Keskiviikko, 08.12.2010

Blogi, keskiviikkona 08.12.2010

Eilen julkaistussa Pisa 2009 -tutkimuksessa pääpainopisteenä oli siis lukutaito. Edellisen kerran lukutaito oli tutkimuksen painopisteenä vuonna 2000. Tämän jälkeen, vuonna 2003 Suomessa uudistettiin edellisen kerran peruskoulun tuntijakoa ja tavoitteita. Ja nyt Pisa-trendin kääntymisessä laskuun on nähtävissä selkeä yhteys juuri tuohon edelliseen peruskoulu-uudistukseen. Taito- ja taideaineiden alasajo on yleisesti myönnetty silloin tehdyn uudistuksen suureksi virheeksi ja nyt myös lukutaidon ongelmat nousevat esiin. Vielä vuonna 2000 suomalaisten lasten vahvuuksia oli nimittäin juuri  lukemisessa tiedonhaku sekä luetun ymmärtäminen ja tulkinta. Nyt näillä osa-alueilla on tapahtunut eniten laskua.

Itseasiassa nämä ovat juuri niitä taitoja, joita lapset ja nuoret tarvitsevat elämässään. Tiedon määrä kasvaa koko ajan, ja jos sitä ei osaa käsitellä, hakea, ymmärtää ja tulkita niin lapsemme ja Suomi kansakuntana ei pärjää muuttuneessa maailmassa.

Kun nyt kriittisellä silmällä – tottakai – tutkimme näitä tuoreimpia Pisa-tuloksia niin täytyy kuitenkin edelleen muistaa, että nuortemme lukutaito, matematiikan osaaminen sekä luonnontieteiden osaaminen on edelleen ja jälleen huipputasoa. Mutta samaan aikaan pitää tunnustaa se, että jos emme nyt uudista peruskoulua niin laskevan trendin voi ennustaa jatkuvan.

Itse toivon ja uskon, että tämä nyt avaa myös peruskoulun tuntijaon ja tavoitteiden uudistamistarvetta arvostelevien ja jarruttavienkin silmät. Peruskoulumme on korkean osaamisen perusta ja kruunun jalokivi ja ainakin minusta sitä pitää juuri niin käsitelläkin.

Keskustelu jatkuu…

….

Aamun ympäristövaliokunta peruuntui. Meitä ei istunut kokoushuoneessa kuin kourallinen ja näin kokous päätettiin peruuttaa. En tiedä yllättikö ympäristövaliokunnan väen tämä yllättävä ilmastonmuutos? Ei ainakaan kokoukseen tultu. Nyt siis pari tuntia tyhjää aikaa työhuoneessa. Jos vaikka kynän ottaisin käteeni.

….

Kello jo 19.36 ja Lopella kotona. Sivistysvaliokunnassa päivällä esillä tv-ohjelmiin nyt tulevat varoitusmerkinnät. Pelimaailmasta jo tuttu ns. PEGI-järjestelmä tulee nyt myös tv-ohjelmiin näin logojen avulla katselija tietää mitä sisältöä ohjelmassa on. Eli omat merkit väkivallalle, seksille, huumeille ja päihteille jne. Minusta varsin järkevä juttu kun nyt jakelukanavien räjähdysmäisen kasvun myötä on pakko siirtyä omavalvontaan ja jälkivalvontaan ennakkovalvonnan sijaan. Lisäinformaatio on varmasti itse kullekin tervetullutta. Uskoisin asian etenevän varsin joutuisasti meiltä valiokunnasta eteenpäin ja sitä kautta arkeen. 

Täysistunnossa äänestettiin sitten vihreiden Osmo Soininvaaran SATA-komiteatyön kukkasesta. Soininvaaran johdolla Sata-komitea esitti muutoksia nuorten 18-25 -vuotiaiden toimeentulotukeen.Esitys leikkauksesta tuli siis SATA-komitean perusturvajaostosta jota johti siis vihreiden Osmo Soininvaara ja laki nimettiinkin jo käsittelyvaiheessa LEX-Soininvaaraksi eduskunnassa. Itse olisin mieluumminkin etsinyt kepin sijaan porkkanaa nuorten saamiseksi pysymään opiskelemassa mm. opinto-ohjauksen ja erityisopetuksen lisäsatsauksista, mutta nyt siis näin päin. On kuitenkin muistettava sekin, että aina työnteon ja opiskelun pitää olla joka tilanteessa kannattavaa – kannattavinta-  ja siihen pitää ohjata. Mutta jos esimerkiksi sairauden tai muun takia ei opiskelu onnistu niin kyllä silloin minusta turvaverkon pitäisi olla sellainen, että se on riittävä auttamaan eteenpäin ja kannustava lopulta uuteen yritykseen.

Nyt hyväksytyssä LEX-Soininvaarassa on kyse siitä, että nuoren keskeyttäessä koulutuksensa ilman hyvää syytä tai kieltäytyessä koulutuksesta ilman perusteltua syytä toimeentulotukea voidaan erinäisen prosessin kautta leikata. Esitys koskee siis nuoria alle 25-vuotiaita, jotka ovat ilman ammatillista koulutusta. Toivotaan, että laki toimii nyt Soininvaaran esittämällä tavalla, mutta samaan aikaan pitää tarkkaan seurata, että laki ei myöskään synnytä kohtuuttomia tilanteita. Silmät auki.

 

 

 

Kommentit