Keskiviikko, 11.03.2009

Blogi, keskiviikkona 11.03.2009

Näin saimme sitten aikaan yhteisen sovun mitä peräänkuulutimmekin tässä työurien pidentämiskiistassa. Kiista oli siinä mielessä ikävä, että yhteinen tahto hallituksella ja työntekijä- ja työnantajapuolella vallitsi tästä tarpeesta. Mutta niin kuin totesin, että tuo esilletulo ja asian tai tarpeen kertominen ei mennyt aivan parhailla askelmerkeillä. Siksi olen iloinen ja tyytyväinen, että Kataisen peräänkuuluttaman yhteinen tahto ja sopu asiassa löytyi. Työurien pidentämistarvoitteesta ei luovuta vaan aivan oikein ratkaisuja siihen etsitään nyt yhdessä neuvotellen ja ennen muuta houkuttimin ja kannustimin. Niin kuin pitääkin. Eläketurvakeskuksen toimistusjohtaja Jukka Rantala ryhtynee vetämään työryhmää ja yhtenä keskeisenä tavoitteena tai oikeastaan voisi sanoa työurien pidentymisen ehtona on se, että pystymme panostamaan aivan toisella tavalla työhyvinvointiin ja sitä kautta jaksamiseen ja viihtymiseen työssä.

Tavoitteena on toteuttaa työurien pidentäminen muilla keinoilla, mistä neuvotellaan eläketurvakeskuksen toimitusjohtajan Jukka Rantalan johtamassa työryhmässä. Katainenhan ehdotti tätä mallia jo viime viikolla Turun Sanomissa ja on hyvä, että tätä tietä nyt ollaan etenemässä. Katainenhan totesi silloin, että tällainen tylryhmä olisi ”luonteva paikka myös kolmikantaneuvotteluihin”.

Koomisinta tässä tilanteessa on Jutta Urpilaisen johdolla tehty välikysymys. En sitten tiedä mitä aiheesta tänään keskustellaan kun ongelmaa ei ole. Ei ainakaan enää muilla kuin ehkä oppositiolla.

Mutta tänään tuota ehkä turhaakin välikysymyskeskustelua ennen kuitenkin paljon tarpeellistakin työtä. Aloitamme sivistysvaliokunnassa yliopistolain käsittely tänään kuulemalla ensin aiheesta opetusministeri Henna Virkkusta sekä Opetusministeriön johtajaa Anita Lehikoista ja hallitusneuvos Eerikki Nurmea. Asiantuntijakuuleminen tullee olemaan erityisen laaja ja perusteellinen suuren asian takia ja varmasti myös hyvinkin työläs. Tänään tuokin siis alkaa. Mutta nyt töihin. Aamusta vielä paljon muutakin sovittuna ja yksi neuvottelu myös Lopella. Katsotaan miten kaikki taipuu.

….

Hyvinhän ne taipui ja erinomaiseen malliin myös tämä työurien pidentämistavoitteemme. Olen erityisen iloinen, että nyt hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat yhdessä sopineet äärimmäisen kovasta tavoitteesta. Voisi todeta, että yhteiskuntamme kannalta huomattavasti kovemmasta päätöksestä kuin tuo yleisen eläkeiännosto lopulta edes olisi ollut. Nyt hallitus ja (ymmärtääkseni myös kristillisdemokraatit tätä tukevat. Näin ymmärsin Päivi Räsäsen ryhmäpuheenvuorosta tänään) ja työmarkkinajärjestöt ovat yhdessä päättäneet, että työuria pitää pystyä pidentämään kolmella vuodella. Se on huikean kova tavoite ja jos siihen pääsemme taloutemme ja yhteiskuntamme tulevaisuus näyttää huomattavasti valoisammalta. Mutta nyt siis kello jo 23.17 ja juuri istunto keskeytettiin. Yllättävän moni SDP:n kansanedustajista oli poissa istunnosta ja jättivät varaamansa puheenvuorot kokonaan käyttämättä. En tiedä mistä se sitten kertoo. Lopussa meitä salissa enää kourallinen. Sellaisia ahkeria tekijöitä on aina. Esimerkiksi tänään Ben Zyskowicz istui loppuun asti talolla ja seurasi välikysymyskeskustelun etenemistä. Mistä sillä miehellä virtaa ja energiaa kaikkeen riittääkää? Niinpä. Mutta palataan huomenna aiheisiin. Nyt kiirehdittävä kotia kohden.

Kommentit