Keskiviikko, 10.10.2007

Blogi, keskiviikkona 10.10.2007

Hyvinkään kuapunginjohtajan valinta etenee ja näyttää siltä, että yhteisymmärrys hyvän henkilön ympärille on löytynyt. Savolaisen Ossin kanssa kaupunkia johtanut Raimo Lahti on varmasti hyvä, osaava ja varma valinta jatkamaan työtä ja toivon Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan puheenjohtajana, että hyvä yhteistyö ja luottamuksen ilmapiiri voi jatkua. Toivoa myös sopii, että ratkaisuja yhteistyöasioihin löytyy. On ratkaisujen aika ja toivon, että neljä kuntaa voisi jatkaa yhteistyön saralla vaikka tiedän, että muitakin tuulia puhaltaa.

Ainoa vaikea juttu tuossa Lahden valinnassa on se, että tänäänkin Aamupostissa (10.10) oli seuraavat otsikot: Lahti säilyttäisi kakkosjohtajan Hyvinkäällä, Lahden kaupunki velkaantuu edelleen ja Hämeen Sanomissa (10.10.) Lahti ottaa velkaa investointeihin. Toivotaan, että uudella Lahden kaupungilla menee paremmin 🙂 Onnea siis uuteen työhön kun valinta varmistuu ja työt alkavat tai oikeastaan Raimo Lahden kohdalla jatkuvat.

Eilen saimme tietoja Tehyn palkkavaatimuksista ja myös toimista asian vauhdittamiseksi. Ihmetystä tosin aiheutti eduskunnan käytävillä ja pöydissä se, että Tehyn valtuuston varapuheenjohtaja Paula Sihto ei nyt ollut asiaa ratkaisemassa Tehyn kokouksessa?

Toivotaan, että asia ratkeaa vielä ennen järeitä työtaisteluja ja esimerkiksi joukkoirtisanoutumisia. Toivotaan, että kuntatyönantaja ja Tehy pääsevät neuvottelupöytään ja voivat sen kautta löytää kompromissin tilanteeseen.

….

Eilen saimme myös tietoa siitä, että yli neljännes kunnista suunnittelee tuloveroprosentin korotusta ensi vuonna. Kuitenkin suurin osa lähes 70 prosenttia YLE Uutisten kuntakyselyyn vastanneista kunnista ilmoitti pitävänsä tuloveroprosentin entisellään. Haarukkahan on nykyisin Karjaan ja Pelkosenniemen 21:stä aina Kauniaisten ja Maarianhaminan maanalhaisimpiin eli 16 prosenttiin. Haarukka siis aikalailla suuri.

Samassa kyselyssä kartoitettiin myös kunta-alan reilujen palkankorotusten vaikutuksia kuntien talouteen ja tuloveroprosenttiin. On kuitenkin tosiasia, että kun palkat nousevat niin myös verokertymät tulopuolella kasvavat eli se unohtuu näissä keskusteluissa aika usein. Ja jos haluamme, että meillä on työntekijöitä kuntien töissä niin meidän on oikeus ja kohtuus maksaa niistä töistä myös työnvaativuuden ja koulutuksen mukainen palkka. Se vaatii korotuksia nyt ja tulevaisuudessakin. Kunta-alan uuden työehtosopimuksen katsoi 60 prosenttia vastanneista vaikeuttavan tilannetta talouden näkökulmasta. Se on varmasti juuri niin, mutta toisaalta palkankorotuksille on ollut varsin vahva yhteinen tuki. Näin on edettevä.

Nyt kuitenkin kohti Helsinkiä. Tänään päivällä koulutuasioita ja koulutuspolitiikkaa ja samoissa merkeissä jatkamme myös iltapäivän täysistunnossa, kun esillä Koulutus- ja Tutkimus 2007-2012 -ohjelma. Kesu varmasti puhuttaa.

Päivä jälleen kutakuinkin paketissa. Nyt vielä illan myöhäiselle ratsastustunnille nollaamaan ajatuksia ja rentouttamaan mieltä. Tänään siis päivällä ei sivistysvaliokunta kokoontunut poikkeuksellisesti lainkaan. Sain näin varattua aikaa hieman enemmän töille työhuoneessa ja myös koulutuksen ajankohtaisille asioille mitkä tänään päälimmäisenä esillä myös suuressa salissa. Päivällä tapasin vanhan hyvän ystäväni Susanna Niinistön, joka toimii nykyisin ammattikorkeakoulusektorilla EVTEK:ssä ja pääkaupunkiseudullahan on käynnissä suuri uudistustyö kunnallisella tasolla missä seudun oppilaitokset hakevat synergiaetuja yhdistymällä suureksi maamme suurimmaksi ammattikorkeakouluksi. Tämän tiimoilta kävin keskustelua ja luonnollisesti myös muista koulutuspolitiikan ajankohtaisista asioista. Muutama tunti meni siivellä.

Tämän jälkeen sitten täysistuntoon missä tänään oli käsittelyssä tekemämme keskustelualoite koulutusasioista eli uudesta valmistelussa olevasta Kesu:sta. Aikaa vain tosin pari tuntia tälle keskustelulle ja pakko myöntää, että liian vähän. Yhden puheenvuoron sain ja kun kahteenminuuttiin yritti tiivistää tärkeimmät nosteet niin ei siinä paljoa ehdin. Tämä asia olisi ansainnut kyllä ehdottomasti toisen mokan lisää. Itse nostin esille tärkeänä haasteena sen, että toisilla alueilla maamme painii muuttotappion kanssa ja toisilla alueilla erityisesti pääkaupunkiseudulla ja sen kehysalueilla muuttovoitto on hurjaa ja siksi tarvitaan merkittäviä lisäpanostuksia koulutukseen yleensä, mutta myös erityisopetukseen ja muuhun tukeen. Lisäksi nostin esille myös hallituksen uuden linjan missä nyt myös opettajien rooli koulutuksemme vetureina nostetaan sen ansaitsemaan arvoon ja hieman ehdin sivuta vielä muutamaan muutakin aihealuetta. Pinoon jäi vielä puolenkymmentä aihetta mistä olisin halunnut hieman näkemyksiä esille tuoda. Mutta tämä on pelin henki. Niin ja tuo puheeni löytyy taas kokonaisuudessaan tuolta Eduskuntatyö-sivulta.

Nyt kuitenkin kello jo paljon ja hevonen odottaa. Hyppytunnille.

Kello 20.45 kotona. Reilu tunti ratsastusta jälleen takana ja ajatukset aikalailla tehokkaasti nollattu. Tänään jatkoimme valmistautumista pientä estekilpailuamme varten ja panostimme erilaisten esteiden lähestymiseen. Räpyn kanssa yhteinen sävel kutakuinkin napissa koko tunnin ja vain muutama pieni ratsastajan missi muutamassa hypynajoituksessa. Mutta loppuun mukavasti niitä nappejakin. Kiva päätös tälle illalle. Nyt saunaan ja huomenna uuteen aamuun.

Kommentit