaa ja luottamusta tulevaan. Toiseksi meidän on nyt huolehdittava työttömistä niin että emme toista edellisen laman virheitä. Emme saa päästää yhtään työkykyistä katoamaan työmarkkinoilta pysyvästi. Tarvitsemme aktiivista ja kovaa työtä myös mm. nuorisotyöttömyyden hillitsemiseksi. Sitten tärkeää on, että tulevat palkkaratkaisut olisivat hyviä niin työntekijöiden, mutta myös työnantajien näkökulmasta. Palkkaratkaisujen tulee tukea työllisyyttä ja palkkaratkaisuissa tuleekin sopia työllisyydestä työttömyyden sijaan. Sitten neljäs pointti on työurien pidentäminen niin, että ihmiset jaksaisivat ja haluaisivat ja voisivat olla töissä nykyistä pidempään. Hieman mutkat suoraksi vetäen voimme laskea niin, että vuosi lisää keskimääräiseen eläköitymisikään tuo kansantalouteen 3 miljardia euroa lisää. Eli jos nykyisen 59 vuoden sijaan keskiarvo olisikin 62 niin ensi vuoden talouskin olisi aikalailla eri näköinen. Tähän siis tulee panostaa jos ja kun haluamme hyvinvointiyhteiskuntamme turvata. Ja sitten viides ja kuudes nosto liittyvät aikaan jolloin talouskasvu on jo alkanut ja suunta selkeästi ylöspäin. Silloin taloutemme on saatava tasapainoon ja se tarkoittaa veroasteen nostoa ja verotuksen painopisteen muutosta niin, että työteko on aina kannattavaa. Menoleikkauksia tulee välttää vaikka emme niiltä varmasti täydellisesti pysty välttymäänkään. Ainakin menokehitys on pystyttävä jäädyttämään. Ja tuo kuudes on sitten isojen ratkaisujen tekeminen energian suhteen ja suuremman ”innostavan” verojärjestelmän kehittämiseksi.

Näitä kuutta ”tehtävää” silmällä pitäen asetimmekin tänään jo kaksi erityistä työryhmää turvaamaan hyvinvointiyhteiskuntamme huomista. Toinen onkin nimeltään yksinkertaisesti Hyvinvointi yhteiskunnan pelastaja -työryhmä, joka toimii Jyrkin johdolla ja toinen Talouskasvun ja työllisyyden -työryhmä jota johtaa opetusministerimme Henna Virkkunen. Eli yksinkertaistaen tulemme laatimaan maallemme hyvinvoinnin pelastamisohjelman.

Niin ja osaksi tätäkin suurta tehtävää varten ovat puolueemme eri sektoreiden verkostot. Puoluehallitus valitsi myös minut tänään jatkamaan ministeri Henna Virkkusen johtamaa työtä puolueemme Osaamisen ja sivistyksen verkoston johdossa. Osaamisen ja sivistyksen verkoston tehtävä on löytää nimenomaan uusia tapoja rakentaa sivistysyhteiskuntaa ja tulemme jatkossakin käsittelemään johdollani koulutuspoliittisia asioita laajasti ja ennen muuta niin, että yritämme nähdä hieman pidemmälle tulevaisuuteen. Olemme ottaneet nyt myös mukaan osaamisen ja sivistyksen verkoston työhön varhaiskasvatukseen liittyvät asiat. Eli tämä tuo uutinen minkä tänään lupasin. Kiitos puolueelleni isosta luottamuksesta ja isosta tehtävästä. Lupaan olla sen arvoinen.

Nyt jo täysistunnon äänestyksetkin takana ja tänään yritän illalla ehtiä vielä Lopelle ratsastamaankin. Mutta nyt vielä töiden pariin.

…..

Illalla ehdin sitten Lopelle ja vielä niin että hevostallillakin oli toimintaa. Viime viikkoinen painoi vieläkin mieltä ja painaa jatkossakin, mutta tänään jälleen ratsastaen hyvä mieli. Ensimmäistä kertaa sain alleni tallin aikalailla uuden tuttavuuden tamma Sabrinan ja voisi sanoa, että ehkä meillä synkkaa. Aivan toisenlainen kuin tuo loukkaaminen DomCafe alias Räppy, mutta hieno tämäkin. Jälleen ratsastaja Timo hymyilee ja se näinä vaikeina aikoina tärkeää. On tärkeää muistaa, että vaikka jumppaamme talouden ahdingon kanssa niin kunnissa kuin eduskunnassakin ja etsimme vähiten kipeitä ratkaisuja niin harrastuksille on aina syytä yrittää perherinnalla löytää aikaa. Se Alexin teesi eli tunti liikuntaa antaa kaksi tuntia lisää aikaa työntekoon pitää kyllä paikkansa. Itse en siihen vain valitettavasti ole pystynyt. Ja se siis vain pystymisestä ei mistään muusta kiinni. Mutta yritetään mahdollisimman paljon ja jälleen hevosmiessydän sykkii paremmin.

Tuossa työmatkalla kun on aikaa asioita miettiä ja myös radiota kuunnella niin täytyy todeta, että olipa mukava kuulla miten nopeasti välillä asiat menevät eteenpäin. Viime viikollahan nostin tuon nettiviestinnän esille liittyen nyt lähinnä tässä sikainfluessaan, mutta myös muutenkin maamme mahdollisiin kriisiviestintätapahtumiin. Tänään radiossa kerrottiin, että STM on nyt ottamassa neuvosta vaarin ja nuorten tiedotusta ollaan tekemässä myös Facebookin ja Twitterin puolella. Voisi sanoa, että HIENOA ja ONNEA!. Muista kun tuossa syksyllä itse tietoa kyseisestä taudista hain ja ajauduin sitten Youtubenkin sivuille ja siellä oli

No sitten Youtubessa hetkessä hieman nettihenkeen paremmin sopivat Chisun Sikainfluessa on kerännyt jo yli 31 000 katsojaa ja Simo Frangenin oma possulaulukin parissa viikossa 24 000. En näitä siksi nosta esille, että ne olisivat nyt sitä faktaa mitä itse nettiin kaipaan vaan siksi, että netissä pitää osata olla ja tehdä asiat oikein. En oikein ymmärrä, että esimerkiksi Sosiaali- ja Terveysministeriö on tehnyt myös komeita nettivideoita Ylen kanssa, mutta ne löytyvät vain STM:n sivuilta. Eikö ne nyt omassa tylsyydessään kuitenkin kannattaisi myös laittaa Youtubeen eli sinne missä nuoret ovat ja videoita katselevat? Ei ketään lämmitä, että kuivat ”Yski ja aivasta hihaan tai paperinenäliinaan -älä käsiisi”- videot voi ladata omalle koneelleen STM:n sivuilta. Mutta kuivankin videon voisi joku edes vahingossa Tubessa katsoa.

Eli voisi kysyä kukakohan nuori sinne STM:n videosivulle eksyy kun muistaa sen miten tuolla Sikainfluenssa-sanalla esimerkiksi Googlessa tuloksia kärkeen saadaan kaikkea muuta kuin viranomaistietoa. Viralliset Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoksen sivut edelleen kaukana kärjestä hauissa kun juuri kokeilin. Ehkä kannattaisi nyt palkata joku aito nettimaailman osaaja ja sosiaalisen median osaaja hieman tutkimaan tätä tilannetta ja tilannetta myös tuon kriisiviestinnän kannalta laajemminkin. Ja vaikkapa teettää nuo videot hieman toisenlaiseen malliin vaikkapa Simo Frangenin ja Janne Katajan tähdittäminä. Tai ei ehkä. Vaan nyt pitää ja toivotaan, että myös tehdään.

Hei vielä aivan loppuun kiitos teille kaikille onnitteluista liittyen tuohon uuteen nimitykseeni. En muista koska olisin näin paljon palautetta ja kiitoksia saanut. Kiitokset myös jo ideoista ja ajatuksista koulutuksen ja sivistyksen saralle. Ne on kirjattu ylös ja osan parissa tartumme toimeenkin heti. Mutta vielä kerran siis kiitos. Panostamalla koulutukseen ja osaamiseen pärjäämme myös huomenna ja turvaamme tuon hyvinvointiyhteiskuntamme.

Kommentit