Keskiviikko, 11.07.2012

Blogi, keskiviikkona 11.07.2012

Kesä hieman takkuaa. Tänäänkin vettä ja usvaa ja synkkää. Koskakohan ne helteet oikein tulevat? Ehkäpä juuri silloin kun kutsu eduskuntaan kesäistuntoihin saapuu. Pahaa pelkään, että juurikin silloin.

Euromaiden valtionvarainministerit ovat nimittäin päässeet nyt ratkaisuun Espanjan tuesta ja pahimmassa tapauksessa Espanja tarvitsee ensimmäisen tukierän 30 miljardia jo tässä heinäkuussa. Samalla on päästy sopuun siitäkin, että Espanjan alijäämätavoite tulee olla tänä vuonna 6,3 prosenttia. Mutta sitten ensi vuonna 4,5 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 2,8 prosenttia.

Itse olen yhä epäilevämpi siitä, että onko tämä kriisi enää ratkaistavissa tällaisilla keinoilla. Tuntuu toki todellakin erikoiselta, että Välimeren alueen kriisimaat ”uhittelevat” ja arvostelevat meille päin. Me olemme kuitenkin hoitaneet oman taloutemme juuri niin hyvin ja paremminkin kuin aikanaan on yhdessä sovittu. Ja nyt tässä ratkotaan heidän ongelmia. Saisivat itse hieman hävetä.

Pahaa pelkään, että myöhemmin tämä tie todetaan kuitenkin vääräksi ja kalliiksi, mutta siitä olen yhtä mieltä, että jotain on tehtävä ja vapaaseen pudotukseen ei Euro-aluetta tietenkään saa laskea. Tarvitaan myös lisää valvontaa ja tiukempaa kuria, mutta minusta ei missään tapauksessa yhtään enempää yhteisvastuullisuutta. Jokainen maa huolehtikoon loppupelissä omista lainoistaan ja omasta taloudestaan.

Kannatettavia malleja ovat varmasti myös maakohtaisten taloussuositusten hyväksyminen, mutta myös talousseurannan ja valvonnan vahvistaminen.

Mutta meillä on oikeus olla tiukkana ja myös velvollisuus sitä olla. Meidän tulee ensi sijaisesti ajatella vain meidän suomalaisten etua ja siksi valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen tulee pitää neuvotteluissa tiukasti kiinni siitä, että vakuussopimus on kunnossa jos Suomi on mukana. Onneksi Urpilainen on nyt itsekin todennut tiukkaan, että ilman vakuuksia me emme voi olla Espanjan lainaohjelmassa mukana.

Toivottavasti nyt tehtävät ratkaisut ovat oikeita ja kestäviä. Olen yhä epäilevämpi kuitenkin…

….

En tiedä mikä miestä on tänään vaivannut. Hieman ollut veto pois ja kehossa sellaista kummaa paineen tuntua. Kahdet päiväunetkin otin ja ne hieman helpottivat. Kummallinen juttu.

No onneksi tämä viikko on varattu lomalle ja ratsastelulle ja kyllä minä illalla sitten sitkeästi kiipesin myös Homeroksen selkään ja suuntasin päivän treeneihin. Tänään hieman keskiravi-harjoituksua ja takaosakäännöksiä ja sellaisia. Huomenna sitten pitäisi kokeilla ratsastaa ohjelma kokonaisuudessaan läpi. Kenraaliharjoitus siis lauantain kymmenenteen thDERBYyn siis edessä.

Nyt päivän lehdet jotka nekin jääneet tänään vain silmäilylle. Mutta nyt mies toipuu taas…

 

Kommentit