Keskiviikko, 08.04.2009

Blogi, keskiviikkona 08.04.2009

Tuoreimmat talouden tunnusluvut kertovat, että haasteemme on jo lähes ongelma. Maamme talous supistui tammikuussa vuoden takaisesta jo lähes kymmenen prosenttia. Lasku oli tarkalleen 9,8 prosenttia. Ero joulukuun muutokseen oli myös huikea. Silloin talouden niiaus oli vielä 5,9 prosentin luokkaa. Tilastokeskuksen tuoreimpien raporttien mukaan romahduksesta voidaan jo hyvin puhua teollisuuden ja rakanetamisen kohdalla. Siellä notkahdus 17 prosenttia ja huolestuttavaa on myös se, että nyt taantuma on iskenyt hampaansa myös palveluihin, jotka supistuivat reilulla kuudella prosentilla.

Myös pörssissä tilanne on synkkenevä. Ensimmäisen kvartaalin eli vuosineljänneksin tulosjulkistuksista odotetaan vuosiin huonoimpia ja tulosvaroituksia olemmekin jo saaneet lukea. Talouden analyytikothan ovat jo ennustaneet tulosten painuvan alle puoleen. Pääsiäisen jälkeen näemme miten ensimmäinen neljännes on faktalukujen valossa edennyt. Hyvää en usko kuuluvan oikeastaan mistään.

Tilanne on siis erittäin kriittinen ja haastava ja sen kanssa täytyy elää ajassa. Uskon, että tarvitsemme vielä uusia korjausliikkeitä ja niiden aika on varmasti hyvinkin pian. Paraikaa valtiovarainministerimme Jyrki Katainen uurastaakin talousasioiden parissa koko ajan kovemmin. Nyt maailman taloutta tarkastellaan Yhdysvalloissa, missä Katainen vierailee ja käy tilannetta läpi mm. USA:n keskuspankin pääjohtajan Ben Bernanken kanssa. On totta, että maailman talous täytyy saada kääntymään ja sen myötä muutos lähtee vasta liikkeelle kaikissa maissa. Toivotaan, että Kataisen pohdinnat USA:n talouden tilanteesta edes 80 prosenttisesti voisivat toteutua. Katainenhan totesi, että Yhdysvalloissa on arvioitu, että nyt talous on pohjalla ja nousu voisi alkaa jo ehkä loppuvuodesta noin 3,5 prosentin käyrällä.

Tänään oma päiväni kotimaan asioiden parissa. Työkasa on aikamoinen ja sitä nyt purkamaan heti aamusta. Iltapäivällä hyvä ”kilpakumppanini” ja kaverini Jorma Höök täyttää ja juhlii Riihimäellä 60-vuotispäiviään ja sinne on ehdottomasti mentävä. Jorman kanssa on ollut ja on edelleen erittäin mukava tehdä töitä ja usein olen miettinyt mm. ”yhteistä kisaamme” vuonna 2007. Silloinkin paljon juttelimme kisan edetessä. Erittäin hyvä ja arvostamani tekijä ja osaaja. Loistava demari 🙂 ja Hieno kaveri.

….

Päivä jälleen takana. Juuri ratsutallilta kotiin ja tänään tunti päättyi hieman juhlavampiin tunnelmiin kun tallin toinen ravuri Veikko nappasi eilen Tampereelta uran ensimmäisen voittonsa. Mutta mukava oli myös tunti ja huomenna vielä jatkan. Huomiseksi en ole sopinut mitään muuta vaan tarkoitus vaan olla ja nauttia tallin tunnelmasta. Se minulle parasta hermolepoa ja loistava laskeutuminen pääsiäiseen. Pääsiäisviikonloppu on muutenkin aikalailla rento. Ystäviä, mökkeilyä ja Lopen markkinavuoden avaus Lankalauantain markkinat. Näillä markkinoilla emme Lopen kokoomuksen kanssa varsinaisesti omalla teltalla ole, mutta paikalla kuitenkin enemmänkin kokoomusväkeä – toritungoksessa. Mutta hihasta saa tulla nyppäämään ja juttelemaan. Ehdottomasti. Itse ainakin paikalla kello 11-12.30. Varmaan pidempäänkin.

Päivän työt siis nyt myös takana. Paljon sain aikaiseksi ja muutamia talousalueemme solmuja myös pyrimme availemaan useamman hyvän keskustelun ja puhelinpalaverin kautta. Katsotaan jos saisimme vielä yhteisen suunnan ja vauhdin löytymään. Se olisi meidän kaikkien ehdoton yhteinen etu. Tänään myös kävin onnittelemassa kuntamme puolesta ja myös ehdottomasti ihan omastakin puolesta Riihimäen valtuuston puheenjohtajaa Jorma Höökiä. Jorma täytti 60 vuotta ja yksi sellainen kuntavaikuttaja jonka arvostan todella korkealle. Näyttää väriä ja on aito, mutta keskusteleva ja sovitteleva. Ymmärtää toisenlaisiakin värejä ja ajatuksia. Rakentava siis. Loistava yksinkertaisesti. Väkeä Riihimäen Rity-talolla olikin tungokseen asti ja tunnelma mukava. Itse uskon, että Jorma on yksi niistä toimijoista joilla on avaimet löytää tuo edellä mainitsemani yhteinen suunta ja yhteistyöntie seutukunnallemme. Sen hänellekin tänään onnittelusanoissa totesin.

Nyt sohvalle ja huomenna ratsastuspäivä. Odotan sitä.

Kommentit