Keskiviikko, 08.11.2006

Blogi, keskiviikkona 08.11.2006

Uutta aamua ja päivää kaikille! Tänään lehtikeikkaa muutamaksi tunniksi. Tämä loppuvuosi moottoriurheilussa hiljaista kun sarjat päättyneet ja uusi kausi alkaa vasta Loppiaisena. Siksi päivät hieman löysempiä, mutta eikös ne kevään ja kesän vapaapäivätkin ole joskus kiva pitää edes parin kolmen tunnin pätkissä :). Loppuvuoden ohjelmaan mahtuun vielä kaksi Enduro-ohjelmaa MTV3 MAX kanavalle ja joitakin muita pieniä juttuja, mutta pääasiassa marras-joulukuu aika rauhallista. Lehtikeikat onneksi työllistävät kivasti ja niiden parissa nyt aikaa toimiakin.

….

Työssäoloaika nättää pidentyneen viime vuoden alussa tehdyn eläkeuudistuksen tavoitteiden mukaisesti. Nyt selvitysten mukaan yhä useampi 60 vuotta täyttänyt on jatkanut työn tekoa eläkeiän saavuttamisesta huolimatta.

Selvitysten mukaan tällä hetkellä jopa yli puolet 60-vuotiaista jatkaa työn tekoa. Vastaava luku kymmenen vuotta sitten oli vain noin neljännes eli 26 prosenttia. Tätäkin suurempi muutos on 62-vuotiailla kohdalla, joista edelleen 36 prosenttia on työssä.

– Uudistus on onnistunut huikeasti paremmin kuin odotimme, sanoo Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Esa Swanljung.

ikä tähän sitten on johtanut. Yksi porkkana löytyy varmasti työeläkeuudistuksesta, missä työelämässä jatkamiseen rohkaistiin mm. loppuvuosien paremmalla eläkekertymällä. Erityisen korkeaksi kertymä nousee 63 ikävuoden jälkeen. Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Esa Swanljung oli tyytyväinen nykytilanteeseen ja totesi uutisissa, että uudistus on onnistunut paljon odotettuakin paremmin.

Tosin voi syyllä kysyä onko se palkka tai eläkekertymä todellakin syys pysyä työelämässä? Itseasiassa ei ole. TELA:n selvitysten mukaan työnteon jatkamiseen houkuttelevat eniten mielekäs ja toimiva työympäristö, työyhteisön ilmapiiri ja mielenkiintoinen tai haastava työ.

Tänään saamme seurata myös mielenkiinnolla USA:n vaalien ääntenlaskua. Alustavasti MTV3:n Huomen Suomen uutisten mukaan demokraatit saanevat enemmistön Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneeseen, mutta senaatin paikoista käydään tiukka kisa. Ehkä yksi mielenkiintoisimmista uutisista Minnesosta. Sieltä nimittäin Yhdysvaltain kongressi sai ensimmäisen muslimiedustajansa, kun demokraatti Keith Ellison pääsi edustajainhuoneeseen.

Vaalit näyttävät siis sujuvan galluppien mukaisesti. Mielipidemittaukset ovat ennakoineet, että demokraatit saattavat voittaa enemmistön ainakin kongressin edustajainhuoneessa. Seurataan tilannetta ja sen jälkeen on mielenkiintoista nähdä mikä vaikutus tuloksella on USA:n politiikkaan erityisesti maailmalla.

….

Nuo liikenneasiat aikalailla puhuttavat. Tiet ovat olleet tämän alkaneen talven todella huonossa kunnossa ainakin Etelä-Hämeessä. Tiehallintohan uusi sopimuksia ja ei ainakaan alkuun näytä homma pelaavaan lainkaan ja nyt käynnissä on hurja venäläinen ruletti sohjon, urien ja irto lumen keskellä. Eilenhän asiaan kantaa otti jo myös Radio Hämekin ja toivotaan todella, että tiet saadaan edes siedettävään kuntoon mahdollisimman pian ja tällainen harjoittelu teiden kunnossapidossa saataisiin päättymään. Väärä paikka siihen.

Kantatie 54:n tieturvallisuutta tulisi muutenkin parantaa. Talvikunnossapito siinä yksi tärkeimmistä, mutta risteys ja kiihdytys- ja ohituskaistat myös tärkeitä kehittämiskohteita. Myös riista-aidat järkevästi rakennettuina ovat todistaneet hyötynsä. Myös riistan liikkumisen kannalta asiaan on löydetty toimia ratkaisuja. Toivotaan, että näitäkin asioita joku viitsisi puolustaa. Hieman on tuntunut siltä, että kiinnostus jostain syystä on suurempaa Forssan seudulle ja Hämeenlinnaan ja Kantatie 54 unohdetaan juhlapuheita lukuunottamatta?

Lopen ja Riihimäen väli on kohtuullisessa kunnossa ohituskaistojen ja riista-aitojen myötä tien yleisen kunnon kannalta jos ei puhuta talvikunnossapidosta, mutta erityisesti Sileenkallion alue (onneksi asia etenemässä) ja kirkonkylän alue vaativat edelleen panostuksia. Täysin oma lukunsa on sitten tie Lopelta Topenolle ja Vojakkalaa. Se näyttää olevan täysin unohdettu pätkä.

Muutama nopeusvalvontakamera sentään on tielle tulossa. Tietojeni mukaan Forssan ja Lahden välillä 54:lla alkaa vuodenvaihteessa nopeuksien kameravalvonta 22 kameratolpalla. Siis tolpalla. Jokaisessa ei suinkaan kameraa ole. Poliisi siirtelee sitten kameroita eri tolppien välillä. Meidän alueelle eli Riihimäen ja Lopen kirkonkylän ja Vojakkalan välille on pystytetty jo useita kameratolppia ja tällä alueella tulee kameroita olemaan käytössä yksi tai kaksi. Loput tolpista siis tyhjinä.

Kantatiellähän on sattunut keskimääräistä enemmän onnettomuuksia ja nyt Tiehallinto pyrkii kameravalvonnalla hakemaan ainakin pientä ratkaisua tilanteeseen. Toivotaan niin, vaikka minun käsitykseni mukaan turvallisuus lähtee hyvistä teistä ja ”aitojen” poliisien resurssien parantamisesta.

Kello 17.30 ja juuri nopeasti käymään kotona. Sain aikatauluihin pienen muutoksen ja ehdin kuitenkin illan Launosten kylän tilaisuuteen koskien päiväkotiasiaa. Launosten päiväkodinjohtaja Jaana Sillanpää kertoo illalla tilanteesta mikä on varsin hyvin jo tiedossakin. Nykyisellä rakentamisella ja huomioonottaen uuden Marjarinteen tulevan asuinalueen Vähikkäläntien länsipuolella on tilanne todellakin kiireinen. Alustavasti olemme jo sopineetkin, että päiväkodin rakentamista aikaistetaan niin että ensi vuonna 2007 aloitetaan hanke ja varsinainen rakentaminen ajoittuisi vuodelle 2008. Tämäkin aikataulu saattaa olla liian hidas, mutta näin uskon, että pystymme kaikesta huolimatta etenemään. Kokonaisuutena tilannetta pitää tarkastella nyt avoimesti ja toivon, että tämän iltainen Launosten tilaisuus valottaa asiaa vielä lisää.

Kuntamme kasvu aiheuttaa siis investointitarpeita ja jos haluamme kasvua pitää myös tähän olla valmis. Itse haluaisin ja toivoisin rakentamisessa ja suunnittelussa myös hieman pidemmän aikavälin tarkastelua. Tehdään tiloja fiksusti niin, että ne eivät ole valmistuttuaan liian pieniä niin kuin Läyliäisissäkin pääsi käymään. Edelleen Läyliäisissä joudutaan pitämään yllä kahta yksikköä eli niinpä. Toin tätä kantaani esille jo sitäkin suunniteltaessa, mutta silloin laihoin tuloksin, mutta toivotaan, että opimme menneestä. Eikös se ole fiksuuden merkki.

Tänään varmistui myös kansanedustaja ehdokaslistamme täydentyminen. Saimme hyvän uuden ehdokkaan mukaan ja asia julkistetaan virallisella tiedotteella varmasti näinä hetkinä. Hyvä niin.

Nyt paitaa ja takkia päälle ja Launosiin…

Kello 21.27 ja juuri Launosten kyläkokouksesta kotiin. Launosten koulun – muuten entinen työpaikkani, mistä valtavasti upeita muistoja – ruokala oli oikeastaan sanalla sanoen täynnä. Kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Markku Aaltonen avasi tilaisuuden ja tämän jälkeen päiväkodinjohtaja Jaana Sillanpää selosti nykytilannetta ja päiväkodin toiveita. Launosissa siis tällä hetkellä noin 100 lasta päivähoidossa, heistä 21 Kartanontien päiväkodissa, 4,5 Kartanontien perhepäivähoitajan tilassa, 21 Kuperkeikan päiväkodissa Åvikintiellä, kahdessa esiopetusryhmässä 16 ja 17 lasta ja perhepäivähoidossa 28 lasta kuudella hoitajalla. Lisäksi iltapäivähoidossa 20 lasta. Näistä paikoista Kuperkeikka vastaa kuntamma 24/7 hoidosta lisäksi.

Sillanpään esityksessä esille nousi henkilökunnan toiveita, missä mm. toivottiin saman katon alle pääsemistä, monipuolista palvelun tarjontaa, vuorohoitoa, avointahoitoa ja viriketoimintaa perheille ja lapsille. Tämä loisi uudesta päiväkodista tietynlaisen varhaiskasvatuskeskuksen. Henkilökunta toivoi lisäksi sijoituspaikaksi Launosten taajamaa ja illan aikana oikeastaan kaikki launoslaisten puheenvuorot olivat samalla kannalla.

Itse toin illan aikana esille tämän hetkisen kunnanhallituksen esityksen valtuustolle, missä Launosten uuden päiväkodin suunnittelua ja rakentamista varhennettaisiin vuodella niin että suunnittelu tapahtuisi 07 ja rakentaminen käynnistyisi vuoden 2008 aikana. Osa epäili tosin tätäkin aikataulua liian hitaaksi. Ratkaisuna useammassa puheenvuorossa esille tuotiin myös kotihoidon kuntalisää ja toivon todella itsekin, että ns. Loppi lisä saadaan nyt budjettiin. Asiahan on lähtenyt liikkeelle meidän valtuustoryhmän aloitteesta ja toivotaan ettei se nyt ainakaan asiaa jarruttaisi. Hyvästä ja tärkeästä asiasta kun on kyse.

Päiväkodinjohtaja esitti, että nykyinen Kartanontien päiväkoti tulisi säilyttää ja uusi rakentaa samalle tontille. Vanhaa taloa jo muutamissa puheenvuoroissa esitettiin kylätaloksikin, mutta itse haluaisin vielä selvitettävän myös sen voisiko vanha talo olla osa uutta esimerkiksi lämmityskeskus, ruokasali tai jotain vastaavaa. En tiedä, mutta minusta pitäisi selvittää.

Toinen mielenkiintoinen selvitettävä asia on ilman muuta Markku Aaltosen esille nostama Launosten Santamäen Kartanon vanhan myllyn mahdollinen saneeraaminen esimerkiksi yksityisen kiinteistösijoittajan toimesta päiväkodiksi. Mielenkiintoinen ja selvitettävä asia.

Komsii komsaa…. en tässä halua muiden yksittäisten luottamushenkilöiden mielipiteitä tuoda esille vaikka tilaisuus olikin julkinen ja avoin ja siitä pidettiin pöytäkirjaa. Tässä esille nousseet asiat pääpiirteittäin tai oikeastaan ei ihan kaikki. Itse nostin vielä esille myös päivähoidon kuntarajojen poistamisen. Toivoisin todella, että mahdollisimman pian perhe voisi viedä lapsensa työmatkalla myös toisen kunnan puolella olevaan päiväkotiin. Samalla toin esille myös mahdollisen Riihimäen päivähoitotarpeen ns. Riutan alueella minne kaupunki on kovaa kasvassa. Jos Riihimäki päiväkotia alkaa tälle alueelle suunnittelemaan kannattaa meidätkin ottaa huomioon. Kaino toive.

Tässähän se…. miten asia nyt etenee. Niin seuraavaksi hallitus käsittelee budjettiesityksensä loppuun ja saattaa sen sitten kunnanvaltuustonkäsittelyyn. Uskon, että yhteisymmärrys Launosten päiväkodin tarpeesta on vahva ja taloudellisesta tilanteestamme huolimatta etenemme rohkeasti eteenpäin. Kuntamme on muuttovoittokunta ja muuttovoitto vaatii panostuksia, mutta tuo myös – tosin pienellä viiveellä – vaurautta. Toki en ole hallitunkasvunkaan suunnitelman tekoa haudannut – toivottavasti ei virkakoneistommekaan – täytyypä sen perään huomenna kysellä.

Nyt iltapuuhat ja sitten nukkumaan. Aamusta tärkeään tapaamiseen Hyvinkäälle.

Kommentit